Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Stanje v omrežju, 6. 8. 2023

6. 8. 2023

Včeraj smo uspeli vzpostaviti povezave na nekaj pomembnih področjih, danes z aktivnostmi nadaljujemo

V soboto, 5. avgusta, čez dan in do okoli 23. ure so ekipe Telekoma Slovenije in GVO, kljub izjemno oteženim okoliščinam in ob velikem naporu, uspele zagotoviti pomembne povezave prebivalcem na več prizadetih področjih Koroške, Zgornje Savinjske doline, Gorenje vasi, Škofjeloškega dela, Dola pri Ljubljani in Dolskega. Pri tem so našim ekipam na posameznih lokalnih območjih uspeli izjemno zahtevni preboji na težko dostopne lokacije, kot so Gornji Grad, Lubnik, Luče, Solčava, Huda peč … Zavedamo se izjemnega pomena komunikacij ob izrednih situacijah – in tudi bazne postaje, ko so se na teh območjih vračale v delovanje, so v trenutku dosegle maksimalen možen govorni promet – zato dan in noč delamo vse, kar je v naši moči, da ponovno vzpostavimo celovito delovanje omrežja. Za to uporabljamo vse možnosti, ki so v danih razmerah na voljo, vključno s helikopterskimi prevozi policije, na terenu nam na različne načine pomagajo požrtvovalni domačini, tesno sodelujemo z elektro distribucijskimi podjetji, za pomoč pa se zahvaljujemo tudi vsem požrtvovalnim predstavnikom civilne zaščite, gasilcem, slovenske vojske in operaterjem.

Danes, v nedeljo, 6. avgusta, želimo predvsem dokončati, kar včeraj ni bilo možno – naša prioriteta je priti do lokacije Črna na Koroškem, ob tem pa saniramo kabelski povezavi Dravograd – Ravne in Dravograd – Šentjanž; v obeh primerih načrtujemo, da bodo dela zaključena do približno 18. ure. V teku je tudi vzpostavljanje optične povezave in spajanje optičnih vlaken na območju Remšnika v občini Radlje ob Dravi. Hkrati odpravljamo ali preprečujemo nove težave (zaradi pritiska vode proti jugovzhodu je bilo včeraj nekaj težav na tem območju), skrbimo za delovanje baznih postaj, ki delujejo na gorivo v agregatih, ter pričenjamo s sanacijo najbolj prizadetih poplavljenih funkcijskih lokacij, kakršna je lokacija v Mengšu.

Do prekinitev komunikacij je na nekaterih območjih prišlo zaradi izpada električne energije, ki jo bazne postaje potrebujejo za svoje napajanje in delovanje. Kjer je to le mogoče, situacijo rešujemo z agregati (ki sicer niso trajna rešitev), ob tem pa pogosto skupaj z domačini iščemo vse mogoče načine, kako ustrezne agregate z gorivom dostaviti na lokacije, s katerih območje pokrivamo z mobilnim signalom. Dodatno je do težav prišlo tudi zaradi pretrganih mostov ter cestne in ostale infrastrukture, ob kateri sicer potekajo pomembne komunikacijske povezave hrbteničnega optičnega omrežja, na katerem slonijo komunikacije.