Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Matter: nov standard za pametni dom

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 187 dnevi
·
Čas branja: 2
·
Poslušaj vsebino

"Standard so podprli praktično vsi, na čelu z Googlom, Applom, Samsungom, Amazonom in Philipsom, tako da bodo v prihodnjem letu praktično vse nove naprave za pametni dom podpirale Matter."

Nedavno so ustvarjalci prihajajočega standarda za naprave pametnega doma napovedali, da bo Matter, kot bo nosil ime, nekoliko zamujal in bo dokončno potrjen jeseni. To je sicer malenkost razjezilo nekatere proizvajalce, ki že pripravljajo podprte izdelke, vendar je k združenju Connectivity Standards Alliance pristopilo toliko proizvajalcev izdelkov in ponudnikov storitev z lastnimi platformami, da potrebujejo še nekaj časa za uskladitev. To je dobra novica, saj so standard podprli praktično vsi, na čelu z Googlom, Applom, Samsungom, Amazonom in Philipsom, tako da bodo v prihodnjem letu praktično vse nove naprave za pametni dom podpirale Matter. Pa ne zgolj nove naprave, večina priljubljenih obstoječih naprav, od pametnih zvočnikov od žarnic in sesalnikov bo podporo standardu dodala s preprosto nadgradnjo.

Matter Smart Home Tehnik Mar22 Clanek
pametni dom

Standard Matter določa načine komunikacije med napravami in zagotavlja, da bo na primer mogoče ugasniti luč z glasovnim ukazom prek pametnega zvočnika, tudi če ne bo šlo za napravi istega proizvajalca. Če razložimo nekoliko bolj tehnično, Matter je zgrajen na internetnem protokolu (IP) in bo v prvi različici podpiral povezave prek Bluetooth Low Energy, Threada in WiFi. Med podprtimi napravami bodo tudi aktualne generacije izdelkov za pametni dom Amazon Alexa Dot, Google Home kot Apple Homekit, pametne naprave pa bo mogoče upravljati in povezovati tudi prek pomočnikov, kot so Apple Siri, Amazon Alexa, Google Home in Samsung Bixby.

Storitve in naprave za pametni dom iz ponudbe Telekoma Slovenije bodo delovale še naprej, podpora za standard Matter pa je načrtovana v čim krajšem času. Globalno so prve nove naprave pričakovane konec leta.