Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Klici na Zoom sedaj tudi iz Google Meet

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 185 dnevi
·
Čas branja: 2 minuti
·
Poslušaj vsebino

Videokonference so tudi po pandemiji še zmeraj odličen način za sestanke in usklajevanja z ljudmi, ki so na oddaljenih lokacijah. V zadnjih letih so funkcionalnosti posameznih rešitev, zanesljivost delovanja in preprostost uporabe sunkovito narasle, kar je spodbudilo nadaljnjo uporabo.

Tako se lahko s sodobnimi videokonferenčnimi orodji, kot so Zoom, Microsoft Teams, Cisco Webex, Skype, Slack, FaceTime in Google Meet, vsak uporabnik hitro poveže v konferenco in nauči uporabljati pogosto intuitivna orodja za sodelovanje, kot so prikaz namizja, delo na skupnem dokumentu in podobno.

A pri tako velikem številu rešitev je prvi korak pogosto namestitev aplikacije, ki jo uporablja organizator videokonference, ali pa omogočanje uporabe storitve v brskalniku, če mi ne uporabljamo iste. To je lahko zamudno in zahtevno, v mnogih primerih v podjetjih celo zahteva pomoč službe za informatiko. Ker na službene računalnike uporabnik običajno ne more in ne sme nameščati nove programske opreme in ima tudi omejitve pri dostopu do spletnih storitev prek brskalnika, je lahko urejanje vsega potrebnega za videokonferenco skoraj tako zamudno kot sestanek v živo.

Rešitev za to je interoperabilnost in ponudniki storitev se končno začenjajo zavedati, da ne morejo imeti popolnega monopola na trgu. Že lani je Microsoft napovedal možnost vzpostavitve klicev in skupne udeležbe na videokonferencah med svojim Microsoft Teams in Zoomom, letos pa je to sodelovanje razširil še na storitev Cisco Webex. Temu vzoru sledi tudi drugi veliki igralec na tem področju, Google, ki je klice iz Webexa na svoj Google Meet omogočil že lani, od konca januarja pa bo možno vzpostaviti videkonference tudi z Zoomom.

Pri tem pa ne gre za polno interoperabilnost, saj delujejo predvsem video klici in video konference ter njihovo naročanje, medtem naprednih orodij iz ene aplikacije – kot so table, ankete in podobno – ni mogoče uporabljati v drugi. To bo zahtevalo še veliko razvoja in usklajevanja ter vzpostavitev novih standardov, a začetki so tukaj. No, vsaj med Zoomom in konkurenco, Microsoft Teams in Google Meet še zmeraj nista napovedala možnosti vzajemne vzpostavitve klicev.