Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

S temi aplikacijami vas vreme nikoli več ne bo presenetilo

Andrej Jurij Pirnat
Andrej Jurij Pirnat
Pred 186 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Zima je tukaj. Temperature so padle, razmere na cestah so postale nevarnejše, naša oblačila pa toplejša. Poglejte, s katerimi aplikacijami vas vremenske razmere ne bodo več ujele nepripravljenih.

Natančne meteorološke napovedi so na dosegu roke bolj kot kdajkoli prej. Vse, kar potrebujete, je pametni telefon, brezžična oziroma mobilna podatkovna povezava in ustrezna vremenska aplikacija.

Zadnjih je na policah digitalnih trgovin precej, zato smo se jih odločili nekaj vzeti pod drobnogled in ugotoviti, katere so najboljše. Testirali smo le brezplačne aplikacije, kot glavne ocenjevalne kriterije pa smo vzeli natančno podajanje informacij, preprostost uporabe in privlačen videz uporabniškega vmesnika.

Najbolj izpopolnjena: Morecast (Android, iOS)

Morecast je sijajna aplikacija. V prvi vrsti se lahko pohvali s čudovitim uporabniškim vmesnikom, ki je tudi preprost za uporabo. Znotraj aplikacije se med različnimi zasloni z informacijami premikamo po vertikali, podatki pa so prikazani zelo pregledno in razumljivo. Osrednji zaslon je preprost in v sliki prikazuje trenutno vreme ter temperaturo.

Na naslednjih zaslonih najdemo bolj podrobne informacije od opisa vremena v besedi in radarske slike do hitrosti vetra in količine padavin, vse to pa lahko spremljamo v številkah ali z grafi. Napoved je na voljo za 14 dni vnaprej, za tekoči dan pa lahko napoved spremljamo tudi po posameznih urah. Res je, da podobno nudijo tudi nekatere druge vremenske aplikacije, a praktično nobena v tako intuitivni, preprosti in učinkoviti celoti. Poleg tega pa Morecast ponuja še nekaj dodatnih bombončkov, ki naredijo uporabo še bolj zabavno.

Povezana je namreč s spletnimi kamerami, ki snemajo dogajanje v ulicah in na cestah, tako da se uporabnik o točni vremenski sliki in stanju na cestah prepriča precej nazorno. Funkcijo moramo pohvaliti, saj zelo lepo deluje tudi na območju Slovenije. Prav tako pa Morecast lahko služi tudi kot odličen navigacijski pripomoček. Z njim lahko načrtujete pot, obenem pa vam izriše, kakšni vremenski pogoji vas čakajo na poti. Pa še ena pohvalna lastnost: aplikacija nima nadležnih oglasov.

Vremenske Aplikacije 2016 Morecast

Kaj nas je prepričalo: popolno vremensko orodje s podrobnimi informacijami, z večdnevno vremensko napovedjo, radarsko sliko in s povezavo s cestnimi kamerami.

Najbolj preprosta: Google Now (Android)


Google Now je priročno orodje, ki ga med drugim sestavljajo kartice z različnimi informacijami od gospodarskih in političnih do športnih, zabavnih in tudi vremenskih, uporabnik pa si jih prilagodi sam glede na svoje potrebe in želje. Vremenska kartica je zelo osnovna, brez kakšnih bleščečih grafičnih učinkov, podrobno razdelanih podatkov in radarske slike. Je zgolj to, za kar se oglašuje: priročna vremenska aplikacija.

Kot taka posreduje dnevne vremenske napovedi, ki obsegajo opis trenutnega vremena v sliki in besedi, temperaturo, hitrost vetra in odstotka padavin ter vlage v zraku. Napoved si lahko za prihajajočih deset dni ogledate za vsako uro posebej. Google Now, ki je idealna aplikacija za povprečnega uporabnika, je na voljo vsem, ki so na svoji pametni napravi z Androidom vpisani v svoj račun na Googlu in imajo nameščeno aplikacijo Google Search.

Vremenske Aplikacije 2016 Google

Kaj nas je prepričalo: nezapletenost, preprosta uporaba, samo ključne informacije, ki pa so več kot dovolj.

Najbolj preprosta za uporabo: Yahoo Vreme (Android, iOS)


Lahko bi rekli, da je Yahoojeva vremenska aplikacija neke vrste nadgradnja Googlove. Je namreč prav tako razumljiva in preprosta za uporabo, le da nudi nekoliko več informacij in ima lepši grafični vmesnik. Kot podlaga za prikaz namreč služi spreminjajoča se fotografija mesta, za katerega uporabnik gleda vremensko napoved, aktualne vremenske razmere pa aplikacija ponazori tudi s kratko animacijo.

