Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

5 stvari, ki jih zmore iPhone 15

Igor Harb
Igor Harb
Pred 30 dnevi
·
Čas branja: 4 min
·
Poslušaj vsebino

Nova generacija iPhona je prinesla množico funkcionalnosti, ki omogočajo lažjo, hitrejšo in bolj inovativno rabo pametnega telefona.

Test na dlani kmalu sledi, tukaj pa je pet najbolj izstopajočih novosti, ki jih prinaša iPhone 15, z dodano šesto za iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max.

1. Dinamični otok

Namesto zareze za kamero v zgornjem delu zaslona, ki je bila spremljevalec vseh iPhonov od X naprej, je petnajstica sledila iPhone 14 Pro in uvedla t. i. dinamični otok (Dynamic Island). Gre za črno polje v obliki pilule, ki pokriva tudi sprednjo kamero, vendar se na preostalem delu izpisujejo obvestila. To vključuje denimo časovnik, ki odšteva čas denimo kuhanja, otoček pa prikazuje tudi odklepanje telefona ali ure Apple Watch, predvajane pesmi v Apple Music, opozorila o stanju baterije, vklopu tihega načina in podobno. Čeprav uporabnik ne more nastavljati prikazanih vsebin, pa jih lahko razvijalci, kar obljublja precej potenciala. Eden bolj navdušujočih je prikaz športnih rezultatov v živo, a žal zaenkrat deluje zgolj za tekme, ki jih prenaša Apple TV+, pri nas pa to pomeni zgolj basebal. Nedvomno bodo kmalu na voljo tudi obvestila na dinamičnem otoku za nogometne in košarkarske tekme, ki jih spremljamo pri nas.

2. Akcijski gumb

Po vzoru Apple Watch Ultra je tudi iPhone 15 dobil t. i. akcijski gumb (Action button), ki pa v tem primeru nadomesti stikalo za vklop/izklop zvonjenja. Gre za povsem običajen, malenkost razpotegnjen gumb, ki prav tako omogoča vklop in izklop zvonjenja, ampak, če želimo, ga lahko nastavimo tudi za druge ukaze: vklop kamere, profilov, svetilke, diktafona, ali pa bližnjice (Shortcuts), ki jo sami sprogramiramo. Privzeto je akcijski gumb mogoče uporabljati samo za eno od teh funkcij, vendar lahko pri uporabi z bližnjico (Shortcuts) v njej nastavimo tudi več kot en ukaz, tako da denimo z daljšim pritiskom na gumb sprožimo svetilko, s krajšim pa tihi profil.

3. Skrb za daljše življenje baterije

Z novim operacijskim sistemom iOS 17 so iPhoni pridobili možnosti optimiziranega polnjena baterije, ki ga uporabniki računalnikov Macbook poznajo že nekaj časa. Ker je za dolgotrajno delovanje baterije bolje, če se ne napolni povsem do konca, se pri nastavitvi optimiziranega polnjenja to ustavi pri 80 %. Pri starejših iPhonih sistem sam določi, kdaj napolniti do konca in kdaj pustiti pri 80 % (čeprav lahko zmeraj vsilimo polnjenje do konca), z iPhone 15 pa lahko določimo, naj ne polni nad 80 %, če smo recimo veliko doma ali v avtu in je polnilec zmeraj blizu.

4. Takojšnji portreti

Portretni način fotografiranja je ena od zmagovalnih funkcionalnosti iPhonovega fotoaparata, saj pomaga izkoristiti prednosti kamere in poda navodila fotografu, kako v danih pogojih narediti najbolj optimalen portret, nato pa poskrbi za dodatno osvetlitev portretiranca, ozadje pa nekoliko zamegli. Temu učinku se reče bokeh in z iPhonom 15 ga lahko uporabite tudi na običajnih fotografijah, ki imajo dovolj v ospredju človeka ali domačo žival. Fotoaparat namreč zajame vse potrebne informacije pri vsaki ustrezni fotografiji (tj. taki z izpostavljenim portretirancem), tako da se nato v aplikaciji Photos pojavi možnost Portrait, s katero lahko izrežemo ozadje ali jo drugače obdelamo.

5. Polnjenje slušalk, drugih telefonov in naprav

Ena najbolj odmevnih novosti nove generacije iPhonov je prehod na vhod USB-C za polnjenje in prenos podatkov. To je odprlo cel kup novih funkcionalnosti telefonov, a najbolj priročna med njimi je možnost polnjenja slušalk, drugih telefonov in nasploh vseh naprav z vmesnikom USB-C. Polnjenje je seveda optimizirano za Applove naprave, saj bo denimo pri povezavi dveh iPhonov 15 tisti bolj poln samodejno začel polniti praznejšega, kar deluje tudi pri povezavi z Androidi z funkcijo USB Power Delivery, pri ostalih pa se včasih zgodi, da tisti z manj baterije polni tistega z več. Polnjenje drugih naprav, kot so ure in slušalke, zmeraj deluje v smeri od telefona. Ta način polnjenja morda ni najhitrejši, je pa izredno priročen.

 

6. Snemanje videa v profesionalni ločljivosti na zunanji disk

Bonus funkcionalnost v tem seznamu je na voljo zgolj za iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max, ki ju povzdigne na raven profesionalnih filmskih kamer, saj omogoča snemanje v zapisu ProRes s profilom Log. Običajnemu uporabniku to sicer ne koristi prav veliko, saj je za snemanje takega videa v najvišji ločljivosti 4K s 60 sličicami na sekundo potrebno prek kabla priklopiti zunanji disk, ker je podatkov preprosto preveč za sam telefon. Nadalje so v surovi, neobdelani obliki ti posnetki videti suhoparno sivi, saj »zaživijo« šele, ko jih obdelamo s profesionalnim programom, kot je DaVinci Resolve, Adobe Premiere ali pa Apple Final Cut Pro. Ampak, če ste nadebudni filmar, vam ta funkcionalnost odpre obilo možnosti.

iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro in iPhone 15 Pro Max so na voljo pri Telekomu Slovenije v vseh barvah in velikostih pomnilnika. Najdete jih v E-Trgovini in pri pooblaščenih prodajalcih.

Slika2 Desktop Iphone

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih Facebook, Instagram, X in TikTok.