Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Telekom Slovenije je vzpostavil prvo demonstracijsko okolje zasebnega mobilnega 5G-omrežja

23. 11. 2023

Z razvojem pete generacije mobilne telefonije (5G) so z vse hitrejšim prenosom podatkov, s krajšimi odzivnimi časi in z izjemno nizko zakasnitvijo vzpostavljeni pogoji za uvajanje zasebnih mobilnih omrežij, ki bodo gospodarstvu omogočila nadaljnjo digitalizacijo.

Telekom Slovenije 5G-omrežje že vse od lansiranja v letu 2020 skrbno, strateško in trajnostno načrtuje na način, da bo znotraj ene fizične infrastrukture omogočal zasebna namenska omrežja. Skladno s tem je naredil naslednji razvojni in tehnološki korak ter v svojih prostorih vzpostavil INO.LAB, demonstracijsko okolje zasebnega mobilnega 5G-omrežja. Demonstracijsko okolje je namenjeno vsem zainteresiranim deležnikom, ki želijo preizkusiti prednosti tovrstnih omrežij in se vključiti v odprt proces inovacij.

INO.LAB Telekoma Slovenije je namenjen sodelovanju in preizkušanju različnih primerov rešitev, ki temeljijo na uporabi tehnologije zasebnih mobilnih 5G-omrežij. Vanj se lahko vključijo vsi zainteresirani deležniki – podjetniki, podjetja, raziskovalne in akademske organizacije in kupci, ki se želijo vključiti v odprt proces inovacij oz. implementacij različnih primerov uporabe zasebnih mobilnih omrežij, prilagojenih specifičnim potrebam in zahtevam posameznih okolij.

Boštjan Škufca Zaveršek, podpredsednik uprave Telekoma Slovenije, ob tem poudarja, da lahko »podjetja s pomočjo zasebnih mobilnih omrežij pomembno izboljšajo produktivnost, optimizirajo procese ter povečajo učinkovitost in konkurenčnost. Zasebna mobilna omrežja zato predstavljajo temeljni gradnik digitalne transformacije, ki omogoča napredne in inovativne poslovne pristope ter uvajanje naprednih rešitev industrijskega interneta stvari.«

»Zasebna mobilna omrežja podjetjem v različnih vertikalah omogočajo prilagajanje komunikacijske infrastrukture glede na zahteve njihovih procesov in poslovnih modelov. Poleg tega omogočajo visoko stopnjo razpoložljivosti povezav tudi ob velikem številu povezanih naprav ter komunikacijo z visokimi hitrostmi prenosa podatkov in nizkimi zakasnitvami, kar je ključno za aplikacije v realnem času, kot so robotika, logistika ali avtonomna vozila. Hkrati zasebna mobilna omrežja zagotavljajo visoko raven varnosti, kar je ključno pri obdelavi in uporabi občutljivih podatkov ter zagotavljanje informacijske varnosti,« izpostavlja Vesna Prodnik, članica uprave Telekoma Slovenije za tehnologijo.

V demonstracijskem okolju INO.LAB-a so na voljo različni konkretni primeri uporabe zasebnih mobilnih omrežij. Tako je predstavljena vloga 5G pri digitalizaciji proizvodnje in logistike ter delovanje pametne tovarne, predstavljen je napreden daljinski nadzor strojev industrijskega interneta stvari (IIoT), način upravljanja nepremičnin in sredstev (energijsko upravljanje in nadzor objektov, pametna parkirišča ipd.), prikazan je avtomatiziran proces od prejema naročila do odpreme blaga, IT/OT kibernetska varnost zasebnih mobilnih in industrijskih omrežjih ter možnosti nadzora in upravljanja zasebnih mobilnih omrežij. Telekom Slovenije je uporabniške primere razvil skupaj s partnerji, Laboratorijem LASIM Fakultete za strojništvo Univerze v Ljubljani ter podjetji Iku, Avtenta, Metronik in Spica, odprt pa je tudi za nova partnerstva.

Zasebna mobilna omrežja zagotavljajo visoko stopnjo zanesljivosti, prilagodljivosti, zmogljivosti in varnosti znotraj omejenega območja (na primer industrijskega kompleksa, pristanišča, letališča, raziskovalnega centra, transportnega oz. distribucijskega energetskega omrežja) in za določen namen, zato imajo ključno vlogo pri digitalizaciji gospodarstva. Podjetjem prinašajo popolnoma novo raven povezljivosti, saj omogočajo hitro in stabilno povezljivost naprav z visoko stopnjo odzivnosti, kar je izjemno pomembno za implementacijo naprednih tehnologij, kot so pametne tovarne, industrijski internet stvari (IIoT), napredni logistični centri, sodobna distribucijska in energetska omrežja in podobno.

Pri tem ločimo različne vrste zasebnih mobilnih omrežij: namensko zasebno mobilno omrežje se vzpostavi na lokaciji uporabnika z lastno omrežno identiteto (PLMN ID), kombinirano zasebno mobilno omrežje uporablja deljeno radijsko dostopovno omrežje (RAN), kjer so nadzorne funkcije v javnem omrežju, medtem ko prenos podatkov poteka na lokaciji naročnika, virtualno zasebno mobilno omrežje pa temelji na rezinjenju omrežja in uporablja zasebni APN, tako da se podatki pretakajo prek javnega omrežja.