Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Pred 15 leti smo Slovenci med prvimi v Evropi dobili IP TV, ob tej priložnosti pa Telekom Slovenije napoveduje novosti, ki bodo spremljanje televizije dvignile na novo raven

19. 9. 2018

Danes, 19. septembra, mineva natanko 15 let, odkar je Telekom Slovenije (oziroma takratno podjetje SiOL) slovenskim uporabnikom med prvimi v Evropi omogočil spremljanje TV-kanalov prek širokopasovne internetne povezave ADSL.

Ob tej priložnosti Telekom Slovenije napoveduje, da bo v kratkem predstavil tudi razvojne novosti, ki bodo prinesle popolnoma novo izkušnjo televizije.

»V Telekomu Slovenije smo svojim uporabnikom pred 15 leti prvi na trgu omogočili spremljanje televizije prek širokopasovne povezave, nato pa smo platformo in izkušnjo televizije vseskozi nadgrajevali (vključno z razvojem TViN-a in možnostjo spremljanja televizije na vseh zaslonih v letu 2012). Kmalu bo sledil naslednji razvojni korak, saj bomo slovenskim uporabnikom predstavili povsem novo izkušnjo televizije, ki bo prinesla popolno integracijo zabave, vsebin in pametnega doma na različnih zaslonih in napravah. In še bolje – vse to počnemo z lastnim razvojem – tako kot pred 15 leti. Beta različico že nekaj časa intenzivno testiramo z uporabniki v različnih segmentih in odzivi so navdihujoči. Ko bo storitev pripravljena za lansiranje na trg, jo bomo seveda tudi podrobno predstavili,« napoveduje Samo Ošina, direktor strateške poslovne enote Množični trg v Telekomu Slovenije.

Pred 15 leti je bila IP TV najprej na voljo naročnikom na širšem območju Ljubljane, v naslednjih mesecih pa še v Mariboru in drugih večjih mestih, na voljo je bilo 110 TV-programov s pasovno širino do 4 megabitov na sekundo, Telekom Slovenije pa je takrat predstavil tudi prvi TV-komunikator oz. set-top-box. V tistem obdobju je spremljanje TV prek ADSL predstavljalo popolnoma novo platformo, ki so jo v posameznih delih mest ponujali le še trije evropski operaterji, Telekom Slovenije pa ima zanjo tudi mednarodno zaščiten patent. V prvih treh mesecih je Telekom Slovenije pridobil 1080 naročnikov, pri čemer je dobršen del še vedno njegovih zadovoljnih uporabnikov.

V 15 letih je na področju IP TV sledil intenziven razmah, Telekom Slovenije pa je z 51,4 % tržnim deležem vodilni slovenski ponudnik. Storitev IP TV je danes v paketih združena z drugimi (mobilnimi in fiksnimi) storitvami, hitrosti internega dosegajo do 1 Gb/s, naročnikom pa je na voljo preko 300 TV-programov in aplikacij v različnih programskih shemah in opcijah.