Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Izobraževalne vsebine

Sladkorna 1 1

Katere preglede morajo opraviti bolniki s sladkorno boleznijo?

Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 morajo zaradi potencialnih hudih zdravstvenih posledic enkrat letno opraviti pregled nog, pregled očesnega ozadja ter pregled krvi in urina v laboratoriju glede delovanja ledvic. Pomembno je, da zdravnik pravočasno izve, če se med naporom pojavljajo težave.

Sladkorna 2 1

Prehrana in gibanje bolnikov s sladkorno boleznijo

Temelj zdravega načina življenja vključuje uravnoteženo prehrano in dovolj gibanja. To je še posebej pomembno za bolnike s sladkorno boleznijo, saj jim to pomaga uravnavati krvni sladkor v območju, ki telesu ne povzroča škode.

Sladkorna 3 1

Redno jemanje zdravil in opravljanje pregledov

Ko se sladkorna bolezen tipa 2 pojavi, ne izgine več, kar pomeni tudi, da je zdravljenje trajno. Včasih se lahko krvni sladkor nekaj časa uravnava s prehrano in gibanjem, ko pa je potrebno začeti z jemanjem zdravil, postane redno vsakodnevno jemanje zdravil nujni vsakodnevni spremljevalec bolnika s sladkorno boleznijo.

Sladkorna 4 1

Najpogostejša vprašanja bolnikov s sladkorno boleznijo

Zdravnik specialist odgovarja na najpogostejša vprašanja bolnikov s sladkorno boleznijo.

Sladkorna 5 1

Sladkorna bolezen tipa 2 pri starejših

V zrelejšem življenjskem obdobju se sladkorna bolezen tipa 2 pojavi zelo pogosto. Z leti namreč delovanje organov popušča, tudi delovanje trebušne slinavke, ki oskrbuje telo z insulinom in uravnava krvni sladkor.

Sladkorna 6 1

Niste sami

Sladkorna bolezen ni enkratna, trenutna, prehodna težava, prav zato je pomembno, da bolniki sami poskrbijo za čim boljše obvladovanje bolezni. Vsak se mora naučiti, kako kakovostno sobivati s to »življenjsko spremljevalko«. Prav v ta namen pri nas deluje kar 41 društev bolnikov s sladkorno boleznijo, ki ponujajo pomembno oporo vsem bolnikom s sladkorno boleznijo.

Sladkorna 7 1

Programi za krepitev zdravega načina življenja v centru za krepitev zdravja

Sprememba načina življenja je proces, pri katerem pogosto potrebujemo spodbudo ali pomoč strokovnjakov. V zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji prav v ta namen organizirajo posebne programe za krepitev zdravega načina življenja.

Sladkorna 8 1

Ali lahko delam?

Omejitve pri delu so odvisne tako od vrste in intenzivnosti dela kot od celotnega stanja bolnika, tako psihičnega kot fizičnega. Sladkorna bolezen sama po sebi ne pomeni omejitve glede sposobnosti za delo.