Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Opozorilo pred lažnimi klici tehnične pomoči na stacionarne številke v Sloveniji

13. 5. 2016

Uporabnike opozarjamo na porast prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji, o katerih poroča Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (AKOS). Ta povzema obvestilo nacionalnega odzivnega centra za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT, ki navaja, da se klicatelj v polomljeni angleščini s tujim naglasom predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku pojasni, da nujno kliče, ker njegov računalnik javlja napake oziroma alarme, kar naj bi bila posledica okužbe računalnika. Zato želi, da se mu omogoči oddaljen dostop do računalnika, da bo lahko rešil težavo. Uporabnike opozarjamo, naj v tem primerom ne sledijo navodilom, temveč naj klic nemudoma prekinejo.

Pri tem velja, da je previdnost potrebna tudi pri klicih s telefonskih številk slovenskih omrežnih skupin, saj storilci za izvajanje zgoraj opisane prevare potvarjajo telefonske številke. Na SI-CERT tako v zadnjih dneh beležijo tudi porast klicev iz omrežne skupine 04, v sodelovanju z operaterji pa primer že rešujejo. Uporabniki naj bodo zato pozorni na vse sumljive klice tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo, naj pogovor nemudoma prekinejo ter na elektronski naslov cert@cert.si sporočijo točen čas klica, telefonsko številko, s katere so klic prejeli, ime svojega operaterja oziroma ponudnika telefonije, ter telefonsko številko, na katero so klic prejeli.

Več informacij o navedenih klicih je objavljeno na: https://www.varninainternetu.si/2016/klici-lazne-microsoftove-tehnicne-pomoci/.

Za dodatne informacije in pomoč smo uporabnikom na voljo na brezplačnih številkah 080 8000 in 041 700 700 ali prek e-naslova info@telekom.si.