Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Berlinski sejem zabavne elektronike IFA je marsikoga razočaral

Marjan Kodelja
Marjan Kodelja
Pred 162 dnevi
·
Čas branja: 4 minut
·
Poslušaj vsebino

Sejemske prostore so okupirali pretežno kitajski izdelovalci baterijskih napajalnikov, robotskih sesalnikov in druge tehnološke šare, medtem ko sta čast mobilne industrije reševala Samsung in Honor.

Na dlani je, da takšnega sejma, če zanemarim dve koronski leti, še nisem doživel. Preveč pomembnih izdelovalcev je ostalo doma ali pa so dogodek izkoristili, da so vzporedno organizirali lastne, sicer manjše, a vseeno dogodke, ki so pritegnili nekaj pozornosti. Lenovu se ni zdelo primerno, da bi sejemskim obiskovalcem pokazal prvi igričarski prenosnik s tekočinskim hlajenjem in igralno konzolo Legion Go. Raje ju je pokazal izbrancem. Za podobno gverilsko potezo sta se odločila še Sony in JBL. Prvi s predstavitvijo letošnje generacije mobitela Xperia 5 in drugi s slušalkami, zvočnikom za zabavo na prostem in tremi sobnimi zvočniki retro dizajna družine Authentics.

Samsung zagovarja povezljivost in trajnost

Samsung je svoje adute že prikazal, a je bilo vseeno za marsikoga sejem priložnost, da se pobliže seznami z mobiteloma Galaxy Z Fold5 in Z Flip5. Bolj kot izdelke (naj omenim veliki igričarski monitor Odyssey G9 in zabaven projektor FreeStyle druge generacije) pa so izpostavili skrb za okolje, ki se kaže v uporabi recikliranih materialov, filtru mikroplastike v pralnih strojih in izrabi plastike iz oceanov. Naslednje za podjetje pomembno področje je povezljivost gospodinjskih aparatov. Da bi poudarili njihovo uporabnost, so zagnali storitev Samsung Food, ki med drugim pomaga pripraviti obrok iz surovin, ki so na voljo, in hkrati prilagodi nastavitve povezanih aparatov. Tovrstne zmogljivosti sicer ne preprečujejo, da je ne bi namestili na mobitel zgolj za brskanje po seznamu receptov od vsepovsod. Zagotovo boste našli nekaj resnično eksotičnih, ki se jih splača preizkusiti.

Honor z dvema prepogljivima mobiteloma

Za razliko od Samsunga je Honor ubral drugačne strune. Sejem je izkoristil za globalno predstavitev prepogljivega mobitela Magic V2 in obenem še prikaznega (konceptualnega) modela Magic V Purse. Prvi za nas sicer ni bil večje presenečenje, saj so ga na Kitajskem predstavili že pred meseci. Odlikujejo ga trenutno najboljši procesor za naprave s sistemom Android Snapdragon 8 druge generacije, spletni zaslon s praktično običajnim razmerjem stranic, vsaj na papirju obetajoče kamere in tankost ohišja. S stranicami debeline 4,7 milimetra velja za najtanjši prepogljivi mobitel z navpičnim tečajem. Posledično je debelina zaprtega manj kot deset milimetrov, kar pomeni, da je v vseh pogledih primerljiv z najboljšimi napravami običajne zasnove in bo resen tekmec marsikomu bolj poznanemu Foldu, če (ali ko) ga bo Honor ponudil na slovenskem trgu.

IFA 2023 Honor Magic V2

Kdor se bo spomnil Huaweijevega mobitela Mate Xs s prepogljivim zaslonom na zunanji strani, mu bo poreklo Magica V Purse poznano. Čeprav tega niso javno izrekli, gre za identična mobitela, le da se je Honor domislil načina, kako ga uporabiti kot inovativni modni dodatek. Kadar ga ne uporabljate, zaslon prikazuje sliko ali animacijo, ki simulira različne vzorce površine. Neznatno je ideja podobna Samsungovim televizorjem »the frame« oziroma »okvir«, ki se med neuporabo prelevijo v pano z umetniškim delom. Magic V Purse ne postane platno, temveč majhna ženska večerna torbica, ki jo zlahka vizualno prilagodite modnemu slogu. Da je vse skupaj še uporabnejše, so dodali naramne trakove in verižice raznolikih dizajnov, ki jih zlahka zapnete na ohišje mobitela. Na prvi pogled je ta dejansko videti kot torbica. Z eno manjšo napako. »Vanjo« ne morete spraviti šminke in še kakšne malenkosti, ki jo dama med večernim izhodom nujno potrebuje.

