Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Telekom Slovenije je v Kranjski Gori in Planici nadgradil svoje visoko zmogljivo 5G-omrežje, za občino Kranjska Gora pa vzpostavil brezplačni brezžični internet

20. 2. 2023

Telekom Slovenije je svoje mobilno omrežje 4G in 5G v Kranjski Gori in Planici, kjer pred prihajajočim svetovnim prvenstvom v nordijskem smučanju in ostalimi športnimi dogodki pričakujejo velik obisk navijačev z vsega sveta, nadgradil s še višjimi kapacitetami in še višjimi hitrostmi.

Na ta način je zmogljivo omrežje pripravljeno in prilagojeno na način, da zagotavlja popolno stabilnost in zanesljivost tudi ob hkratnem izjemno povečanem številu uporabnikov (tudi več deset tisoč). Telekom Slovenije je sicer omrežje 5G v Planici vzpostavil že decembra 2020, prav v teh dneh pa je zabeležil že več kot 100.000 uporabnikov v omrežju 5G.

​Hkrati je Telekom Slovenije v teh dneh za občino Kranjska Gora zaključil tudi s projektom vzpostavitve brezplačnega brezžičnega interneta WiFi4EU, ki poteka v okviru pobude Evropske unije za namestitev točk za dostop do brezžičnega interneta po vsej Evropi. Brezplačni brezžični internet bo tako na območju občine Kranjska Gora na voljo vsem.

»Tako velikega tekmovanja, kot je svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, v Sloveniji, Kranjski Gori in Planici še ni bilo. Zato je pomembno, da se na takšen dogodek dobro pripravimo tudi v občini, pri tem pa je ključna podpora zanesljivih partnerjev. Za zagotavljanje zanesljivega in varnega internetnega dostopa smo se odločili za sodelovanje s Telekomom Slovenije, saj z njim na področju zagotavljanja IKT-rešitev sodelujemo že vrsto let. Tudi s sodobnimi, zanesljivimi in varnimi možnostmi komunikacije želimo namreč vsem obiskovalcem občine Kranjska Gora zagotoviti prijetno bivanje pri nas,« je ob tem povedala Henrika Zupan, županja Občine Kranjska Gora.

Telekom Slovenije je 23. julija 2020 v Sloveniji vzpostavil prvo komercialno omrežje 5G, njegovi uporabniki pa so kot prvi v Sloveniji lahko pričeli 5G-omrežje uporabljati 5. oktobra 2020. Trenutno s širokopasovnimi omrežji 4G in 5G pokriva že več kot 97 odstotkov prebivalstva, s 5G-omrežjem pa več kot 40 odstotkov prebivalstva.