Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Uporabnike opozarjamo na SMS-sporočila z lažnimi promocijami za pridobitev vrednostnega bona

25. 1. 2018

Uporabnike opozarjamo na lažna promocijska SMS-sporočila, ki obljubljajo bon v vrednosti 150 evrov za unovčitev v različnih trgovinah (Tuš, Zara …). Uporabnik v SMS-sporočilu prejme navodila za pridobitev identifikacijske številke za uveljavljanje bona, vendar pa namesto bona, če sledi prejetim navodilom, dejansko postane član SMS-kluba (če uporablja mobitel) ali aktivira kodo za rudarjenje kriptovalut (če uporablja računalnik) ali pa kupi bon v višini 50 evrov za nakup kriptovalut, ki ga lahko unovči na spletni strani www.bitins.net, na kar ga opozori tudi potrditveno SMS-sporočilo. V tem primeru se strošek v višini 50 evrov uporabniku obračuna pri mesečnem računu za opravljene komunikacijske storitve, in sicer kot nakup z Moneto.

Uporabnikom svetujemo, naj se na tovrstna SMS-sporočila ne odzivajo in ne pošiljajo povratnih sporočil, kakor je zahtevano. V primeru, da SMS-sporočilo vseeno pošljejo, pa naj nikar ne potrdijo povratnega SMS-sporočila, ki jih obvešča, da bodo s potrditvijo oz. pošiljanjem kode *188# opravili nakup v višini 50 evrov.

Več informacij o konkretnem primeru je objavil nacionalni odzivni center SI-CERT https://www.varninainternetu.si/2018/namesto-bona-za-150-eur-bomo-za-goljufe-rudarili-kripto-kovance/, pri katerem lahko uporabniki podajo tudi prijavo prek e-naslova https://www.varninainternetu.si/carovnik/.