Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kmalu višja raven zaščite podatkov pri Applu in Googlu

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 333 dnevi
·
Čas branja: 2
·
Poslušaj vsebino

Z novo posodobitvijo operacijskih sistemov iOS in iPadOS, ki nosi oznako 16.2, je Apple dodal nekaj novih varnostnih funkcionalnosti. Advanced Data Protection for iCloud oziroma Napredna zaščita podatkov za iCloud prinaša celovito šifriranje podatkov med napravo in oblačno storitvijo, ki je privzeto vklopljeno.

To že vključuje 14 kategorij, uporabnik pa lahko zdaj aktivira šifriranje za dodatnih 9. Kaj je prednost celovitega šifriranja? To pomeni, da brez vašega gesla in pri dvostopenjskem geslu še dodatne potrditve nihče ne more dostopati do vaših podatkov, ki so shranjeni v oblaku, niti Apple. S tem so zaščitena vaša gesla, varnostne kopije naprav, denarnica, zdravstveni podatki (iz Apple Health) in tudi fotografije. Niso pa šifrirana e-poštna sporočila, ki jih pošiljate iz Applovih računov (@icloud.com, @me.com), saj bi to povzročilo težave pri delovanju storitve z drugimi e-poštnimi rešitvami.

No, pri Googlu, ki tradicionalno bolje obvlada vse povezano z e-pošto, so drugega mnenja, saj so ravno začeli preizkušati celovito šifriranje storitve Gmail s funkcionalnostjo Client-side encryption (šifriranje na uporabnikovi strani oz. CSE). Google je svojo storitev v oblaku Google Drive s šifriranjem zaščitil že lansko leto in sicer za vse vrste dokumentov, a ta raven ni na voljo običajnim (brezplačnim) uporabnikom, temveč zgolj poslovnim in isto velja tudi za Gmail. Prvi korak k celovitem šifriranju dostopa do e-pošte je prijava v preizkusni program, ki je na voljo poslovnim uporabnikom storitve Workspace.

V Sloveniji zaenkrat ne moremo uporabljati nobene od teh dveh funkcionalnosti, saj je Applov Advanced Data Protection for iCloud zaenkrat na voljo zgolj v ZDA, Google pa bo Gmail CSE z običajnimi uporabniki začel testirati šele prihodnje leto. Novica je vseeno dobrodošla, saj vsaka dodatna raven zaščite dviga ozaveščenost o varnosti in zmanjšuje možnost vdorov in zlorab.