Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Slovenski strokovnjaki za kibernetsko varnost krepijo vezi z globalno kibernetsko skupnostjo

8. 11. 2022

V Telekomu Slovenije stalno vlagajo v razvoj rešitev na področju kibernetske varnosti, pri tem pa se povezujejo tudi z mednarodnimi strokovnjaki ter vodilnimi podjetji in organizacijami na tem področju.

Tako so se po tem, ko je v letu 2021 direktor Urada Vlade RS za informacijsko varnost, dr. Uroš Svete, z generalnim direktorjem izraelskega nacionalnega kibernetskega direktorata podpisal Memorandum o sodelovanju na področju kibernetske varnosti, pred kratkim specialisti za kibernetsko varnost Telekoma Slovenije in podjetja CREAplus srečali z izraelskimi razvijalci rešitev na področju kibernetske varnosti in predstavniki ene najmočnejših kibernetskih varnostnih skupnosti na svetu.

​Predstavniki obeh podjetij so v Izraelu izmenjali izkušnje tudi s predstavniki organizacije Cyber7, ki promovira in povezuje izraelsko industrijo kibernetske varnosti z izobraževalnimi ustanovami. Srečanje je organiziralo veleposlaništvo Republike Slovenije v Izraelu, ki ga vodi veleposlanica Andreja Purkart Martinez.

»Obisk predstavlja dober primer povezovanja med slovenskimi in izraelskimi podjetji na področju kibernetske varnosti in s tem uresničevanja podpisanega memoranduma. Zagotavljanje kibernetske varnosti postaja vse pomembnejše področje, zato nam vrhunske tehnološke rešitve in dobre mednarodne prakse pri tem lahko zelo koristijo,« poudarja dr. Uroš Svete, direktor Urada Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost.

V Telekomu Slovenije ves čas spremljajo mednarodno uveljavljene rešitve in dobre prakse s področja kibernetske varnosti. »Kibernetska varnost deluje lokalno in se odziva na grožnje, ki so globalne in ki lahko izvirajo od koderkoli. Zato sodelujemo z različnimi organizacijami po vsem svetu. V Izraelu smo se lahko prepričali o razvojnem potencialu kibernetske varnosti, tako da želimo vsaj del tega znanja, poleg samih produktov, prenesti tudi k nam. V Telekomu Slovenije neprestano povečujemo varnost tako lastnih storitev kot storitev, ki jih zagotavljamo svojim naročnikom, v stalni pripravljenosti je tudi kibernetska odzivna skupina. Vse naše aktivnosti so usmerjene v zagotavljanje najvišje stopnje varnosti, zanesljivosti in zaupnosti,« ob tem poudarja Metod Platiše, strokovnjak za kibernetsko varnost v Telekomu Slovenije.

Telekom Slovenije ima najsodobnejši Operativni center kibernetske varnosti v državi. V njem strokovnjaki varnostne dogodke nenehno podrobno spremljajo in analizirajo ter ocenjujejo informacije, ki jih z različnih virov prejemajo glede potencialnih groženj. Čim zaznajo odstopanja, ki bi lahko predstavljala varnostno tveganje, takoj ukrepajo, saj je v primeru napada ključen hiter odziv, zaustavitev napada, analiza, čim prejšnja ponovna vzpostavitev poslovanja in po potrebi sprejetje dodatnih varnostnih ukrepov.