Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kaj pogledati na Liffu?

Tamara Harb
Tamara Harb
Pred 28 dnevi
·
Čas branja: 7 min
·
Poslušaj vsebino

Nabor odličnih filmov festivala Liffe 2023 je na voljo tudi v DKinu.

V mestu je ponovno festival Liffe, a odlični filmi niso na sporedu le v kinodvoranah Ljubljane, Maribora, Celja in Novega mesta, ampak si jih lahko ogledate tudi doma, prek spleta, ne glede na to, kje živite. V nadaljevanju izpostavljamo filme iz Liffa 2023, ki so na voljo v DKinu, na koncu pa so še trije namigi za vse, ki se boste odpravili na festivalske lokacije, ali pa si želeli ogledati katero od starejših festivalskih uspešnic, ki je prav tako na voljo v DKinu. Sedaj vam preostane le še, da izberete dobro družbo, se prepustite filmu in uživate.

Liffe 2023 v DKinu

Nabor filmov iz letošnjega Liffa je tako kot vedno pester, v njem so filmi iz različnih festivalskih sekcij, od Predpremier, Kraljev in kraljic, do Ekstravagance in Jadranske mreže. Recite le »liffe 2023« in NEO bo namesto vas poiskal kategorijo z letošnjimi filmi. V nadaljevanju priporočamo skok v Italijo, Bolgarijo in na sever Evrope.

Blagine lekcije (Urotčite na Blaga)

Zmagovalec Karlovih Varov nas popelje v življenje upokojene učiteljice, ki poskuša nabrati denar za ureditev moževega nagrobnega spomenika, a nato postane žrtev telefonske prevare. Ko se sprijazni, da denarja ne bo nazaj, ugotovi, da se mora znajti sama. Blagine lekcije je že tretji film, v katerem kronist bolgarskega delavskega razreda Stephan Komandarev usmeri svoj pogled v del bolgarske družbe. Film Smeri se je osredotočal na sofijske taksiste, Obhodi pa na policiste.

Film je na voljo v DKinu.

1

Svetlejša prihodnost (Il sol dell’avvenire)

Novi film italijanskega režiserja Nannija Morettija, ki skozi osebno noto nastavlja ogledalo italijanski družbi, je uvrščen v sekcijo Predpremiere, kar pomeni, da ga imate možnost videti še preden pride kasneje na reden kino spored. Avtor tudi tokrat prevzame glavno vlogo in sicer režiserja, ki se trudi posneti film, a se mu stvari podirajo kot domine. Svetlejša prihodnost je dobra izbira za ljubitelje humorja Nannija Morettija, ki se ga najverjetneje spomnite po filmih Dragi dnevnik, April in Sinova soba.

Film je na voljo v DKinu.

Beg iz iluzije (Superposition)

Danski film je za razliko od zgoraj omenjenih del uveljavljenih režiserjev celovečerni prvenec režiserke Karoline Lyngbye. Precej drugačen je tudi fokus filma, saj ne gre za prerez družbe, ampak za psihološko dramo, v kateri se mlada družina preseli v gozdove, kjer pa pričakovano ni idile, prav tako ne pobega.

Film je na voljo v DKinu.

Drugi filmi festivala Liffe 2023 v DKinu

V naboru letošnjih festivalskih filmov so dela iz celega sveta in različnih sekcij. Iz sekcije Perspektive, v kateri so predstavljeni perspektivni avtorji iz različnih delov sveta, je na voljo film 20.000 vrst čebel (20.000 especies de abejas). Celovečerni prvenec španske režiserke je posvetilo različnosti in v središče postavlja družino, ki se spopada s transspolnostjo osemletnega sina. Iz sekcije Kralji in kraljice, kjer so na ogled filmi uveljavljenih avtorjev, sta zmagovalec Berlinala Adamant (Sur l’Adamant) in Ugrabljen (Rapito). Adamant nas popelje v pariško dnevno pribežališče za odrasle z duševnimi motnjami, Ugrabljen pa v preteklost, ko so papeževi vojščaki iz judovske četrti v Bologni odpeljali sedemletnega dečka in vztrajali, da mora biti vzgajan v katoliški veri, saj je bil krščen.

Iz sekcije Panorama, ki nam predstavlja kinematografijo iz različnih delov sveta, je na voljo finski film Štirje mali odrasli (Neljä pientä aikuista) z razmislekom o monogamiji. Iz sekcije Ekstravaganca, ki vedno prinaša nekoliko drugačne, žanrske filme, si lahko ogledate francosko grozljivko Stolp (La tour) z zgodbo postavljeno v predmestje Pariza, kjer prebivalci stolpnice ugotovijo, da so nenadoma oviti v nenavadno meglico. Iz sekcije Jadranska mreža pa si lahko ogledate ukrajinski film Luksemburg, Luksemburg (Luxembourg, Luxembourg) o sinovih in izgubljenem očetu, odsev grške družbe Črni kamen (Black Stone), danski triler Kobenhaven ne obstaja (Kobenhavn findes ikke), politični triler Moč (Moc) ter nizozemsko satirično kostumsko drama Sladke sanje (Sweet Dreams.

