Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Platforma NEO, ki omogoča tudi upravljanje TV-vsebin z glasom, ima že več kot 100.000 uporabnikov

15. 4. 2021

Dve leti in pol po tem, ko je Telekom Slovenije postavil nov razvojni mejnik in med prvimi na svetu predstavil rešitev, s pomočjo katere lahko TV-gledalci vsebine namesto s klasičnim daljinskim upravljalnikom upravljajo z glasom in to v slovenskem jeziku, lahko rečemo, da Slovenci sodobne tehnološke rešitve odlično sprejemamo.

V Telekomu Slovenije so namreč v teh dneh uporabo platforme NEO omogočili že 100.000-emu uporabniku, pri tem pa je glasovno upravljanje vsebin vedno bolj priljubljeno, kar kaže na to, da se uporabniške navade v slovenskih domovih spreminjajo. Tako so uporabniki marca letos uporabili kar 8,6 milijona glasovnih ukazov (od tega 185.000 različnih), v povprečju pa izrečejo 126 glasovnih ukazov mesečno.

​»Glasovno upravljanje vsebin je trend, ki se vedno hitreje razvija. Uporabnikom smo ponudili hiter in enostaven vmesnik z bližnjicami do sklopov programov in sistemom priporočil, ki ga nenehno nadgrajujemo, in kjer sta ključni vedno večja personalizacija in možnost izbire profilov med družinskimi člani, kar je med uporabniki zelo dobro sprejeto. Pri tem NEO vedno bolj postaja središče doma, saj poleg upravljanja TV-vsebin omogoča tudi enostavno upravljanje naprav pametnega doma in možnost igranja vodilnih iger, za kar uporabnik potrebujejo le plošček. NEO se nenehno razvija in prilagaja uporabnikom, zato smo ponosni, da ga tudi uporabniki prepoznavajo kot platformo, ki jim zagotavlja najboljšo TV-izkušnjo,« pravi Simon Slonjšak, direktor razvoja poslovanja množični trg v Telekomu Slovenije.

Kaj Slovenci z glasovnimi ukazi najpogosteje iščemo?
Med tistimi, ki so glasovno upravljanje osvojili takoj in brez kakršnihkoli težav, so bili otroci, ki sodobne tehnologije osvajajo intuitivno in marsikdaj hitreje kot starši. Nenazadnje to dokazuje tudi statistika govornega iskanja po vsebinah, med katerimi še posebej izstopajo risanke. Med najpogosteje iskanimi vsebinami so namreč Tačke na patrulji, Barbie, Pujsa Pepa ter Maša in medved, ki jih otroci najdejo v Otroškem parku in ki je zasnovan tako, da lahko starši otroku omogočijo le ogled tistih vsebin, ki so primerne starosti otroka.

Skupno je bilo doslej v dveh letih in pol zabeleženih preko 115 milijonov glasovnih ukazov. V letošnjem marcu so uporabniki uporabili 8,6 milijona ukazov, kar je povprečno 280.000 na dan oz. skoraj 12.000 na uro in 200 na minuto; v popoldanskem in večernem času pa število dosega tudi do 1000 ukazov na minuto.

Sicer se več kot polovica vseh glasovnih poizvedb nanaša na menjavo programa (izgovorjeno ime programa), dobro tretjino pa predstavljajo konkretne vsebinske poizvedbe, in sicer iskanje filmov, serij, igralcev, videotek, aplikacij in podobno. Ostalo predstavljajo t. i. tehnični ukazi, s katerimi uporabniki oddajo posnamejo, zamenjajo profil, zvišajo oz. zmanjšajo zvok, upravljajo pametni dom ali pa izgovorijo konkretno zaporedno številko programskega mesta.

V Telekomu Slovenije so sicer aprila lani prešli na lastno rešitev prepoznavanja glasovnih ukazov, ki je bila razvita v Sloveniji, s čimer so nadgradili rezultate razpoznave slovenskega govora, tako da ta v platformi NEO delujejo odlično. Z dodatnimi tehničnimi rešitvami uporabo glasovnega upravljanja vseskozi tudi lajšajo, tako da so pred kratkim grafični prikaz pri glasovnem upravljanju oz. iskanju vsebin posodobili na način, da uporabnika med drugim opozori, če je jakost njegovega glasu previsoka ali prenizka; prav tako uporabnik prejme nasvet, naj za boljšo prepoznavo glasu daljinec približa ali oddalji od obraza.

NEO vključuje tudi nekaj poljudnih ukazov, med katerimi uporabniki največkrat uporabijo »Dolgčas mi je«, »Zebe me« ali pa »Ambient morje« in »Ambient ribe«.


