Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Nabor kriminalk za ljubitelje Agathe Christie

Tamara Harb
Pred 69 dnevi
·
Čas branja: 4 min
·
Poslušaj vsebino

Slavni Hercule Poirot trenutno v kinu razrešuje umor.

Film Smrt v Benetkah seveda temelji na knjigi slavne Agathe Christie, ki sicer nosi povsem drugačen naslov – Zabava za noč čarovnic, ki je na voljo tudi v slovenščini –, a so si ustvarjalci v primerjavi s prejšnjima filmoma, Smrt na Nilu in Umor na Orient Ekspresu, vzeli kar precej svobode. Zgodba in razplet tako nista povsem na dlani oboževalcem mojstrice kriminalk.

V duhu filma Smrt v Benetkah smo za ljubitelje kriminalk Agathe Christie in detektiva Poirota na NEO poiskali še nekaj zanimivih kriminalk.

Smrt na Nilu (Death on the Nile)

Umor na Orient Ekspresu, v katerem Kenneth Branagh z gromozanskimi brki prvič upodobi Poirota, trenutno ni na voljo na NEO, je pa njegova druga upodobitev slavnega detektiva – Smrt na Nilu. Zasedba drugega filma je resda nekoliko manj spektakularna kot v prvo, a solidno opravi svoje delo, zgodba filma pa tudi v drugem precej zvesto sledi predlogi Agathe Christie. Glavnina dogajanja se odvije na ladji, s pronicljivim Poirotem v središču preiskave umora bogatašinje na poročnem potovanju. Morda je najbolj očitna osumljenka res ženinova razočarana bivša partnerka, a motiv ima prav vsak, ki se je pridružil novepečenima zakoncema na tem potovanju. Seveda pravega morilca lahko razkrije le Poirot.

Film je na voljo v DKinu.

Umor v vegasti hiši (Crooked House)

Umor v vegasti hiši prav tako temelji na istoimenski zgodbi Agathe Christie, a osrednji detektiv ni ne Poirot in ne gospodična Marple, temveč Charles Hayward, ki se pojavi le v tej zgodbi. K preiskovanju primera ga povabi bogataševa vnukinja, ki sumi, da smrt njenega dedka ni bila nesreča.

Film je na voljo v DKinu, HBO OD in HBO Max, kjer ima naslov Hiša zla.

Glej, kako bežijo (See How They Run)

Zločina tokrat ne preiskuje zasebni detektiv, ampak policista, naveličan inšpektor in zagnana novinka. Zgodba je postavljena v petdeseta v London, v čas praznovanja stote ponovitve uprizoritve Mišolovke, slovite drame Agathe Christie. A v gledališču se zgodi umor. Kriminalka je prepletena s humorjem, kot tudi odnos glavnih likov, ki jih odlična upodobita Sam Rockwell in Saoirse Ronan.

Film je na voljo v DKinu.

Agatha Christie na NEO

Poleg že omenjenih filmov na NEO najdete še vrsto serij posnetih po delih slavne pisateljice kriminalk. Na Pickbox NOW lahko spremljate odlično mini serijo Zakaj ne Evans (Why Didnt They Ask Evans) posneto po istoimenskem romanu, v katerem sin vikarja s pomočjo prijateljice iz otroštva preiskuje smrt moškega, ki je padel s pečine, a preiskava razrije množico prevar in zarot. Na Epic Drama bo konec meseca na sporedu serija In potem ni bilo nikogar več (And Then There Were None), ki prav tako temelji na istoimenskem romanu in je postavljena v 1939, ko se deset neznancev skupaj znajde na otoku, nato pa začno umirati. Na programu FilmBox Arthouse si lahko ogledate še istoimenski film iz leta 1945. Ljubitelji Gospodične Marple preklopite na program Epic Drama, Hercula Ploirota v podobi Davida Sucheta pa na Pickbox TV. Na Fox Crime pa se je pravkar začela mini serija Agatha Christie: Beli konj (The Pale Horse),, ki le deloma temelji na delu pisateljice, v središču pa je umor mlade ženske, ki ima ob smrti pri sebi listek z seznamom ljudi.

Nož v hrbet (Knives Out)

Slavni detektiv Benoit Blanc resda ni lik iz knjig Agathe Christie, vsekakor pa je film Nož v hrbet posnet v duhu njenih kriminalk. Ko umre premožen pisec kriminalk, primer prevzame omenjeni detektiv, ki ga odlično upodobi Daniel Craig, na seznamu osumljencev pa je celotna družina. Odličen in zabaven film, ki ga poleg scenarija odlikuje tudi navdušujoča zvezdniška zasedba.

Nož v hrbet bo konec meseca in v začetku naslednjega na sporedu programov CineStarTV Premiere 1 in CineStarTV Premiere 2.

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih FacebookInstagramTwitter in TikTok.