IFA 2023 Honor Magic Purse

Pravični mobitel je postal boljši

Še ene zanimiv mobitel sem našel. Nizozemsko podjetje Fairphone zagovarja pravični odnos do delavcev, zaposleni v partnerskih azijskih podjetjih zato dobivajo dodatke k plačam, trajnostni pristop in dolgotrajno podporo. Predstavili so Fairphone 5. Čeprav mu zlahka zamenjate deset komponent, med katerimi sta najbolj zanimivi baterija in zaslon, zato ni nič slabši od tekmecev v srednjem zmogljivostnem razredu. Poleg industrijski rabi namenjenega procesorja (v zmogljivosti je podoben procesorju Snapdragon 778G) ga odlikujejo še zaslon OLED, kamere s 50-milijonskimi tipali (dve zadaj in ena spredaj) in razmeroma kakovostni materiali. Toda to ni najbolj pomembno. Bolj vam bo všeč, da nudijo petletno jamstvo, pet let nadgradenj operacijskega sistema Android in sedem let varnostnih popravkov. Podpora zanj se izteče šele daljnega leta 2031.

IFA 2023 Fairphone 5 Rastavljen

Invazija kitajskih robotskih sesalnikov

Marsikaj pritegne pozornost, ko se sprehajaš po neskončnih površinah berlinskega sejmišča. Nadvse zanimiv se mi je zdel teleskop Unistellar. Postavite ga na ravno podlago, povežete z mobitelom ali tabličnim računalnikom in izberete telesno nebo, nakar teleskop vse naredi sam. Primerno se obrne in na zaslonu prikaže izbrano področje neba. Pravi robotek, a z manjšo napako. Nekaj tisočakov je občutno preveč za običajnega Zemljana, ki ga priložnostno zamika pogledati v nebo. Bolj dostopni so robotski pomočniki, ki jih je bilo na sejmu veliko. Uporabni so bazenski roboti, kosilnice, kjer je vse izrazitejši trend uporabe satelitske navigacije, kamer in drugih sodobnih tipal za samodejno košnjo, ter cel kup sesalnikov. Roborock, Dreame in Ecovacs predstavljajo samo peščico kitajskih podjetij, ki skušajo nagovoriti morebitne kupce z razmeroma podobnimi modeli. Praktično vsi novi kombinirani roboti višjega cenovnega razreda imajo dve vrteči krpi za pomivanje tal in polnilno postajo s samočistilnimi funkcijami.

IFA 2023 Robotska Kosilnica
Roboski Sesalniki

Pri tej je zaznati še en trend, ki pa je še v povojih. Priklop postaje na dotok in odtok vode, da ne bo več treba skrbeti za polnost oziroma praznost posod na postaji. Ideja ni slaba, kajti to bo pomenilo, da bodo zdaj za marsikoga preobilne postale veliko manjše. V nižjih cenovnih kategorijah medtem roboti, ki še vedno vlečejo krpo za sabo, pridobivajo dve nasproti vrteči se krtači in večjo učinkovitost sesanja.

IFA 2023 Ilustrativa

Slovenske barve je na sejmu IFA zastopal trboveljski Chipolo, ki je obiskovalce navduševal s sledilniki bluetooth oblike obeska in kartice, ki jo spravite v denarnico. Vse zato, da lažje najdete stvari, ki jih pogosto založite. Podjetje letos sicer praznuje desetletnico obstoja in se hkrati pripravlja na globljo integracijo sledilnika v Googlov ekosistem (v Applovem so že, zato je bil letošnji nastop na sejmu IFA zanje toliko pomembnejši).