Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Izguba ali kraja mobitela

Mobilne komunikacijske naprave, kot so npr. mobilni telefoni, modemi, tablice, dlančniki … (v nadaljevanju mobilne naprave), so vse bolj zmogljive in hkrati ostajajo sorazmerno majhne, zato za tatove predstavljajo zelo zaželen in pogosto tudi lahek plen. Tveganje odtujitve mobilne naprave se poveča predvsem na javnih mestih, ko na to nismo posebej pozorni. Pri odtujitvi lahko utrpimo različno škodo, še posebej takrat, ko na mobilni napravi niso nastavljeni osnovni varnostni mehanizmi. Z odtujitvijo mobilne naprave lahko izgubimo tudi pomembne in zaupne podatke ali pa ti pridejo v neprave roke. Tatovi mobilnih naprav so pogosto del širše organizirane kriminalne združbe, ki lahko napravo dokaj hitro zlorabijo tudi za drage klice.

Tveganje visokega stroška ob gostovanju v tujem omrežju.

Tatovi vam lahko odtujijo mobilno napravo v trenutku nepazljivosti. Če odtujena mobilna naprava ni zaščitena, obstaja velika verjetnost, da se uporabi za posredovanje klicev na vnaprej dogovorjene drage mednarodne destinacije. Pri tem kriminalci na nezaščiteni mobilni napravi relativno enostavno aktivirajo funkcijo, ki v tujem omrežju s pomanjkljivimi varnostnimi mehanizmi omogoči realizacijo večjega števila vzporednih zvez (tudi nad 250), in tako v relativno kratkem času naročniku povzročijo visoke stroške, tudi več deset tisoč evrov.

V Telekomu Slovenije imamo uvedene najsodobnejše varnostne mehanizme za zaščito naročnikov (med drugimi tudi za zaznavo nenavadno povečanega prometa). Če pa ukradena mobilna naprava začne klicati v omrežju tujega operaterja s pomanjkljivimi varnostnimi mehanizmi, operater pa nam posreduje informacije o opravljenih klicih z zakasnitvijo, naročnik mobilne naprave ne more biti pravočasno obveščen o visokem znesku in neželeni promet ne more biti takoj ustavljen.

Zato v izogib nepotrebnim visokim stroškom uporabnikom mobilnih naprav svetujemo:

  • Mobilno napravo imejte vedno pri sebi in pod nadzorom.
  • Mobilna naprava (tipkovnica, zaslon) naj bo vedno zaščitena z ustreznim geslom ali vzorcem.
  • Kartica SIM naj bo v mobilni napravi vedno zaščitena s kodo PIN.
  • Krajo mobilne naprave takoj prijavite policiji (tudi če ste v tujini).
  • Krajo mobilne naprave takoj prijavite tudi v Telekomov kontaktni center na številko +386 41 700 700 ali na e-naslov info@telekom.si.
  • Spremljajte druga pomembna obvestila Telekoma Slovenije.

Pogosta vprašanja