Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Top 3 aplikacije, ki jih ženske potrebujete v tistih dneh v mesecu

Renata Anžič Trtnik
Renata Anžič Trtnik
Pred 190 dnevi
·
Čas branja: 6 minut
·
Poslušaj vsebino

Tardeča, Niagarski slapovi, sem bolna, tisti dnevi ... Vse to so izrazi, ki opisujejo nekaj najbolj naravnega, menstruacijo. Sram in tabu sta še vedno prisotna, se pa, upam, nekoliko vseeno premikamo v pravo smer. Ta članek je z nasveti namenjen bolj bralkam, so pa osveščeni moški naš ponos in vedno smo vas, dragi gospodje, vesele, kadar se zanimate za nas.

Skok v zgodovino ...

Se še spomnite menstrualnih koledarčkov, natisnjenih na tanjšem kartonu? Za marsikatero je bil nočna mora, saj smo ga pozabile redno izpolnjevati, ga založile in izgubile neštetokrat, nismo ga imele pri roki, ko bi z njega morale ginekologu oziroma ginekologinji zdrdrati podatke o zadnji menstruaciji.

... in pristanek v sodobnem času

S papirnih menstrualnih koledarčkov smo napredovale na aplikacije, ki jih imamo na pametnih napravah in tako vsak trenutek pri roki. Te so prave osebne pomočnice, tolažnice, terapevtke, prijateljice, ki imajo mnogo več nalog, kot le kronološko zabeležbo. Prijazno nas opomnijo, kdaj naj bi za nas prišel optimalni čas za menstruacijo, izračunavajo nam bolj in manj plodne dneve za zanositev, vodijo statistiko, spremljajo, kako močno krvavimo, vse izredne krvavitve, ponujajo vaje in nasvete za lajšanje bolečin ob »tistih dnevih« ...

Treba je povedati, da so si aplikacije precej podobne, tisto, kar je najpomembnejše v zvezi z menstruacijo, vse spremljajo, nastane pa nekaj razlik v dodatnih »sladkorčkih«. Predvsem se mi zdi, da nam mora biti všeč to, kako nam je aplikacija logična, kako prijazna je za uporabo in ali nam je njena podoba všeč.

Menstrualni koledarček v aplikaciji

# 1: Clue

Clue se uvršča med top aplikacije za izračunavanje ovulacije, izdala jo je revija za porodništvo in ginekologijo, ki je publikacija American College of Obstetricians and Gynecologists.

Razvijalci obljubljajo, da bodo upoštevali vse starosti uporabnic, tako da ne boste zasledili kičastih metuljčkov, rožic itd. pri samem videzu. Edinstven algoritem aplikacije se uči iz podatkov, ki jih dodate, kar pomeni, da bolj ko uporabljate Clue, pametnejši bo.

Kaj je glavno pri aplikaciji Clue? Predvideva. Kdaj bo nastopila naslednja menstruacija. To izračunava na osnovi preteklih. Opozarja nas na morebiten čustveni cunami, ki se mu strokovno reče predmenstrualni sindrom ali PMS. Spremlja dnevnik menstruacije in omogoča pregled preteklih ciklov, spremlja spremljajoče simptome, dogodke (spolnost, nespečnost, krvavitve, krče, raven energije, maternično sluz ...). Beleži ovulacijo ter najboljše dneve za zanositev, ki si jih lahko izračunate ter načrtujete nosečnost. Opomni vas tudi, da ne pozabite vzeti kontracepcijske tabletke.

Na voljo je za Android in iOS.

# 2 My Calendar – Period Tracker

Tudi ta je na voljo za Android in iOS. Aplikacija s svojo podobo prav poboža čutno žensko dušo. Glede samih funkcij, ki jih nudi, težko ponudijo kaj bistveno drugačnega kot preostali proizvajalci, radi pa izpostavijo, da si uporabnice svoje podatke na aplikaciji lahko zaklenejo z izbrano PIN-kodo, da ne bi mogel nihče dostopati do intimnih podatkov v primeru kraje ali izgube pametne naprave.

# 3: Eve Period Tracker – Love, Sex & Relationships App

Brezplačno si jo lahko prenesete na Android in iOS. Aplikacija omogoča dostop do skupnosti, kjer lahko razpravljate o menstruaciji, spolnosti, težavah, zdravju ... Če vas karkoli skrbi, vprašajte skupnost. Nobena tema ni prepovedana in lahko se kaj naučite od tistih, ki so imeli podobne izkušnje. To je morda nekaj, kar to aplikacijo razlikuje od drugih, je dobro ocenjena, preostale funkcije pa so bolj ali manj takšne kot pri drugih.

Ne glede na to, ali že uporabljate katero od omenjenih aplikacij ali katero čisto tretjo, večina jih ima za doplačilo preklop v različico PRO, ki nudi še več tem in so zmogljivejše.