Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kot vino bosta čez nekaj mesecev še boljša

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 55 dnevi
·
Čas branja:
·
Poslušaj vsebino

Pod imenom Xiaomi 13T se skrivata mobitela, ki želita prepričati predvsem z razmeroma dobro in vsestransko fotografijo ter prijaznostjo do denarnice. To jima (skoraj) uspeva.

Postalo je že tradicija, da Xiaomi po spomladanski predstavitvi premijskih modelov jeseni predstavi še cenejše modele lepega videza, dobre izdelave in podobnih zmogljivosti. Samo podobnih, kajti če bi rekel, da so iste, potem bi se zlagal. Palčnega fotografskega tipala, ki je luč sveta zagledal pri modelu Xiaomi 13, modela 13T in 13T pro nimata. Ravno tako niso na enaki ravni procesorji. Že res, da so Mediatekovi vsako leto boljši, a realno gledano se (še) ne morejo enakovredno meriti s Snapdragoni. Da bi bila mera polna, nova mobitela nimata istega, kar se pozna tako pri zmogljivostih in žal tudi kakovosti fotografije.

Fotografija je bila sicer osrednja nit predstavitve. Xiaomi se je pred dobrim letom povezal z nemškim fotografskim specialistom Leico in rezultati partnerstva so tu. Zaenkrat še ne moramo govoriti, da vplivajo na razvojno pot mobilne fotografije, a nedvomno so Nemci poskrbeli, da so fotografije Xiaomijevih mobitelov bližje klasičnim fotografskim zapovedim in okusu Zahodnjakov. Kričeče, preveč nasičene barve in pretirano ostrenje robov sta zamenjala dva načina Leica. Avtentični z naravnimi barvami ter klasično fotografsko šolo in živahni, če vseeno želite, da so barve živahnejše, četudi zaradi tega fotografija ni popoln prikaz resničnosti. Leicin pečat je poleg obdelave opazen še pri lečah, medtem ko naj bi bila zasnova elektronike plod Xiaomijevega razvoja. S tem so nam želeli pokazati stebra, ki bosta temelja pri prihodnjih mobitelih.

Xioami 13T Predstavitev

Poleg fotografije je naslednji poudarek oblikovanje in uporaba novih materialov. Po možnosti ekoloških, čeprav se zdi, da imajo težnja po ogljični nevtralnosti in uporabi recikliranih materialov, ki ne manjka na nobenem predstavitvenem dogodku, večji vpliv na ugled podjetij kot dejansko na okolje. Še dobro, da Xiaomi ne pretirava. A vseeno tudi oni niso mogli popolnoma zanemariti ekologije. Ena od različic obeh mobitelov, alpsko modra, ima hrbtišče iz veganskega usnja. Zgolj zato, da ne bo pomote. Ni umetno usnje, kot je na primer skaj, temveč material podobne teksture iz rastlinske mase. Na dotik je mehak, topel, na njem se slabše poznajo prstni odtisi. Ker je nosilna plast plastična, se ne bi veliko zmotil, če bi ohišje označil za takšno. To je pomembno le zato, ker imata zelena in črna različica mobitela hrbet iz utrjenega stekla.

Procesor v modelu 13T (Dimensity 8200 Ultra) je glede zmogljivosti nekje na ravni najboljših procesorjev izpred treh let, medtem ko je pri 13T Pro (Dimensity 9200+) bližje letošnjemu. Z ramo ob rami pa se z njim vseeno ne more meriti. Oba sicer zagotavljata več kot dovolj zmogljivosti za vsa dnevna opravila in sta sposobna zadovoljivo prebaviti celo kakšno grafično zahtevnejšo mobilno igro. Skoraj 17-centimetrski (6,67-palčni) zaslon nudi izredno svetilnost, tipično 1200 kandel, 144-herčno osveževanje in 68 milijard barv. Podatek je zanimiv, a nima prave vrednosti. Poleg tega, da toliko barv ne podpira sistema – na tako majhnem zaslonu jih je nemogoče razločiti. A kot pravijo, od viška glava ne boli. Pohvalil bi lahko še nekaj. Kot vemo, pomnilnika ni nikdar dovolj in pri njem niso varčevali. 13T ga ima 256 GB in 13T Pro celo obilnih 512 GB.

Xioami 13T Pro Predstavitev

Fotografsko vsestranskost zagotavljajo tri zadnje kamere. Glavna in kamera z 2-kratno optično povečavo imata razmeroma dobro 50-milijonsko tipalo in odličen sistem leč, medtem ko se zdi, da 12-milijonska širokokotna kamera pri obeh lastnostih zaostaja. Čeprav imata mobitela identične kamere, njihovi rezultati niso enaki. Za dobro fotografijo so potrebne pravšnje procesorske zmogljivosti, podprte z učinkovitimi algoritmi obdelave slik, kakovostne leče in učinkovito tipalo. Tu pretehta tretji element, ki ima vpliv na kakovost fotografije, procesor. Razlika v kakovosti fotografij sicer ni toliko opazna v dobrih svetlobnih razmerah kot v slabih in ponoči, ko se glavna kamera 13T Pro precej bolje obnese. Predstavi drugih dveh sta v takšnih razmerah in to kljub različnima procesorja najmanj za razred slabši.

Operacijski sistem je Android 13 v uporabniškem vmesniku MIUI 14. Z vsako novo različico je vse boljši in lepše oblikovan, a je še vedno nameščenih kar nekaj nepotrebnih aplikacij. Tistih, ki jih po aktivaciji naprave želite čim hitreje izbrisati. Pohvalno je še to, da je Xiaomi za ta mobitela dal zavezo za štiri nadgradnje sistema in pet let varnostih popravkov.

Xioami S2 Predstavitev

Xiaomi je obenem razkril še najnovejšo paleto pametnih naprav, ki so bile razvite za zagotavljanje povezane izkušnje z mobiteli serije Xiaomi 13T. Ura Xiaomi Watch 2 Pro s sistemom Wear OS ponuja pametno, elegantno in učinkovito izkušnjo. Združuje hitro delovanje z dolgo življenjsko dobo baterije, izboljšanim zaslonom in dizajnom, ki ustreza zdravstvenim in telesnim potrebam. Ravno tako je nova športna zapestnica Xiaomi Smart Band 8, ki vključuje 15 športnih načinov ter nudi sledenje telesni pripravljenosti v realnem času in poglobljeno statistiko vadb.

Xiaomi 13T in 13T Pro sta nedvomno dobra in zanimiva mobitela. Nudita veliko, morda ne ravno toliko, kot nudijo najdražji premijski modeli, a vseeno več od modelov srednjega razreda. Še bolj kot zdaj pa bosta zanimiva čez nekaj mesecev, ko bo zahtevana cena zelo verjetno vsaj malo nižja.

Xioami Smartband 8 Prestavitev