Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Apple AirTag ali Chipolo, kateri je pravi za vas?

Igor Harb
Igor Harb
Pred 341 dnevi
·
Čas branja:
·
Poslušaj vsebino

Kdaj ste nazadnje iskali ključe in jih na koncu našli čisto na dnu torbe, skrite pod kupom stvari? Če se vam to pogosto dogaja, brez skrbi, obstaja tehnološka rešitev – pametni sledilnik v obliki obeska za ključe. Med najbolj priljubljenimi na svetu sta Apple AirTag in slovenski izdelek Chipolo One. Ampak katerega izbrati? Oglejmo si najprej njune značilnosti.

Oba izdelka ponujata isto funkcionalnost – iskanje izgubljenih predmetov in to ne zgolj v stanovanju, temveč kjerkoli po svetu. Napravi sta majhna diska v velikosti igralniškega žetona, ki prek Bluetootha sporočata svojo lokacijo in lahko tudi zapiskata. Dovolj sta majhna, da ju lahko spravimo v denarnico, pritrdimo na obesek za ključe, na prtljago ali na katerikoli drug predmet, ki ga pogosto založimo ali za katerega obstaja nevarnost, da bi se izgubil.

Napravo poiščemo z uporabo aplikacije na mobitelu, pri čemer omrežje Bluetooth pokriva območje do 10 metrov, za predmete, ki so bolj oddaljeni, pa tako AirTag kot Chipolo uporabita Applovo omrežje Find My, ki ga uporabniki Applovih izdelkov sicer uporabljajo za iskanje telefonov, slušalk, ur, računalnikov in ostalih naprav. Čeprav sledilnik ni povezan v mobilno omrežje ali WiFi, lahko svojo lokacijo sporoči prek interneta z anonimiziranim povezovanjem prek bližnjih Applovih naprav. To nam lahko pride še posebej prav pri izgubljeni prtljagi, saj zlahka ugotovimo, na katerem letališču je pristala. Poleg tega, da napravo sami iščemo, lahko njeno lokacijo delimo tudi s kom drugim, kar pride prav, če smo denimo izgubili ključe in je v bližini kak prijatelj, ki jih lahko poišče.

Apple AirTag

Applov sledilnik je z ene strani bel, z druge pa kovinski z neizbežnim jabolčnim logotipom. Dovolj je majhen, da ga spravimo v vsak žep ali denarnico, če ga želimo pritrditi na obesek za ključe ali nahrbtnik, pa potrebujemo obesek, ki ga je treba dodatno dokupiti. Se pa Apple AirTag lahko pohvali z dodatno natančnostjo, saj ima vgrajen čip s podporo za ultra širokopasovno tehnologijo (UWB). S Precision Finding nas telefon vodi po prostoru ter usmerja levo in desno vse do cilja. Ta funkcionalnost je na voljo zgolj z iPhoni 11 in novejšimi, ki podpirajo UWB, sicer pa lahko AirTage iščemo prek aplikacije Find My na iPhonu, iPadu, računalnikih Mac in urah Apple Watch, z uporabo Applove uradne aplikacije Tracker Detect pa tudi na Androidih.

 

Chipolo One

Chipolo je slovensko podjetje in je svoje prve sledilnike začelo delati 2013, ko so uspešno zagnali projekt na platformi Kickstarter. Za razliko od AirTags Chipolo One ne potrebuje dodatnega obeska, da ga lahko pritrdimo na ključe ali kamorkoli drugam, saj ima naprava luknjo, skozi katero napeljemo obroček ali vrvico. Prav tako je na voljo v širokem naboru barv in ne zgolj elegantni, a dolgočasni beli. Chipolo One sicer nima UWB in ne podpira pa Find My, je pa slednja funkcionalnost na voljo v novejši različici Chipolo One Spot. Sledilnik poiščemo z uporabo aplikacije Chipolo, ki deluje z Applovimi napravami in tistimi z operacijskim sistemom Android. Poleg obeska za ključe Chipolo ponuja tudi Chipolo Card, ki ima enake funkcionalnosti, le da je v obliki kreditne kartice, kar je bo za marsikoga primernejša rešitev.