Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Ali bo Apple Vision Pro prinesel revolucijo v računalništvo?

Igor Harb
Igor Harb
Pred 26 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Apple Vision Pro je v začetku februarja prispel na naslove prvih uporabnikov in mnogi med njimi so že dodobra preizkusili novo napravo ter podali mnenja.

Prve recenzije in vtisi so povečini pozitivni, a umirjeni. Naprava omogoča množico neverjetnih izkušenj in ponuja funkcionalnosti, ki jih doslej še nismo poznali, vendar je tudi težka in naporna za dolgotrajno uporabo. Ali bo torej Apple Vision Pro res prinesel novo paradigmo v našo interakcijo s tehnologijo – tako kot sta jo računalnik Macintosh in iPhone – ali gre zgolj za še ena očala za navidezno resničnost?

Tehnološka dovršenost

Prav vsaka recenzija izdelka izpostavi tehnično in tehnološko izpiljenost naprave, ki daleč prekaša konkurenco na področju očal za navidezno resničnost. To obeta že cena, ki v ZDA znaša kar 3500 dolarjev, kar pomeni, da bo zaradi davkov in carin v Evropi še nekoliko dražja, ko bo na voljo; uradnih napovedi glede tega še ni, analitiki pa ugibajo, da naj bi se zgodilo v drugi polovici leta, vendar še zmeraj v zelo omejenem obsegu držav.

Naprava je narejena iz izbranih materialov, kot so brušeni aluminij in kaljeno jeklo, ki dajejo občutek kakovosti in trdnosti, a še bolj zanimiva je tehnologija. Čeprav Apple ni razkril ločljivosti zaslona, ima ta 23 milijonov pikslov, in omogoča hkratno predvajanje vsebine več oken v ultra visoki ločljivosti. Osrednji procesor je Apple M2, torej enak, kot poganja Applove računalnike Mac, podporo pa mu nudijo 10-jedrni grafični procesor, 16-jedrni t. i. nevralni stroj in še nov procesor R1, ki skrbi za usklajevanje slike iz kamer. Teh je kar ducat in omogočajo uporabniku, da vidi zunanji svet onkraj zaslona v presunljivi natančnosti (t. i. passthrough), zraven pa tudi s prepoznavo rok omogoča upravljanje. Notranji senzorji med drugim spremljajo gibanje oči in prepoznavo šarenice, ki nadomešča prepoznavo obraza FaceID oz. prepoznavo prstnega odtisa TouchID.

Apple Vision Pro App Experiences Apple Immersive Adventure

Apple Vision Pro se povezuje v svet prek brezžičnih omrežij s podporo do WiFi 6 in z napravami prek Bluetooth 5.3. Ker so vgrajeni zvočniki, slušalke praviloma niso potrebne, za resno vnašanje besedila ali številk pa je nujna tipkovnica. Naprava ima sicer virtualno tipkovnico, pri kateri tipkamo po zraku, vendar so testni uporabniki povedali, da je za daljša besedila skoraj nujna fizična. Uporaba slušalk sicer ni nujna, saj se vgrajeni usmerjeni zvočniki dobro obnesejo, a je priporočljiva, saj zvočnike slišijo tudi v okolici.

Prostorsko računalništvo ni navidezna resničnost

S to trditvijo skuša Apple postaviti ločnico med svojo napravo in konkurenčnimi očali, kot so Meta Quest 2, HTC VIVE Flow, Valve Index in Sony PlayStation VR2. Večina teh naprav je primarno osredotočenih na igre, Metine pa tudi na ne posebej poseljeno »metavesolje«, medtem ko skuša Apple predstaviti Vision Pro kot evolucijo osebnega računalnika. Tako je med ključnimi funkcionalnostmi možnost prikaza zaslona računalnika na zaslonu očal in upravljanje z njim. Obenem so razvijalci doslej priredili oziroma na novo razvili 600 aplikacij neposredno za operacijski sistem VisionOS.

Tehnik Apple Vision Pro Clanek Desktop

Te seveda vključujejo tudi igre, vendar nobenega od večjih naslovov, ki navdušujejo na PS VR2 in Meta Questu. Zato pa je Apple že predstavil svoj program za urejanje videa Final Cut Pro X, Adobe pa program za urejanje slik Lightroom, čeprav zaenkrat še ne tudi zmogljivejšega Photoshopa. Pohiteli so tudi razvijalci programov za vodenje projektov in procesov in nedvomno bodo kmalu na voljo tudi rešitve za borzne posrednike. Pri tej ceni naprave ni nobeno presenečenje, da Apple cilja naprej na najpremožnejše zahtevne uporabnike.

