Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Zlonamerni klici z domačih in mednarodnih številk

28. 9. 2020

Uporabnike mobilnih storitev opozarjamo, da ponovno prihaja do mednarodnih zlorab z namenom povečanja prometa s klici uporabnikov na mednarodne oz. satelitske številke, t. i. Wangiri. Uporabniki tako z neznane številke prejmejo kratek klic, na katerega ponavadi ne utegnejo odgovoriti, saj klicatelj že po par zvonjenjih zvezo prekine, s čimer želi doseči, da klicani pokliče nazaj, klicana številka pa se nahaja v mednarodnem omrežju. Zaznali smo celo primere, ko se številka klicatelja predstavlja kot številka iz slovenskega omrežja.

Klici Wangiri so sistemsko generirani, in ko uporabnik na tako številko pokliče nazaj, se vklopi avtomatski odzivnik s pozivom, naj odtipka osebno geslo za vstop v nekakšno klepetalno ali drugo družbeno omrežje, predvaja se reklamno sporočilo ali pa je v slušalki tišina. V takem primeru svetujemo, da zvezo nemudoma prekinete, pri tem pa se prepričate, da je klic tudi dejansko prekinjen. Sistem namreč klica sam od sebe ne prekine, saj dlje kot traja klic, večjo finančno korist prinaša sprožiteljem klica Wangiri. Čeprav so prejeti klici Wangiri v domačem omrežju za uporabnike brezplačni, pa se povratni klic obračunava kot odhodni klic po tarifi za mednarodni promet.

V Telekomu Slovenije si v sodelovanju s tujimi operaterji v okviru mednarodnih strokovnih združenj prizadevamo za čim boljšo zaščito uporabnikov pred tovrstnimi klici. Tako številke, ki tovrstne klice generirajo, v našem omrežju onemogočimo takoj, ko jih zaznamo, tako da klici Wangiri ne morejo biti posredovani našim uporabnikom. Vendar pa se številke, vpletene v Wangiri, stalno spreminjajo, tako da sama blokada že znanih številk žal ni trajna rešitev.

Uporabnike zato ponovno opozarjamo na možnost tovrstnih zlorab, saj klic vrnete na lastno odgovornost. V primeru neodgovorjenega klica svetujemo, da:

  • najprej preverite številko klicatelja, in če mobitel to omogoča, tudi trajanje zvonjenja (če je bilo zvonjenje izjemno kratko, verjetno ni šlo za običajen klic),
  • klic vrnete le na tuje številke, ki so vam znane,
  • če ob povratnem klicu naletite na nenavaden odziv, klic čim prej prekinite, tudi če gre za klic na številko z omrežno številko v Sloveniji,
  • preverite, ali je bil klic prekinjen.