Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Nov iPhone SE in računalniki

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 185 dnevi
·
Čas branja: 3
·
Poslušaj vsebino

V torek zvečer je Apple predstavil nekaj novosti, med katerimi najbolj izstopa nova generacija iPhona SE s podporo za 5G, nadgrajen je tudi iPad Air, po dolgem času pa so pripravili tudi nov monitor in zmogljiv osebni računalnik, z njim pa tudi novo generacijo procesorjev.

Oglejmo si najprej, kaj prinaša novi iPhone SE. Gre za Applov vstopni model telefona, ki ima še zmeraj isto obliko in zasnovo kot jo je predstavil iPhone 7, torej z gumbom s prepoznavo prstnega odtisa in zaslonom v katerega ne vdira kamera. So pa zato precejšnje spremembe v notranjosti. Največja je vsekakor dodana podpora za omrežja 5G, ki je tako sedaj na voljo v vseh modelih iPhona, ki so na trgu, razen v 11. Novejši in zmogljivejši je tudi procesor A15 Bionic, enak kot v iPhonu 13, kar telefonu omogoča tudi napredne učinke za fotografijo, kot so Deep Fusion za optimizacijo detajlov in izboljšani nočni način, čeprav ima še zmeraj samo en objektiv. Poleg novih zmogljivosti prinaša iPhone SE tudi novo barvno paleto ohišij, ki vključuje belo in rdečo. V ZDA bo nov iPhone SE na voljo že ta mesec, pri nas pa tudi kmalu. Redna prodajna cena je enaka kot za prejšnjo generacijo.

kupi Tudi nova generacija iPada Air je obdržala isto oblikovanje, a izdatno pospešila zmogljivost s prehodom na procesor M1, istega, kot poganja občutno dražji iPad Pro in Applove osebne računalnike Macbook, iMac in Mac Mini. Po Applovih podatkih naj bi bil novi iPad Air kar 60 odstotkov zmogljivejši, nadgrajen pa je tudi sprednji fotoaparat, ki se sedaj ponaša z 12 MP in podporo za Facetime Center Stage, ki omogoča sledenje uporabniku med video klicem, da je zmeraj v sredini kadra (idealno za bolj nemirne med videokonferencami). iPad Air je na voljo v novi, širši barvni paleti bolj konzervativnih, kovinsko pastelnih barv, v trgovine pa pride še ta mesec, po istih cenah kot prejšnja generacija.

Apple je nekoliko presenetil s predstavitvijo novega modela računalnika, Mac Studio, ki so ga pozicionirali med Mac Mini in Mac Pro, saj gre za zmogljivo napravo v dokaj kompaktnem ohišju. Dimenzije so skoraj kockaste, morda kot poklon futurističnemu Power Mac Cubu iz leta 2000. Osnovni model poganja procesor M1 Max, na voljo pa je tudi z včeraj predstavljenim 20-jedrnim M1 Ultra. Računalnik ima lahko do 128 GB pomnilnika in 8 TB diska SSD, na zadnji strani pa ima priključke USB-C/Thunderbolt in USB-A, zraven pa še HDMI, medtem ko na sprednji strani najdemo celo čitalec pomnilniških kartic. To ni nenavadno, saj je Mac Studio namenjen ustvarjalcem vsebin, ki pa pogosto uporabljajo fotoaparate in kamere s karticami SD. Skupaj z računalnikom so predstavili tudi nov monitor Studio Display, prvi po dolgem času, in niso razočarali. 27-palčni zaslon ima ločljivost 5K in 600 nitov osvetlitve. Monitor ima vgrajen procesor A13, tako kot starejši iPhoni, saj poleg prikaza slike upravlja tudi z vgrajeno videokamero ločljivosti 12 MP, tremi mikrofoni in sistemom s šestimi zvočniki za prostorski zvok. Žal je tudi zelo drag.

kupi
Poleg nove strojne opreme so pri Applu napovedali tudi nekatere novosti iz njihove pretočne video storitve Apple TV+, ki vključuje napovedi nekaterih zanimivih filmov, denimo zmagovalca festivala Sundance Cha Cha Real Smooth z Dakoto Johnson v glavni vlogi, celovečerno risanko Luck, dramo Raymond & Ray, v kateri igrata Ewan McGregor in Ethan Hawke, ter triler Killers of the Flower Moon, ki ga snema Martin Scorsese z Leonardom DiCapriem in Robertom De Nirom v glavnih vlogah. Že zdaj pa si lahko na Apple TV+ ogledate odlično komično detektivko The Afterparty.