NEO igre navdušujejo
Telekom Slovenije platformo NEO, ki je rezultat razvoja in znanja njegovih strokovnjakov, nenehno nadgrajuje in v največji možni meri prilagaja potrebam slovenskih uporabnikov. Tako lahko od februarja letos uporabniki v okviru platforme kot prvi v Sloveniji igrajo igre v oblaku, ki so trend na področju igričarstva. V okviru platforme lahko trenutno izbirajo med 59 naprednimi igrami, ki so namenjene družinam, v prvih dveh mesecih pa so bile najbolj priljubljene športne, dirkalne in akcijske ter nekatere otroške igre. Uporabniki so najpogosteje igrali WRC 6 FIA World Rally Championship, Aqua Moto Racing Utopia, MotoGP™17, Split/Second: Velocity, Disney•Pixar Cars 2: The Video Game, MXGP - The Official Motocross Videogame, Tennis World Tour: Roland Garros Edition, F1™ 2018, Gravel, Dogfight 1942 in Anarcute. Za igranje lahko uporabijo ploščke Logitech F710, Sony PS4 ali XBOX One.

Pri razvoju rešitve za igre v oblaku se je Telekom Slovenije povezal z vodilnim svetovnim ponudnikom iger v oblaku, družbo Gamestream, kjer poudarjajo, da bodo uporabniki vedno manj kupovali posamezne igre in se vedno bolj obračali k igram v oblaku, saj na ta način dostopajo do več in do različnih vsebin. »Poleg tega pa se bo razvijala tudi mrežna infrastruktura, tako da bo igranje iger kadarkoli, kjerkoli in na katerikoli napravi postala nova realnost. Tudi zato smo navdušeni nad sodelovanjem s Telekomom Slovenije, ki ima odlično infrastrukturo in za prihodnost pripravljeno zmogljivo omrežje. Zato lahko NEO uporabniki brez težav uživajo v igranju iger v najboljši kakovosti brez zakasnitev, kar je za igranje iger v oblaku ključno, v Gamestreamu pa za to uporabljamo zmogljive podatkovne centre Telekoma Slovenije,« ob tem poudarja Lionel Adam, podpredsednik za prodajo in poslovni razvoj pri Gamestreamu.

Največje in najmodernejše optično omrežje
NEO igre so na voljo naročnikom z optično povezavo, pri tem pa Telekom Slovenije upravlja z največjim in najsodobnejšim optičnim omrežjem v državi; priklop nanj omogoča že več kot 387.000 slovenskim gospodinjstvom. Pri tem postopno zvišuje tudi osnovne hitrosti interneta na optičnem omrežju, in sicer na 100 Mbit/s tako v smeri do uporabnika kot v smeri od uporabnika. V fiksnih naročniških paketih imajo naročniki tako danes višjo povprečno hitrost kot pred enim letom, pri tem pa prehajajo predvsem na optično tehnologijo. Največja rast števila naročnikov je pri paketih s hitrostmi 300 Mbit/s, 350 Mbit/s in 600 Mbit/s v smeri do uporabnika. Telekom Slovenije svoje omrežje nenehno širi in posodablja z novimi tehnologijami, saj lahko le prek zmogljive infrastrukture uporabnikom zagotavlja najsodobnejše telekomunikacijske storitve. Prek svojega zmogljivega omrežja zagotavlja visoke hitrosti internetnega dostopa gospodinjstvom in podjetjem, domačim operaterjem, ki prav tako uporabljajo njegovo omrežje, pa omogoča zagotavljanje kakovostnih povezav tam, kjer nimajo svoje infrastrukture.

Kmalu NEO novosti
Poleg upravljanja TV-vsebin NEO omogoča tudi preprosto upravljanje naprav in senzorjev pametnega doma, je dodatna točka WiFi, deluje na TV, mobitelih, tablicah in računalnikih, kot aplikacija (NEO Lite) pa na pametnih televizorjih Android. Kmalu jo bo mogoče uporabljati še na operacijskih sistemih Samsung (Tizen) in LG (WebOS). Dodana bo možnost povezave NEO z bluetooth napravami, nove bodo funkcionalnosti NEO Pametnega doma za obveščanje uporabnikov ob ključnih dogodkih (ob vstopu v prostor, sprožitvi alarma ipd.).

V kratkem prihajata tudi novi spletna stran in mobilna aplikacija, ki bosta v prenovljeni za še boljšo odzivnost, enotna struktura in razpored vsebin na vseh napravah pa bosta še poenostavili uporabniško izkušnjo. Uporabnikom bo na vseh napravah na voljo skoraj celoten nabor TV-programov v izbrani programski shemi, prav tako bo razširjen nabor programov s funkcionalnostjo Ogled nazaj, Snemaj ter Nadaljuj z ogledom.

NEO video predvajalnik bo na vseh napravah omogočal hiter in enostaven vpogled v najbolj zanimive vsebine, kot so odločilni trenutki športnih tekem. Nadgrajen bo univerzalni iskalnik, omogočeno bo verižno snemanje in obveščanje o novih vsebinah, uredniško vodene bodo tematske strani.