Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Novo mesto uvaja rešitev za še bolj kakovostno bivanje občanov

12. 7. 2023

​Telekom Slovenije je v okviru projekta VARCITIES Mestne občine Novo mesto vzpostavil napredno IoT-platformo, ki jo je integriral tudi z okoljskimi senzorji ter odločevalcem omogočil celovit vpogled v stanje preko informacijske rešitve.

V Telekomu Slovenije so sicer že pred časom z namenom zagotavljanja trajnostnega bivanja in boljše kakovosti življenja vzpostavili celovit nabor IoT-rešitev, ki so namenjene občinam in prebivalcem. Na ta način lahko lokalne skupnosti podprejo zmanjšanje emisij, izboljšajo energetsko učinkovitost, poskrbijo za pametno upravljanje razsvetljave, mobilnosti, prometa in parkirišč, spremljajo okoljske parametre, kot so kakovost, temperatura, zračni pritisk, relativna vlažnost zraka, raven hrupa, vodostaj vodotokov in še marsikaj.

Peter Geršič, vodja razvojno projektne pisarne Mestne občine Novo mesto in vodja projekta VARCITIES, je ob tem izpostavil, da »IoT-platforma predstavlja pomemben del aktivnosti projekta VARCITIES, ki ga v Novem mestu pilotno izvajamo v okviru konzorcija sedmih evropskih mest, ki raziskujejo splet naravnih in digitalnih rešitev za izboljšanje zdravja občanov. S platformo bomo pridobili središčno mesto zbiranja in upravljanja podatkov iz različnih naprav interneta stvari, ki naslavljajo zelo različna področja od mobilnosti do kakovosti zraka in gibanja občanov. Pomembno je, da imamo pri tovrstnih tehničnih rešitvah projekta zanesljivega in kompetentnega partnerja, saj je projekt kompleksen in zahteva veliko vsebinskega dela.

»Platforma je zasnovana tako, da omogoča kar največjo prilagodljivost in možnost integracije bodisi končnih naprav, torej senzorjev, števcev, kamer ali prikazovalnikov kot tudi drugih platform, ki upravljajo s končnimi napravami, tako da je mogoča realizacija raznovrstnih IoT-vertikal in rešitev,« pa je pojasnil Kristijan Melinc, vodja Digitalne infrastrukture v Telekomu Slovenije.
Telekom Slovenije sicer zagotavlja celovit sistem za vpeljavo storitev pametnih mest, tako da zagotovi celotne rešitve na ključ ali pa nadgradi obstoječe. V Sloveniji je rešitve pametnih mest podprl že v sedmih krajih.

Rešitev vključuje tudi uvedbo polnilnic za električna vozila, po želji pa tudi integracijo z rešitvami urbane mobilnosti, torej kolesi, e-skiroji, javnim prevozom ipd. Vse to je na voljo tako predstavnikom lokalne skupnosti, po dogovoru pa tudi prebivalcem preko spletnih ali mobilnih aplikacij in pametnih info točk. Rešitev je lahko prilagojena tudi turistom, deluje lahko v več jezikih in omogoča celovito znamčenje.

Ker je vsak kraj drugačen, potrebe pa raznolike, Telekom Slovenije v celoti prilagodi rešitev potrebam naročnika. Od celotne izvedbe na ključ pa vse do integracije z obstoječimi rešitvami. Slednje lahko strokovnjaki Telekoma Slovenije ohranijo, povežejo v napredno platformo pametnih mest in omogočijo še dodatne funkcionalnosti. Po vzpostavitvi rešitve pametnega mesta lahko poskrbijo tudi za celovito vzdrževanje sistema in nadgradnje v prihodnosti.