Napoved podobno kot Googlova vključuje obete za naslednjih deset dni, prikazuje pa temperaturo, količino padavin, moč vetra, stopnjo vlage in vidljivost. Vključuje tudi radarsko sliko s toplotnim zemljevidom in z vetrovnimi razmerami ter tudi čas sončnega vzhoda in zahoda. Ko potegnemo črto, gre za aplikacijo, ki z všečnimi in animiranimi ikonicami na zelo pregleden način predstavi precejšnje število podatkov.

Vremenske Aplikacije 2016 Yahoo

Kaj nas je prepričalo: preprosta uporaba, precej podatkov na zelo pregleden način, grafična podoba in animirane ikonice.

Najbolj zabavna: Vreme z Mikijem Mustrom (Android, iOS)


Vremenska aplikacija izpod prstov slovenskih programerjev je v resnici poklon Mikiju Mustru, akademskemu slikarju, ilustratorju, animatorju in legendi slovenskega stripa. Gre za povsem osnovno vremensko napovedovalko, ki pa jo popestrijo priljubljeni stripovski junaki lisjak Zvitorepec, želvak Trdonja in volk Lakotnik. Kdor jih pozna, ve, da vedno poskrbijo za dogodivščino in tudi tokrat ni nič drugače. Vremenska napoved še nikoli ni bila bolj zabavna.

Vremenske razmere so namreč predstavljene s kratkimi animacijami omenjenih junakov, ki se znajdejo v različnih situacijah: Lakotnika na primer med kidanjem povsem zasuje sneg, Zvitorepca med deževnim sprehodom z lužo poškropi nepridiprav Joža Gulikoža in tako naprej. Na ta način aplikacija prikaže vremenske obete, ki jih lahko spremljamo za pet dni vnaprej. Kdor želi bolj podrobne podatke o vremenu, jih sicer tu ne bo našel, saj aplikacija nudi le osnovne, kot sta temperatura in stanje vremena, a glede na faktor zabavnosti je to več kot dovolj.

Vremenske Aplikacije 2016 Mikimuster

Kaj nas je prepričalo: Zvitorepec, Trdonja in Lakotnik! Boljših meteorologov preprosto ni.

Najboljša pri razlagi vremenskih pojavov: 1weather (Android)


1weather v prvi vrsti stavi na svoj dizajn, videz in tekoče delovanje. V vseh teh postavkah se odreže odlično, poleg tega pa jo odlikuje še nekaj dodatnih funkcij, ki jo dvignejo iz povprečja. Za naše kraje sicer ni na voljo 12-tedenska napoved, vendar to ni tako moteče, saj povsem zadostujeta urna in sedemdnevna napoved. V napovedi so vključene standardne postavke, ki jih najdemo tudi pri drugih aplikacijah, torej temperatura, količina padavin, hitrost vetra in podobno, pohvalno pa je, da so vse te informacije (skoraj popolnoma) na voljo v slovenskem jeziku.

Zelo dobra je tudi radarska slika, ki nudi pregled nad oblačnostjo, vrednostjo indeksa UV, beleži celo orkansko in tropsko sled, poseben razdelek pa je namenjen tudi sončnemu vzhodu in stanju lune. Aplikacija namreč beleži in obvešča, kdaj je mesec pojemajoč, kdaj naraščajoč, kdaj je mlaj in kdaj je luna polna. Če ta vpliva na vaše razpoloženje, vam bodo te informacije še kako koristile, prav tako pa tudi vašim bližnjim. Vse je tudi lepo animirano, tako da je rokovanje z aplikacijo pravi užitek.

Ampak še bolj kot vse našteto pa nas je navdušila izobraževalna narava aplikacije. S klikom na določen pojem nam 1weather postreže z razumljivo razlago, kaj to sploh je in zakaj je to pametno vedeti (s klikom na mlaj na primer dobimo sledečo razlago: Mlaj pomeni, da je senčeni del lune povsem obrnjen proti Zemlji in obsijan del skrit.) Z zanimivimi informacijami aplikacija postreže tudi vsakič, ko jo zaženemo.

Vremenske Aplikacije 2016 1Weather

Kaj nas je prepričalo: lep uporabniški vmesnik, razlaga pojmov, informacije o stanju lune in trajanju dneva.

Foto: Andrej Pirnat