Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Zaklepanje računalnikov in igralnih konzol

·
Čas branja: 2 minuti
·
Poslušaj vsebino

Domači namizni računalnik, ki se praviloma nahaja na enem in istem mestu, je smiselno zakleniti z dobrim geslom. Tako boste zavarovali dostop do podatkov v napravi.

Zaščita domačega računalnika

Pri tem lahko napravo zaklenete na dveh nivojih – ob zagonu računalnika in ob zagonu operacijskega sistema.

Če računalnik zavarujete ob zagonu, preprečite kakršnokoli izvajanje kode na računalniku, če pa ga zaklenete ob vstopu v operacijski sistem, potem neprijavljenim uporabnikom omejite samo dostop do operacijskega sistema. Svetujemo tudi, da ima vsak uporabnik računalnika svoje uporabniško ime in geslo. Še posebej je to smiselno tam, kjer računalnik uporabljajo tako starši kot tudi otroci. Obenem se otrokom poleg svojega gesla dodeli tudi dostop do programov in aplikacij, ki so zanje primerni.

Prenosne računalnike je smiselno dodatno zakleniti še z biometričnim geslom (prstni odtis oziroma prepoznavanje obraza). Ker prenosnik praviloma uporabljamo na več mestih, je smiselno premisliti tudi o fizični ključavnici. S fizično ključavnico prenosnik zaklenemo na mizo oziroma drug kos pohištva in tako preprečimo, da bi ga kdo odnesel iz prostora. Tako zaklepanje je smiselno predvsem pri uporabi računalnika na javnih mestih (knjižnice, kavarne ...).

Poleg tega pa je priporočljivo dodatno zavarovati še dostop do posameznih programov ali aplikacij. O tem več v članku Varovanje programske opreme.

Zaščita igralne konzole

Igralne konzole prav tako omogočajo omejevanje dostopa do funkcij oziroma uporabe.

Z zaklepanjem konzolo tako zavarujemo proti kraji kot tudi pred neželeno uporabo. Hkrati je priporočljivo dodatno zavarovati dostop do uporabniškega računa. O tem več v sklopu Varovanje programske opreme.

Si Cert Logo 434Px

Si.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe Si Logo 434Px

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni Na Internetu Logo 434Px

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.