Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Ali ste vedeli, kako se zaščititi pred bliskovitim obiskom?

Tamara Harb
Tamara Harb
Pred 181 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Poletje prinese višje temperature in te lahko ustvarijo idealne pogoje za nevihte z udari strel.

Kadar strela udari v našo stavbo ali bližnjo električno ali telekomunikacijsko napeljavo, nastane napetostni udar, ki lahko poškoduje ali tudi povsem uniči priključene naprave.

Ampak strele so nepredvidljive, kako naj vem, kdaj izklopiti naprave?

S storitvijo Strela alarm se lahko naročiš na prejemanje obvestil o grožnji neviht v svojem kraju.

Super, ampak kako pa Strela alarm ve, kje živim?

Storitev je na voljo naročnikom fiksnih storitev Telekoma Slovenije, ki prejmejo obvestilo o nevarnosti nevihte za lokacijo njihovega optičnega, kabelskega oziroma telefonskega priključka.

Odlično, koliko pa stane?

Strela alarm je brezplačna storitev, ki jo ponuja Telekom Slovenije svojim naročnikom.

OK, potem se naročim. Kako pa to storim?

Pošljite SMS s ključno besedo STRELA(presledek) in svojim uporabniškim imenom za fiksne storitve na 041 145 000.

Mnja, kje že najdem uporabniško ime?

V Mojem Telekomu ali na mesečnem računu.

Kako deluje opozorilo?

Storitev temelji na sistemu za avtomatsko lokalizacijo atmosferskih razelektritev SCALAR, ki ga je posebej za spremljanje strel v realnem času razvil Elektroinštitut Milan Vidmar iz Ljubljane. SCALAR zaznava atmosferske razelektritve med oblakom in zemljo in med oblaki in avtomatizirano sporoča stopnjo nevarnosti za posamezna področja.

Kaj pa ko sem zdoma? Ali me lahko Strela alarm opozori na nevarnost nevihte v gorah, ko sem tam?

Ne, delovanje storitve Strela alarm je omejeno na lokacijo fiksnega priključka. Je pa res zelo pomembno poskrbeti za varnost med nevihto v naravi, zato pred odhodom v gore spremljajte vremensko napoved in opozorila. Seveda pa boste prejeli opozorilo, če bo nevarnost nevihte v vašem domačem kraju, tudi če ste zdoma.

Kaj če ne morem izklopiti računalnika, ker delam nekaj pomembnega?

Dobro mero zaščite lahko nudi tudi prednapetostna zaščita, kar je posebni električni razdelilec, ki ublaži napetostni udar, vendar vseeno ni dobro tvegati. Če delate na prenosniku, ga lahko med nevihto izklopite iz elektrike in delate na baterijo. Vsekakor ne pozabite, da lahko napetostni udar pride tudi prek telekomunikacijskega ali kabelskega omrežja, tako da nujno izklopite tudi modem in komunikator. V internet se medtem lahko povežete prek mobilnega omrežja.

Kaj pa, če hočem do konca pogledati tekmo/film/nadaljevanko?

Televizor bo treba ugasniti in izključiti iz omrežja, a tudi na telefonu ali računalniku lahko nadaljujete z ogledom v aplikaciji NEO ali prek neo.io. Lahko pa tudi počakate, da nevihta mine in uporabite ogled nazaj.

Vklopi si brezplačno storitev Strela alarm in posledi profil Telekoma Slovenije na Facebooku ter sodeluj v nagradni igri za električni skiro Xiaomi Scooter 1S. Vse informacije najdeš na tej povezavi.

Bliskoviti Obisk Tharb Jul23 Clanek

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih FacebookInstagramTwitter in TikTok.