Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Planica ima odslej 5G in optične povezave s hitrostmi do 10 Gbit/s

10. 12. 2020

Za svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, ki v Planici poteka od 10. do 13. decembra, je Telekom Slovenije v dolini pod Poncami vzpostavil dostop prek optičnih povezav s hitrostmi do 10 Gbit/s ter mobilno omrežje 5G s hitrostmi do 450 Mbit/s v smeri do uporabnika in do 100 Mbit/s v smeri od uporabnika.

Tekme v Planici letos prvič v zgodovini potekajo brez gledalcev na prizorišču, zato so hitre in zanesljive komunikacije, prek katerih bodo dogajanje pod Poncami spremljali gledalci po vsem svetu, še toliko pomembnejše.

Nordijski center Planica je v celoti sicer že opremljen z zmogljivim optičnim omrežjem, za vrhunsko izvedbo svetovnega prvenstva pa so v Telekomu Slovenije za organizatorje in medijske hiše omrežje dodatno nadgradili z zmogljivimi dostopi do interneta prek protokola IPv4 ali IPv6. Hkrati je Planica dobila tudi omrežje 5G, ki bo v prihodnje zagotavljalo hiter in zanesljiv mobilni prenos podatkov tudi številnim navijačem. 5G bazna postaja omogoča vklop dodatnih kapacitet tudi na daljavo.

Gigabitne optične povezave so namenjene predvsem televizijskim prenosom ter zagotavljanju nemotene povezave novinarskega središča ter prizorišča za srečanja med novinarji in tekmovalci ob skakalnici, kjer bodo prek video aplikacij potekali vsi intervjuji. Nemška medijska hiša ZDF bo tako svojim gledalcem tekme prenašala prek optičnega omrežja s hitrostmi do 10 Gbit/s, naprave v Planici pa bodo povezane z njihovim nadzornim centrom v Nemčiji, kjer bodo upravljali z vsebinami. Optične povezave za prenos vsebin iz reportažnega vozila v Planici v televizijski studio v Ljubljani uporablja tudi RTV Slovenija.

»Organizacija tekem je tokrat še bolj zahtevna kot sicer, saj so ljubitelji smučarskih poletov oddaljeni od prizorišča, prenose pa spremljajo prek TV, radijskih sprejemnikov in mobilnih naprav. Veliko ljudi pri tem uporablja kombinacijo TV-prenosa in prenosa podatkov prek mobilnih povezav, zato so zanesljive povezave v takšnem primeru ključne. Veseli smo, da smo tudi tokrat uspeli zagotoviti komunikacijske povezave na najvišjem nivoju v sodelovanju z našim dolgoletnim partnerjem, Telekomom Slovenije,« je ob letošnjem svetovnem prvenstvu na daljavo izpostavil Jelko Gros, vodja tekmovanja v Planici.