Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Varen splet: zaščita pred 650 tisoč poskusi napadov v zadnjem mesecu

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 389 dnevi
·
Čas branja: 3 minute
·
Poslušaj vsebino

V prejšnjem mesecu je število poskusov napadov, ki jih je ustavila storitev Varen splet, ponovno naraslo in sicer na 650 tisoč poskusov napadov.

Internet je poln groženj in ponovno so najbolj v porastu napadi lažnega predstavljanja (phishing), pri katerih napadalci skušajo pretentati uporabnike, da jim zaupajo svoje osebne podatke. Te goljufije običajno temeljijo na e-pošti, SMS-ih ali sporočilih prek aplikacij za klepet, ki obljubljajo nagrade, razprodaje ali druge mamljive ponudbe. Te povezave pa uporabnika vodijo na domene z zlonamerno kodo, katerih namen je izvabiti občutljive podatke strank, ali pa jim na računalnik namestiti zlonamerno programsko opremo (malware).

Tudi ta je ponovno v porastu, saj je bilo tudi prejšnji mesec prav največ poskusov napadov zlonamerne programske opreme. Število groženj se je v zadnjem mesecu povečalo za kar 40 %, v glavnem pa je šlo za poskuse namestitve programov, ki so večini uporabnikov videti kot povsem legitimni, med drugim denimo takšni, ki obljubljajo obvestila o novicah ali zaščito pred virusi. Storitev Varen splet je na srečo sposobna prepoznati tovrstne zlonamerne domene, saj vodi obsežno ter rastočo zbirko podatkov in jih prestreže preden bi lahko škodili uporabniku oziroma njegovi napravi.

V zadnjem mesecu je bilo tudi nekaj več poskusov napadov prevzema in nadzora, s katerimi skuša napadalec prek strežnika usmerjati skupine okuženih računalnikov in drugih naprav v napade na tretje tarče, prav tako so se pojavili poskusi napadov vsiljenega kripto rudarjenja. Med slednjimi je izstopala spletna aplikacija iz java skritpe Application.JS.Mine, ki se pojavlja na spletnih straneh in med obiskom takšne spletne strani izkorišča osrednji in grafični procesor uporabnikovega računalnika za kriptorudarjenje. Med škodljivimi spletnimi stranmi so v zadnjem mesecu aktualne novice zamenjale (vprašljive) zdravstvene nasvete, saj je Varen splet odkril – in za svoje uporabnike zablokiral dostop – spletno stran z novicami v slovenskem jeziku, ki je namestila oglaševalsko programsko opremo in pričela uporabniku prikazovati oglase ter pošiljati spam. Tovrstni programi so še dodatno nevarni, saj ponujajo navidezne posodobitve, ki nato skušajo namestiti še bolj problematično programsko opremo in viruse.

Varen splet

Varen splet je storitev Telekoma Slovenije, ki prepreči vse tovrstne napade brez potrebe po nameščanju kakršnekoli dodatne opreme ali učenja uporabe novih postopkov. Storitev namreč deluje na mobilnem in fiksnem omrežju Telekoma Slovenije, kar pomeni da so zaščiteni vsi vaši računalniki doma in mobilne naprave, ko ste na poti, tudi med uporabo mobilne povezave med gostovanjem v tujini. Za delovanje in preprečevanje napadov skrbijo strokovnjaki Telekoma Slovenije, ki so zaznali – in preprečili – poskuse napadov na kar 60 odstotkov naprav v fiksnem omrežju in 20 odstotkov naprav v mobilnem.

Storitev Varen splet za domače uporabnike je na voljo za 1,49 EUR/mesec za fiksno povezavo in za 0,99 EUR/mesec za mobilno, ob tem pa je prva dva meseca na voljo brezplačno. Vse podrobnosti o ponudbi so na voljo tukaj. Poslovni uporabniki lahko izberejo podobno storitev ali pa pakete 360 Varni, ki imajo te storitve že vključene. Podrobnosti o ponudbi najdete tukaj. Poleg zaščite pred napadi omogoča storitev Varen splet tudi filtriranje vsebin, kar je primerno za zaščito otrok pred škodljivimi vsebinami in za dodatno zaščito varnosti službenih naprav.