Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Shazam tudi s koncerti in to tudi za Slovenijo

Igor Harb
Igor Harb
Pred 90 dnevi
·
Čas branja: 3 min
·
Poslušaj vsebino

Shazam je tista aplikacija, ki na telefonu prepoznava pesmi in jih nato prikaže v izbrani pretočni glasbeni storitvi.

Od nedavnega pa nam prikaže tudi, kdaj bo ta skupina, izvajalka ali izvajalec tudi imela nastop na bližnjih odrih.

Aplikacijo Shazam je prav zares treba namestiti zgolj na telefonih z Andoridom, saj je v iPhonih storitev prepoznave pesmi integrirana v iOS že odkar je Apple prevzel razvijalca. Kljub temu je obdržal prisotnost na Androidu in ponuja povezavo z vsemi večjimi ponudniki storitev pretočne glasbe. Ko zaženemo aplikacijo, nam ta še zmeraj najprej ponudi možnost prepoznave glasbe, saj je večina zaslona v modri barvi, z logotipom storitve in navodilom »Tap to Shazam«. Na voljo je še možnost Auto Shazam, ki nenehno posluša zvoke iz okolice in poskuša identificirati pesmi, vendar to funkcionalnost potrebuje le malokdo, uporaba pa se pozna tudi pri porabi baterije.

Na dnu zaslona imamo razdelek »My Music«, kjer je seznam vseh »shazamov«, ki smo jih opravili, z možnostjo odpiranja te glasbe v Apple Music, Spotifyju in drugih. Nedavno se je pod tem pojavil tudi razdelek »Concerts«. Ko kliknete na to možnost, ne bodite razočarani, če bo razdelek povsem prazen. Shazam namreč najprej prikaže koncerte v bližini, a omeji prikaz na tiste glasbenike, ki ste jih doslej iskali z aplikacijo. Tako je povsem mogoče, da vam ne bo priporočal nobenega. Klik na »All Locations« prikaže zadetke iz vsega sveta, a je še zmeraj omejen na tiste, ki ste jih »shazamali«. Tudi izbira »Popular« namesto kurirane »For You« se ne izkaže za posebej koristno, saj je očitno v naši okolici dovolj priljubljen zgolj Ed Sheeran, ki pride avgusta v Zagreb.

A brez skrbi, aplikacija se izkaže za uporabno, ko kliknemo iskanje (tj. ikono lupe v desnem zgornjem kotu). Tukaj seveda lahko z iskalnikom poiščemo svoje najljubše izvajalce, predvsem pa dobimo seznam vseh koncertov v naši okolici, pri čemer za Ljubljano to vključuje Kino Šiška, Channel Zero, L56, Ljubljanski grad, Cvetličarno, Cankarjev dom in številne druge lokacije. Želene koncerte lahko nato shranimo in dodamo v koledar, za nekatere pa tudi kupimo vstopnice kar iz aplikacije. Obenem aplikacija ob koncertu ponudi tudi izbor pesmi v povezani glasbeni storitvi in seznam drugih koncertov tega izvajalca. Skratka, celostna storitev, pa čeprav se je zanjo treba nekoliko potruditi.

Aplikacija Shazam je na voljo v trgovinah aplikacij Google Play in App Store, osnovne funkcionalnosti pa so tudi del operacijskega sistema iOS. Za udobno shazamanje in poslušanje glasbe poskrbite, da imate dovolj zakupljenih podatkov. S paketi za mlade SUPR si pri Telekomu Slovenije lahko zagotovite neomejen prenos podatkov v Sloveniji.

Telekom Bannerji SUPR November2023 Lastni Zaslon 1920X1080

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.