Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Neodvisni test potrjuje: Telekom Slovenije ima najboljše mobilno omrežje v Sloveniji

19. 3. 2019

Na neodvisnem testu, ki ga je opravilo nemško podjetje P3, se je mobilno omrežje Telekoma Slovenije dokazalo kot najboljše omrežje v Sloveniji. Telekom Slovenije je tako za svoje mobilno omrežje prejel certifikat P3 »Najboljši na testu«, ki velja za globalni panožni standard merjenja kakovosti omrežja in zadovoljstva uporabnikov.

Strokovnjaki podjetja P3 so merjenje opravili med oktobrom in decembrom 2018 na več kot 88 odstotkih naseljenih območij in na številnih prometnih povezavah po Sloveniji. Test je bil opravljen na petih elementih omrežja: pokritost govorih storitev, pokritost prenosa podatkov, pokritost z LTE/4G, hitrost prenosa podatkov do uporabnikov in dostopnost podatkovnega omrežja. Mobilno omrežje Telekoma Slovenije je prejelo največ točk v skupnem seštevku vseh navedenih elementov.


Telekom Slovenije z omrežjem LTE/4G, ki ga je komercialno lansiral 20. marca pred šestimi leti, pokriva že več kot 98 % prebivalstva, z omrežjem LTE-Advanced (4G+), ki uporabnikom omogoča še višje hitrosti mobilnega prenosa podatkov (do 300 Mbit/s v smeri do uporabnika in do 50 Mbit/s v smeri od uporabnika), pa že več kot 68 % prebivalcev. Mobilno omrežje LTE/4G Telekoma Slovenije povprečno hkrati uporablja kar polovica vseh uporabnikov mobilnih storitev, vanj pa je zaenkrat priključenih več kot 500.000 LTE-naprav. Mobilni prenos podatkov se je v primerjavi z letom 2017, ko so v Telekomu Slovenije omrežje pričeli nadgrajevati s tehnologijo LTE-Advanced (4G+), povečal za 3-krat, v primerjavi z letom 2013 oziroma od uvedbe LTE/4G pa za 10-krat.

»Prejeti certifikat P3 je dodatna potrditev, da se nenehna vlaganja v tehnologijo in razvoj ter načrtno in strokovno delo odražajo v dokazani kakovosti omrežja. Uporabnikom omogočamo uporabo najsodobnejših tehnologij in rešitev, ob tem pa smo že pripravljeni tudi na naslednje razvojne korake, ki jih prinaša peta generacija mobilnih omrežij (5G). Poleg tega omrežje prilagajamo v smeri zagotavljanja inovacijam prijaznega okolja za razvoj rešitev in novih poslovnih modelov s področja interneta stvari. Z aktivnostmi, ki jih namenjamo razvoju omrežja, ohranjamo položaj tehnološko najnaprednejšega operaterja v državi,« poudarja Tomaž Seljak, podpredsednik uprave Telekoma Slovenije.

»Veseli me, da lahko mobilno omrežje Telekoma Slovenije razglasim kot najbolje ocenjeno omrežje v našem primerjalnem testu. To pomeni, da je bilo na podlagi skoraj 151 milijonov vzorcev, s katerimi smo v Sloveniji pokrili več kot 88 odstotkov naseljenih območij, ugotovljeno, da Telekom Slovenije zagotavlja najbolje ocenjeno omrežje, izkazuje zelo dobro uporabniško izkušnjo ter dosega najboljše rezultate pri pokritosti z LTE/4G omrežjem in prenosnih hitrostih do uporabnika. V P3 opravljamo meritve omrežij, ki temeljijo na metodologiji množičnih podatkov, v več kot 120 državah sveta,« je ob tem izpostavil Hakan Ekmen, glavni izvršni direktor P3 communications.

Trg telekomunikacij od operaterjev, ki želijo dolgoročno ostati konkurenčni, zahteva neprestan razvoj. Tako Telekom Slovenije že zadnjih nekaj let glavnino vlaganj namenja širitvi dostopovnega optičnega omrežja, ki uporabnikom omogoča visoke hitrosti dostopa do interneta in vrhunsko uporabniško izkušnjo širokopasovnih vsebin, ter nadaljnji modernizaciji mobilnega omrežja, ki v okviru priprav na peto mobilno generacijo zahteva nenehno nadgradnjo.