Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Konec negotovosti – Apple razkril letošnje iPhone

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 214 dnevi
·
Čas branja: 4 min
·
Poslušaj vsebino

Družina mobitelov iPhone 15 se, kot smo pričakovali, ponaša s hitrejšima procesorjema, priključkom USB tipa C in izboljšanimi kamerami.

Tako kot praktično celotna tehnološka industrija tudi Apple vse več pozornosti namenja okolju. Zavezani so materi Zemlji, da bo celotno poslovanje ogljično nevtralno do leta 2030. Toda tega ne mislijo doseči z lovljenjem odpadnih ribiških mrež in njihove ponovne uporabe kot nekateri drugi izdelovalci mobilnih naprav. Najprej so poskrbeli, da v pisarnah in trgovinah uporabljajo obnovljive vire električne energije, nakar so začeli skrbeti, da bodo ogljično nevtralni še njihovi izdelki. Za začetek naj bi bila v celoti takšna nova pametna ura Apple Watch 9, a kmalu ji bodo sledili še drugi izdelki. Ekologija je bila sicer rdeča nit celotne predstavitve novih ur in iPhonov. Med drugim je Apple obljubil, da bo ocenjeni strošek polnjenja vseh kupljenih ur devete generacije namenil projektom pridobivanja energije iz obnovljivih virov po vsem svetu.


Hitrejše in bolj ekološke ure

Apple Watch 9 se torej ponaša z nazivom prvega nevtralnega Applovega izdelka, a je roko na srce rahlo nadgrajen lanski model. V sebi skriva zaslon z najvišjo svetilnostjo 2.000 kandel in novi procesor (S9), ki ima med drugim izboljšano nevronsko enoto. Ta je zdaj dovolj zmogljiva, da nekatere funkcije, kot je prepoznavanje izgovorjenega ukaza, pomočnica Siri izvaja na napravi sami. Funkcije beleženja zdravja in spremljanja športov ostajajo pretežno nespremenjene, kot največja novost je bil tako omenjen nov način upravljanja z uro. Z dvojnim dotikom palca in kazalca roke, na kateri nosite uro, je mogoče aktivirati nekatere funkcije ure, sprejeti telefonski klic ali izključiti alarm. Poleg tega je ura opremljena z drugo generacijo ultra širokega radijskega vmesnika (UWB), po zaslugi katerega je iskanje založenega iPhona natančno. Kljub vsem izboljšavam avtonomija ostaja, kot je bila. Cel dan, kar v Applovi govorici pomeni do 18 ur.

5

Kot smo vajeni, je ohišje ure Apple Watch 9 iz aluminija ali titana. Posebej so poudarili, da je kobalt v bateriji v celoti recikliran in da ni več na voljo usnjenih paščkov. Namesto njih so izumili fino tkano tkanino, ki je po njihovem mnenju dovolj ugledna za vse priložnosti in obenem še udobna za nošenje.


Novi procesor je vgrajen v zahtevnejšim uporabnikom namenjeni uri Apple Watch Ultra 2, ki pravzaprav od lanske ni pretirano spremenjena. So se pa pohvalili, da so vanjo vgradili najbolj svetel Applov zaslon do zdaj, saj se ponaša z največjo kratkotrajno svetilnostjo 3.000 kandel. Ohišje te ure je v 95 odstotkih iz recikliranega titana. Avtonomija ravno tako ostaja enaka, do 36 ur v normalnem in do 72 ur v varčnem načinu.

4

Vsem dinamični otok in izboljšano tipalo glavne kamere

Za nekatere bo glavna izboljšava sprememba vmesnika. Strela (angleško lightning) je bil prvi res dober priključek na pametnih mobitelih in USB tipa C bo verjetno zadnji. Prihodnost je gotovo brezžična. Takšen je že prenos podatkov, enako bo kmalu s polnjenjem baterij. Vendar je obenem prav, da je Apple uslišal želje uporabnikov, ki jih je vse bolj motilo, da ne morejo, kakor sami želijo, zaradi nezdružljivih konektorjev uporabljati napajalnikov in drugih dodatkov.