Navdušujoč je tudi ogled prostorskega videa. Tukaj so na voljo filmi in serije, ki so narejeni za 3D oziroma posebej za to napravo, denimo Avatar v aplikaciji Disney+ in pa tudi Applove nove serije, kot sta Foundation in Monarch. Poleg tega lahko uporabniki z iPhonom 15 in nekaterimi posebnimi kamerami tudi sami snemajo prostorski video in si ga nato tako ogledujejo. Med vsemi recenzijami je težko najti koga, ki nad to funkcionalnostjo ne bi bil navdušen.

Novinarji in drugih preizkuševalci pa so odkrili bolj nepričakovane radosti uporabe Apple Vision Pro. Novinarka Wall Street Journala Joanna Stern je tako odkrila, da je s to napravo na glavi odlično kuhati. Recepti so zmeraj le pogled stran, časovnike pa si uporabnik lahko nastavi na posamezne ponve ali pečico in ostanejo prilepljeni na njih tudi, ko hodimo naokrog.

Teža in omejitve

Glede na opis tehnologije, ki je vključena v Apple Vision Pro, ne bi smelo presenetiti, da naprava ni posebej lahka. S 600 do 650 grami (odvisno od izbire svetlobnega tesnila, pasu za čez glavo in opcijskih leč) je težja kot Meta Quest 2 in PlayStation VR2, ki tehtata nekje 100 gramov manj. Pri tem ima Apple Vision Pro zraven še še zunanjo baterijo, ki tehta dodatnih 350 gramov in je namenjena nošnji v žepu ali za pasom. Ta naj bi zdržala nekaj več kot 2 uri, a jo za daljšo uporabo lahko tudi priklopimo v elektriko.

Čeprav so uporabniki že v prvih dneh objavljali posnetke hoje po ulici z Apple Vision Pro in celo vožnje z rolko ali avtomobilom, je tako početje ne le nevarno in prepovedano (tako z Applove strani kot iz policijske), ampak nedvomno tudi neudobno. Kot prvo se v primeru izklopa naprave zaradi prazne baterije ali drugega vzroka zaslon ugasne in preneha prenašati sliko zunanjega sveta prek »passthrough«. Kot drugo pa zaradi teže sčasoma postane neudobna, sploh če se z njo veliko gibljemo. Nobeno naključje ni, da večina primerov rabe, ki jih je predstavil Apple, vključuje sedenje.

Apple Vision Pro App Experiences Numerics

A uporabniki nikoli niso bili navdušeni nad Applovimi omejitvami. Ne le v kuhinjo, nekateri so se z Apple Vision Pro odpravili v telovadnico, drugi so se postavili na smuči in s hitrim iskanjem po YouTubu in Instagramu najdemo še kopico vprašljivih načinov rabe. A po drugi strani se že takoj najdejo zares inovativne aplikacije. Denimo za učenje igranja klavirja s prikazom pritiska na tipke, ali pa prevajalska aplikacija, ki (za omejen nabor jezikov) v uporabnikovem materinem jeziku izpisuje besedilo, ki ga govori sogovornik, in še bi se našlo.


Prihodnost računalništva?

Apple Vision Pro je nedvomno zanimiv koncept, a je očitno še zmeraj pretežek ter nedvomno krepko predrag za splošno rabo. Vseeno gre za zgolj prvo generacijo in ne gre spregledati oznake »Pro«. To nakazuje, da bomo v prihodnje dobili tudi lažji in cenejši »Air« in to je naprava, ki bi lahko prinesla spremembe. Že dalj časa ni dvoma, da so tovrstne naprave odlične za določene igre in ogled prostorskega videa, kakor tudi za izobraževanje v delovnih procesih in vojaških urjenjih – kar je trg, ki si ga trenutno lasti Microsoft s svojim Holo Lensom, ki ni nič kaj cenejši kot Apple Vision Pro. Vendar pa Apple z Vision Pro skuša preseči paradigmo računalništva in nas prepričati, da bo Vision Pro novi računalnik. Jim bo to uspelo? Težko je reči, a tudi prvi računalniki niso bili na prvi pogled bolj priročni od pisalnih strojev in kalkulatorjev.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.