Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Zlonamerni klici in sporočila SMS z mednarodnih številk

22. 10. 2014

Uporabnike mobilnih storitev opozarjamo, da ponovno prihaja do mednarodnih zlorab z namenom povečanja prometa na mednarodnih številkah. Uporabniki tako z neznane mednarodne številke prejmejo kratek klic, na katerega ponavadi ne utegnejo odgovoriti, saj klicatelj že po par zvonjenjih zvezo prekine, ali pa sporočilo SMS, običajno s pozivom, naj vrnejo klic na določeno številko.

Pri tovrstnih klicih in SMS-sporočilih, ki so v strokovni javnosti znani kot Wangiri, gre za poskus spodbujanja uporabnikov, da ustvarijo mednarodni promet na določeni številki. Wangiri klici/SMS-i potekajo prek sistema, ki jih samodejno generira; ko uporabnik na tako številko pokliče, se vklopi avtomatski odzivnik s pozivom, naj odtipka osebno geslo za vstop v nekakšno klepetalno ali drugo družabno omrežje, predvaja se reklamno sporočilo ali pa je v slušalki tišina. Prejeti Wangiri klici in SMS-i so v domačem omrežju za uporabnike brezplačni, povratni klic uporabnika pa se obračunava kot odhodni klic po tarifi za mednarodni promet. Uporabniki praviloma že po nekaj sekundah ugotovijo, da so klicali nekaj neobičajnega in klic prekinejo. Tehnično tudi ni možno, da naročnik tovrstnega klica ne bi mogel prekiniti, tako da strošek za posameznega uporabnika ni velik (navedbe o astronomskih stroških, ki krožijo v javnosti, ne držijo), je pa seveda odveč.

Sistemsko generiranje Wangiri klicev oziroma sporočil SMS zajema določene številske bloke, ki so naključno izbrani in zajemajo velik razpon številk (par tisoč), navedenih po vrsti. V kateri državi jih bodo uporabniki prejeli, je odvisno od tega, kako se ti začnejo (s katero mednarodno predpono in omrežno številko), prejmejo pa jih uporabniki, katerih številka se v takem številskem bloku nahaja. Pri tem torej ne gre za posebnost Slovenije, o tovrstnih primerih poročajo iz vse Evrope, operaterji pa si v okviru mednarodnih strokovnih združenj prizadevamo za čim boljšo zaščito uporabnikov. Ko številke, ki tovrstne klice ali sporočila generirajo, v našem omrežju zaznamo, jih skušamo onemogočiti, tako da ne morejo biti posredovani našim uporabnikom. Vendar se številke, vpletene v Wangiri, stalno spreminjajo, tako da sama blokada že znanih številk žal ni trajna rešitev.

Uporabnike zato nenehno opozarjamo na možnost tovrstnih zlorab, saj klic vrnejo na lastno odgovornost. Obvestila uporabnikom redno objavljamo na naših spletnih straneh, uporabnikom pa so za dodatne informacije in pomoč na voljo naši svetovalci Centra za pomoč uporabnikom na brezplačnih številkah 080 8000 in 041 700 700.

Uporabnikom svetujemo, da na tako prejeta SMS-sporočila ali klice ne odgovarjajo. Tudi sicer naj na klice in sporočila SMS z mednarodnih številk ne odgovarjajo, ne da bi prej preverili, za katero številko gre, odgovarjajo pa naj le na tista, ki so jih prejeli z njim znanih številk. V kolikor na tovrstno SMS-sporočilo ali klic vseeno odgovorijo, naj klic čim prej prekinejo.