Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Uporabnike pozivamo k skrbnemu ravnanju z mobilnimi napravami

18. 12. 2014

Čas decembrskih praznikov je poln družabnih srečanj in praznovanj. Pri tem pa vseeno ni odveč opozorilo, da bodite tudi v tem času pozorni na skrbno ravnanje z mobilnimi napravami, saj je tveganje za odtujitev le-teh na javnih mestih, predvsem ob udeležbi množičnih prireditev, toliko večje.

Zato v nadaljevanju podajamo nekaj pojasnil in nasvetov glede zaščite mobilnih naprav. Mobilne komunikacijske naprave, kot so npr. mobilni telefoni, modemi, tablice, dlančniki … (v nadaljevanju mobilne naprave), so vse bolj zmogljive in hkrati sorazmerno majhne, zato za tatove predstavljajo zelo zaželen in pogosto tudi lahek plen. Tveganje odtujitve mobilne naprave se poveča predvsem na javnih mestih, ko nanje nismo posebej pozorni. Pri odtujitvi lahko utrpimo različno škodo, še posebej takrat, ko na mobilni napravi niso nastavljeni osnovni varnostni mehanizmi. Z odtujitvijo mobilne naprave lahko izgubimo pomembne osebne ali poslovne podatke, tatovi mobilnih naprav pa so pogosto del širše organizirane kriminalne združbe, ki lahko napravo dokaj hitro zlorabijo tudi za drage klice.

Če odtujena mobilna naprava ni zaščitena, obstaja velika verjetnost, da jo bodo tatovi uporabili za posredovanje klicev na mednarodne destinacije. Pri tem tatovi na nezaščiteni mobilni napravi relativno enostavno aktivirajo funkcijo, ki v tujem omrežju s pomanjkljivimi varnostnimi mehanizmi omogoči realizacijo večjega števila vzporednih zvez (tudi nad 250), in tako v relativno kratkem času uporabniku povzročijo nepotrebne stroške.

V Telekomu Slovenije smo za zaščito svojih uporabnikov uvedli najsodobnejše varnostne mehanizme (tudi v primeru zaznave nenavadno povečanega prometa), vendar pa tovrstni varnostni mehanizmi ne pridejo v poštev v primeru, da prične ukradena mobilna naprava klicati v omrežju tujega operaterja s pomanjkljivimi varnostnimi mehanizmi.

V izogib nepotrebnim stroškom uporabnikom mobilnih naprav svetujemo:

  • Mobilno napravo imejte vedno pri sebi in pod nadzorom.
  • Mobilna naprava (tipkovnica, zaslon) naj bo vedno zaščitena z ustreznim geslom ali vzorcem.
  • Kartica SIM naj bo v mobilni napravi vedno zaščitena s kodo PIN.
  • Krajo mobilne naprave takoj prijavite v Telekomov kontaktni center na številko +386 41 700 700 ali na e-naslov info@telekom.si.
  • Krajo mobilne naprave takoj prijavite policiji (tudi v primeru, da ste v tujini).

Skrb za varnost mobilne naprave se prične pri vsakem uporabniku. Poskrbite za primerno zaščito z gesli oz. kodami ter bodite nenehno pozorni na svoje mobilne naprave.