Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Poskrbimo, da bodo otroci na spletu varni

17. 6. 2019

Predno se pričnejo šolske počitnice, med katerimi starši otrokom praviloma dopuščajo več svobode tako pri uporabi mobilnih naprav kot spremljanja TV-vsebin, so v Telekomu Slovenije pripravili nekaj aktivnosti, s katerimi želijo tako otroke kot starše in mladostnike opozoriti na varno in odgovorno uporabo naprav, predvsem pa tudi interneta.

Uporaba mobilnega internega, različnih aplikacij in družbenih omrežij se namreč še vedno povečuje, pri tem pa otroci sodobne tehnologije osvajajo intuitivno in marsikdaj veliko hitreje kot starši.

​V skrbi za varnost v Telekomu Slovenije otrokom in staršem priporočajo, da ob prvih korakih z mobitelom namestijo mobilno aplikacijo Kaspersky Safe Kids, ki je pripomoček za postopno uvajanje otroka k odgovorni uporabi mobitela, hkrati pa poskrbi za varno uporabo interneta. Zaradi svoje učinkovitosti je prepoznana kot ena najboljših rešitev za zaščito otrok pred nevarnostim na spletu.
Mobilna aplikacija Kaspersky Safe Kids namreč staršem omogoča spremljanje aktivnosti otroka na internetu, starostno omejitev pri določenih vsebinah, možnost časovne omejitve uporabe mobitela, blokiranje vsebin za odrasle in iger na srečo. Aplikacija omogoča tudi lociranje mobilne naprave, obveščanje o tem, da je otrokova baterija že skoraj prazna, kar staršem omogoča, da se še pravočasno z otrokom dogovorijo o tem, kako in kje bo dosegljiv. Prednost aplikacije je, da lahko starši sami izberejo omejitve, ki so za njih pomembne, glede na potrebe pa lahko le-te enostavno prek svoje mobilne naprave tudi spreminjajo. Obvestila, ki jih starši prejmejo prek aplikacije, omogočajo pravočasen pogovor z otrokom o tem, kaj je prav. Za nove naročnike storitve Varnostni paket Kaspersky je storitev 2 meseca na voljo brezplačno in jo lahko uporablja vsa družina.

V Telekomu Slovenije so pripravili ponudbo mobitelov ustreznih za otroke, in sicer priporočajo LG K40, Nokio 2.1, Huawei Y6 ali Samsung A20e, ob tem pa je mobilni paket Naj A z ugodnostjo Otrok na voljo že za 9,90 evra mesečno. Priporočljivo je, da starši in otroci oz. mladostniki podpišejo Prvo pogodbo, s katero opredelijo pravila uporabe mobitela. Moja prva pogodba je sicer projekt, ki ga je zasnovala organizacija Logout, razvila pa skupaj s Telekom Slovenije, in ki vključuje tudi smernice za starše s priporočili, kdaj in na kakšen način otroku omogočiti stik z mobitelom.

Za brezskrbno spremljanje TV-vsebin v Telekomu Slovenije staršem priporočajo uporabo Otroškega parka, ki ga vključuje NEO, najnovejša platforma za spremljanje TV in ostalih vsebin. Otroški park je zasnovan tako, da lahko starši povsem preprosto, le s pomočjo posebne kode, otroku omogočijo le ogled tistih vsebin, ki so primerne njegovi starosti:
- otrokom, ki so stari od 2 do 4 let;
- otrokom, ki so stari od 4 do 6 let;
- otrokom, ki so stari od 6 do 8 let;
- otrokom, ki si stari od 8 do 12 let;
- najstnikom.

Najmlajši si bodo tako lahko nemoteno ogledali svoje najljubše risanke, malo starejši pa tudi primerne filme in ostalo vsebino.

O odgovorni in varni rabi mobilnih naprav in interneta so med 17. in 24. junijem staršem in otrokom v Telekomovih centrih po vsej Sloveniji na voljo dodatni nasveti o ponudbi za otroke in pomoč pri vstopanju v digitalni svet.

Več o projektu Moja prva pogodba najdete na http://ts.si/Moja-prva-pogodba in o mobilni aplikaciji Kaspersky Safe Kids na http://ts.si/kaspersky-safe-kids.