Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

V Sloveniji se je ponovno pojavil računalniški virus, skrit v navideznem računu

4. 6. 2014

V teh dneh se je ponovno pojavil računalniški virus, na katerega je januarja letos opozoril Nacionalni odzivni center za obravnavo varnostnih incidentov na internetu (SI-CERT). Virus se skriva v »računu«, ki naj bi ga poslalo podjetje Telekom Deutschland. V elektronskem sporočilu se skriva povezava, na kateri naj bi se nahajal račun za telekomunikacijske storitve, vendar pa povezava namesto do računa vodi do datoteke tipa ZIP, v kateri se nahaja virus.

»Sporočil seveda ne pošilja omenjeno podjetje, gre za poskus prevare, ko napadalec želi, da z nepremišljenim klikanjem uporabnik enostavno sam sebi naloži virus. Posledica okužbe je lahko kraja gesel in na koncu morda celo finančno oškodovanje,« so opozorili v odzivnem centru.

Podobne okužbe preko lažnih elektronskih sporočil so precej pogoste, do okužbe računalnika pa lahko pripelje že nekaj radovednih klikov z miško.

SI-CERT zato svetuje, da uporabniki vedno preverijo identiteto pošiljatelja sporočila in kam vodijo povezave v elektronskem sporočilu. »To enostavno storite tako, da se z miško brez klikanja zaustavite na povezavi in pokazal se vam bo pravi spletni naslov,« so zapisali.

Za več napotkov o varni rabi interneta se lahko obrnete na portal odzivnega centra Varni na internetu, ki je dostopen na naslov www.varninainternetu.si