7

iPhone 15 bo kmalu na voljo v petih barvah, rožnati, rumeni, zeleni, modri in črni, in je, kot je dejal Tim Cook, tako zelo čudovit. A ne toliko, da bi mu namenili najboljši možni procesor. Namesto tega ima procesor A16 Bionic, ki so ga predstavili lani in vgradili v iPhone 14 Pro. Novi mobitel je v dveh velikostih in s 15,5-centimetrskim (6,1-palčnim) ali 17-centimetrskim (6,7-palčnim) zaslonom. Ta ima v imenu dodano besedo »plus«. Oba se ponašata z dvema kamerama. Glavna ima 48 milijonsko tipalo, sposobnost združevanja štirih pik v eno in dvakratne digitalne optične povečave skoraj brez izgube kakovosti, medtem ko ima širokokotna bolj običajno 12-milijonsko tipalo. Tudi tokrat niso mogli mimo ekologije. Ogrodje mobitela je v 75 odstotkih iz recikliranega aluminija in v bateriji je izključno reciklirani kobalt. 

8

Apple je ohranil možnost klica v sili prek satelita (funkcija še vedno ne deluje v Sloveniji) in jo v Ameriki razširil še na pošiljanje zahtevka za pomoč na cesti. Odlično za Američane in manj za vse druge uporabnike po svetu, ko kupijo napravo in plačajo za funkcijo, ki je ne morejo uporabljati. Ravno tako sta v nove iPhone 15 vgrajen izboljšana radijski vmesnik UWB in funkcija natančnega iskanja, medtem ko avtonomija baterije ostaja na lanski ravni. Za iPhone 15 pravijo, da zdrži cel dan, baterija modela »plus« pa še nekoliko dlje.

2

Čisto druga pesem sta iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max (osnovna različica tega ima 256 GB pomnilnika), saj sta iz titana. No, ne popolnoma. Notranjost ohišja je še vedno iz recikliranega aluminija, a se zato zunaj bohoti zelo trden in lahek titan. Menda je bil največji izziv, kako spojiti kovini v trdo celoto. Na voljo sta v naravni, črni, beli in modri kovinski barvi. To pa ni edina sprememba na ohišju. Stikalo za utišanje zvoka, ki je bilo na boku od prvega iPhona do zdaj, se poslavlja. Zamenjala ga je akcijska tipka, ki ima še druge možnosti uporabe. Ne samo ene same. Zdi se mi, da nekaterim to ne bo najbolj všeč, posebej, ker tako preprostega načina utišanja zvonjenja nima noben drug mobitel.

9

Še veliko več nadgradenj se skriva v notranjosti. Mobitela, ki imata enako velika zaslona kot »slabša« modela, sta opremljena s procesorjem A17 Pro. Kot vedno nudi še nekoliko večje zmogljivosti od lanskega čipa, a ima novo enoto za vmesnik USB 3.0, ki dovoli hitrosti prenosa podatkov do 10 Gbit na sekundo. Nova je še grafična enota s šestimi jedri, za katero pravijo, da lahko poganja igre, ki so bile do zdaj rezervirane za računalnike in konzole. Ravno tako smo priča izboljšanju fotografije. Kamere (glavna ima 48-milijonsko tipalo in drugi dve, med katerimi je največja novost kamera s periskopskim objektivom in fizično stabiliziranim tipalom, 12-milijonski) nudijo več goriščnih razdalj. Glavna kamera 24, 28 in 35 mm, 48 mm 2-kratna optična povečava, 13 mm širokokotna z bližinsko (makro) funkcijo in 120 mm telefoto kamera s 5-kratno optično povečavo. S tem so želeli poudariti fotografsko vsestranskost novih »pro« modelov. Omeniti velja še tako imenovani »spatial video« oziroma 3D-video, ki ga iPhone zajame s sočasnim delovanjem dveh zadnjih kamer in ki je kot naročen za prikaz na Applovih očalih Vision Pro.

1