Kategorija Liffe iz prejšnjih festivalov

V DKinu najdete tudi pester nabor filmov iz preteklih festivalov Liffe. Če rečete »»liffe««, jih NEO poišče namesto vas, spodaj pa izpostavljamo nekatere izmed presežkov.

Tovor (Teret)

Koprodukcijski film ceste razkriva zločine srbske vojske na Kosovu. Dogajanje je postavljeno v leto 1999, voznik tovornjaka Vlado pa poskuša zaslužiti. Tako sprejme delo, da bo pripeljal iz Kosova v Beograd tovornjak poln neznanega tovora. V glavni vlogi je odličen Leon Lučev. Tovor je težak film, a absolutno vreden ogleda, pa čeprav vmes zaradi tesnobe nekaj časa ne boste dihali.

Film je na voljo v DKinu.

2

Višja sila (Force Majeure)

Film provokativnega režiserja Rubena Östlunda mlado švedsko družino med smučarskimi počitnicami vrže v ekstremno situacijo, vendar se ta pravzaprav ne zgodi, ampak le grozi. A očetova impulzivna reakcija pobega ne more ostati neopažena. Na Liffu smo v zadnjih letih lahko spremljali režiserjeva filma Trikotnik žalosti in Kvadrati, ki sta oba na voljo v DKinu.

Film je na voljo v DKinu.

Bojevnica (Kona fer í stríð)

Zmagovalni film Liffa izpred par let je zgodba o podnebnih spremembah in varovanju okolja, v središču katere je vodja pevskega zbora, petdesetletnica, ki pa je tudi zagreta okoljevarstvenica, zmožna resnih napadov na podjetja, ki jih ne želi v svoji okolici. Kljub resni temi je film precej zabaven, na trenutke celo pravljičen. Režiser je na Liffu navdušil tudi s filmom Zgodbe o ljudeh in konjih, ki je prav tako na voljo v DKinu.

Film je na voljo v DKinu.

Liffe 2023

Na festivalu je množica filmov, a žal moramo v času Liffa početi še kaj drugega kot le gledati filme. Če pa imate čas, za sprostitev, zmenek ali preprosto skok iz realnosti izberite obisk Liffa, kjer med drugim lahko ujamete tudi Nesrečna bitja, Rdeče nebo in Zlo ne obstaja.

Nesrečna bitja (Poor Things)

Nov film grškega režiserja Yorgosa Lanthimosa, ki z vsakim svojim delom razdvoji občinstvo, a so projekcije njegovih filmov na Liffu vedno dobro obiskane, ponavadi celo razprodane. Nesrečna bitja so fantazijska zgodba o ženski, ki jo znanstvenik obudi v življenje. V glavni vlogi je Emma Stone, znanstvenika, ki jo obudi, pa upodobi Willem Dafoe. Film je zmagovalec Benetk in je na sporedu v sekciji Predpremiere; to pomeni, da prihaja na redni spored, a če ga želite videti pred drugimi, se podvizajte, saj vstopnic ni več veliko. Lanthimos je zaslovel s Podočnikom, nato pa ustvaril še samosvoje Alpe in Jastoga, svoj prvi film v angleškem jeziku. Na Lliffu ste v preteklih letih morda pogledali še njegova filma Ubijanje severnega jelena in Najljubša.

Rdeče nebo (Roter Himmel)

Drugi del trilogije odličnega nemškega režiserja Christian Petzolda, ki nas iz vode pravljičnega filma Undine tokrat popelje v ognjene gozdove med štiri naključne sostanovalce odmaknjene počitniške hiške. Undine smo lahko pred leti videli tudi na Liffu, prav tako režiserjeve filme Barbara, Phoenix in Tranzit. Rdeče nebo je v sekciji Predpremiere in bo kasneje na ogled v kinu.

Zlo ne obstaja (Aku wa sonzai shinai)

Japonski režiser Ryusuka Hamaguchi je lani navdušil s filmom Drive My Car, ki je na voljo v DKinu. Pravzaprav ne samo navdušil, ampak po mnenju mnogih ustvaril enega najboljših filmov leta in osvojil tudi oskarja za mednarodni film. Kar je dobra napoved za film Zlo ne obstaja, zgodbo o kapitalu, ki želi porušiti ravnovesje v neokrnjenem okolju. V vasici blizu Tokia naj bi namreč zgradili glamping, a ta bi ogrožal vodne vire. Film najdete v sekciji Kralji in kraljice.

3

Če ste naročnik televizije Telekoma Slovenije, lahko izbrane filme letošnjega Liffa kupite neposredno v videoteki DKino, nakup pa se vam bo obračunal na mesečnem računu za telekomunikacijske storitve. V kategoriji LIFFE 2023 so na voljo izbrani filmi letošnjega festivala; cena za film je 9 EUR. V kategoriji LIFFE pa so na ogled filmi preteklih Liffov ter uspešnice drugih festivalov;cene za ogled filma so med 1,79 EUR in 4 EUR.

Na koncu festivala bo Telekom Slovenije d.d., ki je glavni pokrovitelj Liffa že 28 let, podelil glavno nagrado Vodomec (Kingfisher) režiserju najboljšega filma iz Perspektiv po izbiri mednarodne žirije.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.