Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Kako lahko starši postanemo zgled otrokom pri uporabi zaslonov

Starši večkrat postavimo otrokom omejitve časa pred zaslonom in odvzem tehnologije uporabimo kot način discipliniranja. Redkeje pa se vprašamo, ali z zmerno rabo tehnologije dajemo primeren zgled.

V sodobnem digitalnem svetu je postalo normalno, da starši veliko časa preživljamo zatopljeni v svoje pametne telefone. Medtem ko so mobilne naprave postale nepogrešljiv del našega življenja in nam omogočajo dostop do informacij, zabave in komunikacije, je pomembno, da se zavedamo, kako ta navada vpliva na naše odnose z otroki.

Kako zatopljenost v zaslon vpliva na odnos z otrokom

Občutki nepomembnosti: Ko starši neprestano gledamo v zaslon, se manj pogovarjamo in manj vzpostavljamo očesni stik z otroki, lahko to vodi v pomanjkanje povezave med starši in otroki, saj se otroci pogosto počutijo zanemarjene ali nepomembne.

Zmanjšana kakovost interakcije: Če starši nismo prisotni in se ne posvetimo otroku, se zmanjša kakovost interakcije. Otroci potrebujejo pozornost, spodbudo in čustveno povezavo s starši, saj se tako počutijo varne in ljubljene. Pomanjkanje teh interakcij lahko vpliva na otrokovo samopodobo in razvoj socialnih veščin.

Izgubljeni trenutki: Otroci hitro odraščajo in vsak trenutek z njimi je dragocen. Ko starši preživljamo preveč časa na mobilnih telefonih, zamujamo priložnost, da bi aktivno sodelovali v otrokovem življenju.

Slaba vzorčna vedenja: Otroci so mojstri opazovanja in posnemanja svojih staršev. Če starši nenehno gledamo v zaslon, otroci to vedenje opazijo in ga posnemajo. To lahko vodi v odvisnost od naprav in zmanjšano sposobnost vzpostavljanja pristnih odnosov v prihodnosti. Še posebej bodimo pozorni tudi na to, da med vožnjo ne uporabljamo mobilnih telefonov za klicanje in pisanje sporočil. Otroci hitro zrastejo in postanejo mladi vozniki tudi sami.

Kako uporabljati tehnologijo kot zgledni in napredni starši

Da bi bolje vzpostavili povezavo z otroki in zmanjšali vpliv tehnologije, je priporočljivo določiti omejitve. Nastavimo si časovni okvir, v katerem namenoma pospravimo ali izklopimo telefone, na primer med obroki ali igralnim časom, ter se osredotočimo izključno na interakcijo z otroki.

Kasneje, ko so otroci večji, za zmanjšanje uporabe tehnologije v celotni družini postavimo na mizo družabne igre ali knjige, pri vratih pa pustimo žogo ali frizbi. Tako bodo igrače bolj dostopne, kar spodbuja otroke (in starše), da raje posežejo po njih namesto po tehnologiji.

Pomembno je tudi, da smo starši resnično prisotni, ko smo z otroki, jim posvetimo popolno pozornost, sodelujemo v igri in pogovoru ter vzpostavimo čustveno povezavo. Uvajanje družinskih ritualov dodatno krepi odnos in ustvarja trajne spomine.
Tehnologijo je najbolje z otroki uporabljati skupaj, se o vsebini pogovarjati in deliti mnenja. Malčke zanima, kaj starši počnemo na mobitelu ali kaj gledamo na televiziji, zato je v mnogih primerih dobro, da jim to dejansko pokažemo in se o vsebini tudi pogovarjamo. Na primer: »Na mobitelu bom preveril vremensko napoved, potem pa se ti popolnoma posvetim. Vidiš, tukaj kaže, da bo sončno.«

Pomembno je, da starši skupaj z otroki tehnologijo uporabljamo kot orodje. Le tako se bodo tudi otroci naučili izkoriščati pozitivne lastnosti digitalnih naprav, ki pa jih ni malo.