Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Varno klepetanje po spletu

·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Zadnja aktualna fronta za spletne zlorabe so programi za klepet, kjer zlorabe naraščajo z njihovo priljubljenostjo.

Sploh med pandemijo koronavirusa in delom na daljavo smo se hočeš nočeš morali naučiti uporabljati spletna orodja za komunikacijo, kar je prineslo kopico novih izzivov in možnosti spletnih zlorab.

Ker so programi za klepet dostopni na pametnih telefonih, tablicah, prenosnih računalnikih in drugih napravah, so tveganja toliko večja, saj lahko naenkrat z zlonamerno kodo okužite več različnih sistemov.

Izredno pomembno je, da se pred redno uporabo seznanite z nastavitvami posamezne aplikacije in ji onemogočite pretirano deljenje občutljivih podatkov, hkrati pa poskrbite še za varnostne kopije sporočil in varen dostop do same aplikacije.

Za začetek vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih programov za klepet. Preverite, kako jih lahko zavarujete ter poskrbite za varno in zasebno komuniciranje. Pomembno je, da redno preverjate nastavitve in funkcije aplikacije, saj se lahko te s posodobitvami spreminjajo.

Splošna pravila varne uporabe

Aplikacije nalagajte iz uradnih virov (Google Play in App Store) za vaš operacijski sistem, ponaredkom pa se izogibajte. Čeprav ponaredki obljubljajo boljšo uporabniško izkušnjo, se vedno izkaže, da to ne drži, hkrati pa lahko ogrozijo vaše podatke in vaše naprave.

Aplikacije redno posodabljajte in jih brišite s svojih naprav, ko jih ne uporabljate več. Velikokrat se namreč zgodi, da neposodobljene različice predstavljajo varnostna tveganja, ki se z neuporabo še povečujejo, saj enostavno nismo pozorni nanje. Hkrati se je treba zavedati nevarnosti določenih skupin ljudi, ki posamezne aplikacije za klepet uporabljajo za nagovarjanje mladoletnih oseb, spletno nadlegovanje oziroma drugačno zavajanje uporabnikov.

Pomembno je tudi, da ne odpirate povezav v sporočilih nepoznanih uporabnikov oziroma da med prijatelje ne dodajate neznancev, saj lahko tako lažje pridete v stik z zlonamerno kodo.

Ne glede na to, katero aplikacijo uporabljate, je priporočljivo, da uporabniška imena za dostop do sistemov za klepet zavarujete z dvostopenjsko avtentikacijo in dobrim geslom, ki si ga izmislite za vsako storitev posebej.

WhatsApp

Pri uporabi WhatsAppa priporočamo, da v nastavitvah zasebnosti izključite določene storitve, s čimer boste omejili dostop do svojih podatkov in drugih vsebin, ki jih obiskujete.
Več si preberite na uradnem spletišču

Viber

Pri uporabi aplikacije Viber vam priporočamo, da si v nastavitvah zasebnosti uredite posamezne funkcije, ki skrbijo za oglasne vsebine, zasebno komuniciranje in deljenje vsebin.
Več si preberite na uradnem spletišču

Facebook Messenger

Tudi pri uporabi Facebook Messengerja vam priporočamo, da si v nastavitvah vključite zasebne pogovore in redno brišete zgodovino iskanj.
Več si preberite na uradnem spletišču

Instagram Messenger

Če uporabljate Instagram, lahko izboljšate stopnjo zasebnosti z vklopom zasebnega profila, omejite vpogled v vsebine in izključite komentarje pod vsebinami.
Več si preberite na uradnem spletišču

Snapchat

V Snapchatu lahko v nastavitvah zasebnosti omejite krog prijateljev, ki lahko spremljajo vaše vsebine, vidijo vašo fizično lokacijo oziroma vas lahko dodajo v svoj krog prijateljev.
Več si preberite na uradnem spletišču

TikTok

Tudi TikTok vam omogoča določeno stopnjo zasebnosti, kjer lahko omejite vidnost svojih vsebin, dostop do komentarjev pod objavami in drugih funkcij.
Več si preberite na uradnem spletišču

