Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kdo je boljši, PlayStation 5 ali Xbox Series X?

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 179 dnevi
·
Čas branja: 5
·
Poslušaj vsebino

Igričarji imajo v zadnjih dneh veliko razlogov za zadovoljstvo. Sony je namreč na prodajne police poslal igričarski konzoli PlayStation 5. V prodajo pa sta prišli tudi dve Microsoftovi novi konzoli – Xbox Series X in Xbox Series S. Igričarji so tako v teh dneh postavljeni pred vprašanje, katero izmed teh konzol kupiti.

Spodaj si bomo ogledali, kaj prinašajo PlayStationa 5 in Xbox Series X ter vam morda pomagali pri odločitvi, katero konzolo kupiti. Xbox Series S bomo v tem članku izpustili, saj je ta občutno slabši od preostalih treh konzol.

Sony je torej na trg poslal dve konzoli PlayStation 5. Ti konzoli sta v marsikateri stvari enaki, obstajata pa med njima pomembni razliki. Prva je, da ima ena konzola predvajalnik ploščkov, druga pa ga nima (pri tej, ki ga nima, se igre sname iz uradne spletne trgovine z igrami). Druga pomembna razlika pa je v ceni. Konzola, ki ima predvajalnik, je za približno četrtino dražja. Konzola brez predvajalnika je nekoliko lažja, ožja in porabi malenkost manj električne energije (340 W proti 350 W), a te razlike niti niso tako pomembne. Obe konzoli PlayStation 5 imamo pri Telekomu Slovenije že v ponudbi, kjer lahko oddaš povpraševanje.

Microsoftova konzola Xbox Series X ima za razliko od enega izmed PlayStationov 5 vgrajen predvajalnik ploščkov. Ta konzola ima zelo podobno ceno kot PlayStation 5, ki ima predvajalnik.

Po vizualni plati sta PlayStationa 5 precej drugačna od Xboxa Series X. Slednji ima kvadrasto obliko in ne izstopa tako zelo kot PlayStationa 5. Sonyjevi novi konzoli imata zares vpadljivo zunanjost, ki bi jo težko primerjali s kakšnim drugim predmetom. S belo-črno pojavo zagotovo pritegneta marsikateri pogled. Katera izmed novih konzol je lepša, je stvar okusa. Tisti, ki ne želijo izstopajoče konzole v svoji dnevni sobi, bodo verjetno glasovali za Microsoftovo.

Xbox Series X 1 Ps Vs Xbox Kovacic Dec20

Videz konzole je do neke mere pomemben, a pomembneje je, kako zmogljiva je konzola. In vse tri omenjene so, kar se zmogljivosti tiče, vrhunske. Xbox Series X je po golih specifikacijah videti še zmogljivejši od Sonyjevih novih konzol, a ne prav veliko. Vprašanje, kdaj se bo ta majhna razlika v moči odražala pri igrah.

Pod ohišjem PlayStationov 5 se nahajajo vrhunski AMD-jev procesor Ryzen Zen 2 (3,5 GHz), grafika AMD Radeon RDNA 2, ki ima impresivnih 10,3 teraflopov, 16 GB RAM pomnilnika in izjemno hiter interni spomin SSD v velikosti 825 GB, ki poskrbi, da je nalaganje iger hitrejše, kot smo ga bili vajeni pri preteklih konzolah PlayStation.

Pod ohišjem Xboxa Series X se nahajajo še nekoliko hitrejši procesor AMD Zen 2 (3,8 GHz), grafika AMD RDNA 2 z impresivnih 12,15 teraflopa, 16 GB RAM pomnilnika in 1 TB velik SSD-disk.

Xbox Series X 2 Ps Vs Xbox Kovacic Dec20

Vse tri konzole so sposobne poganjati igre z do 120 slikami na sekundo. Vse tudi podpirajo ločljivosti vse tja do vrtoglavih 8K. Se pa podpora za 8K zdi ta hip precej neuporabna, saj ima televizor z ločljivostjo 8K danes le malokdo. Pa tudi vsebin v tej ločljivosti je še bore malo.

Verjetno največje orožje konzol PlayStationov 5 proti novemu Xboxu je njun novi igralni plošček, ki je imenovan DualSense. Ta igralni plošček nudi t. i. čutni odziv in dva prilagodljiva sprožilca, ki omogočata različno močan upor ob pritisku. Ob uporabi tega ploščka igralec še bolj začuti dogajanje v igrah. Plošček za Xbox Series X ni toliko napredoval v primerjavi s predhodnimi, je pa še vedno dober.

Dualsense Ps Vs Xbox Kovacic Dec20

Konzola Xbox Series X ima pred PlayStationoma 5 prednost drugje. Poganjati zna številne igre s konzol Xbox One, Xbox 360 in prvega Xboxa. PlayStationa 5 znata poganjati samo igre s PlayStationa 4.

Dejstvo je, da so vse tri konzole izjemne. Vsaka izmed njih ima kakšno prednost. Je pa od uporabnika odvisno, katera njihova prednost mu je pomembnejša. O tem, ali sta bili konzoli PlayStation 5 boljši od Xboxa Series X ali pa je bilo obratno, bomo lahko dokončno sodili čez nekaj let, ko bomo videli, katera konzola je ponudila najboljše igre.

Specifikacije obeh konzol PlayStation 5Specifikacije konzole Xbox Series X
Procesorx86-64-AMD Ryzen “Zen 2”, 8 jeder, do 3,5 GHzAMD Zen 2, 8 jeder, do 3,8 GHz
GrafikaAMD Radeon RDNA 2, 10,3 teraflopovAMD RDNA 2, 12,15 teraflopov
Ram pomnilnik16 GB GDDR616 GB GDDR6
Interni spomin825 GB (SSD)1 TB (SSD)
LočljivostDo 8KDo 8K
Slike na sekundoDo 120Do 120