Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Google I/O: Pixel 6a in slušalke, novosti v Zemljevidih, Dokumentih in napravah Nest

Tehnik Maks
Tehnik Maks
Pred 184 dnevi
·
Čas branja: 4
·
Poslušaj vsebino

Google je na dogodku I/O predstavil nekaj novosti in podal namige o napravah in rešitvah prihodnosti. Najbolj otipljiv izdelek je Pixel 6a, cenovno ugodnejša različica Googlovega telefona, uporabniki pa se bodo razveselili tudi novosti v Zemljevidih in Dokumentih, ki bodo kmalu na voljo. Dobili smo tudi nekaj namigov o telefonu Pixel 7, prihajajoči tablici in pametnih očalih.

Pixel 6a


Google Pixel 6a je nekoliko okleščena različica mobitela Pixel 6. Letos ni nobene razlike v procesorju, saj 6a napaja enak procesor z imenom Tensor, ki so ga pri Googlu razvili sami in predstavili lansko jesen. Telefon je nekoliko manjši in ima manj zmogljiv fotoaparat, primerljivega s predlanskim Pixel 5. Več podrobnosti o dejanski zmogljivosti telefona bomo izvedeli, ko bo na voljo, predvidoma konec julija. Google zaenkrat še ni napovedal širitve nabora držav, kjer je telefon na voljo.

Pixel Buds Pro


Google sledi Applu in Samsungu pri razvoju naprednih brezžičnih slušalk z modelom Pixel Buds Pro, ki bodo vključevale aktivno odpravljanje hrupa (ANC) in prostorski zvok. Kako se bodo obnesle v praksi, bomo lahko ugotovili poleti, saj so tudi te napovedane za konec julija.

Google Slusalke Tehnik Maj22 Clanek

Android 13 Beta


Na konferenci je Google predstavil drugo preizkusno različico Android 13, ki jo je poleg Pixlov mogoče naložiti tudi na nekatere naprave drugih proizvajalcev. Kot je zaenkrat razvidno iz vključenih novosti, se trinajstica ne bo osredotočala na nove funkcionalnosti, temveč na izboljšanje stabilnosti (razvijalci na tem področju hvalijo že preizkusno različico), varnosti in zasebnosti, z dodatno podporo za aplikacije drugih proizvajalcev v temah.

Google Ura Tehnik Maj22 Clanek

Zemljevidi vas »potopijo« v mesta


Poleg Gmaila so Zemljevidi (Maps) nedvomno najbolj uporabljana Googlova aplikacija, na področju zemljevidov pa so vodilni, ki z novimi funkcionalnostmi narekujejo tempo razvoja. In tako bo tudi tokrat, saj so predstavili osupljivo funkcionalnost »immersive view« oziroma poglobljeni pogled. Ta omogoča, da v izbranih mestih (zaenkrat: New York, Los Angeles, San Francisco, London in Tokio, druge lokacije sledijo kmalu) dobite realen, aktiven pogled vsake ulice in na določenih točkah tudi notranjosti, ki je generiran z uporabo dejanskih fotografij in digitalne tehnologije. Rezultat je podoben okolju v video igri, tako da je ogledovanje lokacij za izlete (in bojda tudi restavracij in zanimivih stavb) podoben igranju Skyrima.

Google Maps Tehnik Maj22 Clanek

Samodejni povzetki v Dokumentih


Še ena zanimiva programska novost je tvorjenje samodejnih povzetkov dolgih dokumentov, ki jih pripravi umetna inteligenca. Google obljublja, da to skrajša branje za četrtino, ni pa še znano, kakšna bo dejanska uporabnost takšnih besedil in predvsem pri kakšnih besedilih. Vsekakor so krepke razlike v vsebini in strukturi znanstvenih člankov, tehničnih navodil, pogodb in proznih besedil, ki zahtevajo povsem različne pristope.

Nest tudi brez »Hej, Google«


Googlov asistent se aktivira, ko rečemo: »Hej, Google«, in mu naročimo, kaj naj stori, a v napravah Nest Hub Max za pametni dom bo šlo tudi brez tega. Nest Hub Max je rešitev z zaslonom in kamero, v katero povežemo ostale naprave pametnega doma, poleg tega pa seveda lahko tudi predvaja glasbo in video ter video klice. Prav kamera je ključna za novo funkcionalnost, saj zazna, kdaj jo uporabnik gleda in takrat avtomatsko vklopi način za poslušanje in sprejemanje glasovnih ukazov (torej podobno, kot da bi rekli: »Hej, Google«). Funkcionalnost bo sprva na voljo zgolj v ZDA.

Google Pixelfon Tehnik Maj22 Clanek

Pixel 7, tablica, pametna očala


Poleg napovedanih naprav in funkcionalnosti, ki bodo kmalu na trgu, je Google podal tudi nekaj namigov o drugih prihajajočih izdelkih. Tako so med drugim pokazali prve fotografije za jesen napovedanih telefonov Pixel 7 in Pixel 7 Pro, pri čemer konkretne specifikacije zaenkrat še niso znane, napovedali so le, da jih bo poganjala nova generacija procesorjev Tensor. V video predstavitvi tehnologij za boljšo komunikacijo, kot so avtomatski prevajalniki govora, so prikazali tudi pametna očala, ki uporabniku prikazujejo prevode sogovornikovih besed in stavkov. Čeprav takšnega izdelka zaenkrat še niso uradno napovedali, je jasno, da Google ima tovrstno tehnologijo, saj so pametna očala Google Glass predstavili že desetletje nazaj. Resda so jih nato ukinili zaradi pritožb glede varovanja zasebnosti (predvsem zaradi vgrajene kamere), a v novi generaciji izdelka bi to znali urediti drugače. Še en povratnik naj bi bila Googlova tablica, vendar tudi tukaj ni specifik, konkurenta iPadu pa lahko pričakujemo prihodnje leto.

Google Novosti Tehnik Maj22 Clanek