Twitter

Na Twitterju si lahko vključite omejevanje vidnosti objav, potrjevanje sledilcev in delitve vsebin.
Več si preberite na uradnem spletišču

Discord

Uporabnikom Discorda bo prav prišlo avtomatsko pregledovanje vsebin in omejevanje neprimernih vsebin, groženj in ostalih neželenih vsebin.
Več si preberite na uradnem spletišču

Telegram

Uporabniki Telegrama si vključite možnost omejevanja dostopa do svojega profila, zasebnih pogovorov in vidnosti svojega profila.
Več si preberite na uradnem spletišču

iMessage

Če ste uporabnik Applove storitve iMessage, si vključite omejevanje vidnosti svoje telefonske številke in zasebno komuniciranje.
Več si preberite na uradnem spletišču

SMS-sporočila

SMS-sporočila so zasebnostno najbolj šibka, storitev pa ne vsebuje dodatnih varnostnih in zasebnostnih rešitev. Uporabljate jih samo za nekritično komunikacijo.

Katero omrežje je najbolj zasebno?

Velikokrat se pri izbiri komunikacijskega omrežja sprašujemo, katero je najboljše, najbolj varno in najbolj zasebno. Izkaže se, da sta zasebnost in varnost proces, ki se neprestano spreminja, tako da je na tem področju priporočljivo spremljati dogajanje in se odločati glede na spremenjena dejstva.

Pri tem se največ sprememb dogaja prav pri aplikacijah, ki so v lasti velikih spletnih velikanov (Facebook, Apple, Google), zato se je pametno odločiti za odprtokodno različico, ki v samem začetku gradi na zasebni in varni komunikaciji.

V zadnjih letih se je na tem področju najbolje izkazala odprtokodna aplikacija Signal, ki jo po celem svetu uporabljajo različni uporabniki, od aktivistov do državnih ustanov in drugih organizacij, ki cenijo zasebnost. Ključno pri njej je to, da jo uporablja tako pošiljatelj kot tudi prejemnik sporočil, saj lahko samo tako zagotovimo zasebnost in varnost komunikacije.

Varnost in zasebnost na spletu zahtevata nenehno pozornost

Varna in zasebna komunikacija na svetovnem spletu je izziv, ki se ga je treba lotiti na več ravneh. Poskrbeti je treba za pametno rabo tehnologij, se naučiti prepoznavati pasti in prevzeti dobre uporabniške navade, s katerimi se jim izognete. Svoje znanje in izkušnje prenašajte tudi na družinske člane in bližnje.

Seveda pa pri tem niste sami. V prvi vrsti se lahko obrnete na več različnih ustanov, ki v Sloveniji skrbijo za pomoč pri varnem in zasebnem komuniciranju. Na pomoč vam bo lahko priskočil tudi vaš operater s svojim centrom za pomoč naročnikom, ne nazadnje pa so tukaj tudi organi pregona, na katere se lahko obrnete v zares kritičnih situacijah.

Ne glede na to, kako boste reševali izzive, se je treba zavedati, da sta boj za zasebnost in varnost procesa, ki od nas zahtevata redno posodabljanje znanj, saj se svet digitalnih komunikacij neprestano spreminja.

Če ste žrtev izsiljevanja z intimnimi posnetki ali žrtev spletnega nasilja, se obrnite na www.varninainternetu.si/izsiljevanje-z-intimnimi-fotografijami. Posredovali vam bodo natančna navodila, kako ravnati. Pri tem je ključno, da ostanete mirni, z izsiljevalci nemudoma prekinete vso komunikacijo in poskusite s spleta odstraniti video, s katerim vas izsiljujejo, oziroma v primeru nasilja naredite posnetke zaslona, ki vam lahko služijo kot dokaz nasilnega ravnanja. Storilca ali storilce blokirajte na vseh kanalih, na katerih bi lahko nadaljevali z izsiljevanjem ali nasiljem ter izsiljevanje ali nasilje prijavite policiji.

Si Cert Logo 434Px

Si.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe Si Logo 434Px

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni Na Internetu Logo 434Px

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.