Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

V Sloveniji se je ponovno pojavil računalniški virus, skrit v računu

14. 11. 2014

V teh dneh se je v Sloveniji ponovno pojavil računalniški virus, na katerega je Nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT) letos že večkrat opozoril. Skriva se v navideznem računu, ki naj bi ga poslalo podjetje Telekom Deutschland; v e-sporočilu je navedena povezava, na kateri naj bi se nahajal račun za telekomunikacijske storitve, vendar povezava namesto do računa vodi do datoteke ZIP, v kateri se nahaja virus.

"Sporočil seveda ne pošilja omenjeno podjetje, gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem uporabnik enostavno sam sebi naloži virus. Posledica okužbe je lahko kraja gesel in na koncu morda celo finančno oškodovanje," opozarjajo v odzivnem centru. Podobne okužbe preko lažnih elektronskih sporočil so precej pogoste, do okužbe računalnika pa lahko pripelje že nekaj radovednih klikov z miško.

SI-CERT zato svetuje, da uporabniki vedno preverijo identiteto pošiljatelja sporočila in kam vodijo povezave v elektronskem sporočilu. "To enostavno storite tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov," so zapisali.

Za več napotkov o varni rabi interneta se lahko obrnete na portal odzivnega centra Varni na internetu, ki je dostopen na naslov www.varninainternetu.si