Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

MWC: Novosti iz Barcelone

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 388 dnevi
·
Čas branja: 3 minute
·
Poslušaj vsebino

Sejem Mobile World Congress je največji dogodek v telekomunikacijski panogi in letos je končno ponovno potekal v živo v Barceloni.

Številni proizvajalci mobitelov, prenosnikov in drugih naprav so sejem izkoristili za predstavitev novih izdelkov, storitev in prototipov, ki bodo letos prišli na trg. Oglejmo si nekaj najbolj zanimivih.

Honor Magic4 Pro

Kitajski proizvajalec Honor je med najbolj zanimivimi, saj gre za nekdanjo Huaweijevo blagovno znamko telefonov za mlade, ki se je odcepila v lastno podjetje, to pa je pridobilo vse potrebno za uporabo polne različice operacijskega sistema Android z vsemi Googlovimi storitvami. Honorjevi telefoni tako uporabljajo podobne tehnološke rešitve kot Huaweijevi, a z možnostjo poganjanja Google Play, Gmail, Fotografije/Photo, Zemljevidi/Maps in kar je še tega. Žal je Honor doslej svoje vodilne mobitele tržil zgolj za kitajskem trgu, a z linijo Magic4, ki so jo predstavili v Barceloni, obljubljajo prihod na mednarodni trg. Specifikacije najzmogljivejšega Honor Magic4 Pro so primerljive z vodilnimi modeli drugih proizvajalcev (zaslon OLED, 3 objektivi s 50 MP, 4K video pri 60 fps), predvsem pa so prvi, ki so obljubili brezžično polnjenje pri moči 100 W, kar je isto kot prek žice. Mobiteli Honor Magic4 naj bi bili na voljo v Evropi čez nekaj mesecev in jih bomo takoj podrobneje preizkusili.

Huawei MatePad Paper

Honorjev nekdanji lastnik na MWC-ju ni predstavil novih telefonov, temveč se je bolj osredotočal na storitve za operaterje in novosti v Petal Search in Maps, Huaweijevi storitvi, s katerima skušajo nadomestiti Googlov iskalnik in zemljevide. Vseeno pa niso prišli brez naprav. Med najbolj zanimive sodi nova generacija bralnika MatePad Paper, ki temelji na varčni tehnologiji E Ink. Zaslon je črnobel, s podporo do 256 odtenkov sive in zmožnostjo prikazovanja fotografij in videa. To se sicer ne zmore meriti s tablico z OLEDom, se pa lahko 28-dnevno trajanje baterije. Napravi je priloženo tudi Huaweijevo pisalo M-Pencil s katerim je mogoče po napravi tudi pisati in risati, pisalo pa je združljivo tudi s podprtimi Huaweijevimi tablicami in prenosniki z zasloni na dotik.

Novi prenosniki

Samsung je svoje nove telefone predstavil tik pred MWC-jem, tukaj pa so prostor rezervirali za nove prenosnike Samsung Galaxy Book 2, ki so na voljo v velikostih zaslonov od 13 do 15 palcev in jih poganjajo novi Intelovi procesorji Core (12. generacija). Modeli z oznako 360 v imenu imajo tudi na dotik občutljive zaslone in priloženo pisalo S Pen. Še večji nabor novih prenosnikov je predstavil Lenovo, ki je pokazal nove poslovne ThinkPade, IdeaPade za igričarje in Flexe za običajne smrtnike, zraven pa še Chromebooke in, kar je najbolj zanimivo, ThinkPad X13s, svoj prvi prenosnik z Windows 11, ki ga poganja procesor ARM. Ni še znano, kako se obnese glede zmogljivosti (skoraj zagotovo ne bo idealen za igre), a Lenovo obljublja kar 28 ur delovanja z napajanjem iz baterije pri običajni rabi.

Bizarnosti: robotski točaji, mačji sledilnik aktivnosti, tiskalnik tetovaž

Na vsakem večjem tehnološkem sejmu je poleg velikih novosti mogoče odkriti tudi nenavadne tehnologije, ki so pogosto še v razvoju in morda niti ne bodo prišle v uporabo. Podjetje Damm je tako predstavilo robotsko roko, ki zna natočiti »popolno« pivo, pod pravim kotom, da se ne speni, zdaj pa najbrž razvijajo še glasovni modul, ki bo znal zrecitirati vseh dvesto vrst piva iz različnih mikropivovarn ter njihove prednosti. Medtem ko Damm skuša skrbeti za ljudi na dogodkih, pa PurrStrong skrbi za domače ljubljenčke, natančneje mačke. Razvili so pametno mačjo ovratnico, ki je povezana v mobilno omrežje, da lahko z njo spremljamo lokacijo mačke, poleg tega pa vsebuje tudi senzorje, prek katerih lahko spremlja, koliko je žival popila, pojedla in bila aktivna, da bi zaznala spremembe v vzorcih vedenja, ki lahko nakazujejo na bolezen ali poškodbo. Prinker je tiskalnik, ki natisne (začasno) tetovažo neposredno na kožo. Proizvajalec je na sejmu predstavil delujočo različico in ponujal demonstracijo, tako narejene tetovaže pa so zdržale par dni. Vsekakor pa bo trajalo več let, da se pokaže, ali obstaja trg za robotske točaje, mačje zapestnice aktivnosti in tiskalnike tetovaž.