Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Varnost vaših podatkov in vsebin

·
Čas branja: 1 minuta
·
Poslušaj vsebino

Namenimo še nekaj besed podatkom, pri katerih se na internetu vse začne in konča. Vse varovalke naprav in omrežij so namreč namenjene temu, da zavarujete dostop do svojih podatkov in vsebin.

A to ne pomeni, da ni smiselno premisliti tudi o varnostnih kopijah najbolj pomembnih podatkov in vsebin (npr. poslovni podatki, fotografije, domači posnetki, imeniki), s katerimi boste poskrbeli, da svojih spominov, dokumentov in drugih vsebin ne boste trajno izgubili. Varnostno kopiranje in hramba vsega, kar niste pripravljeni nemudoma izbrisati in zavreči, je torej zelo priporočljiva praksa.

Pri varnostnih kopijah podatkov je ključno, da jih redno obnavljate in s tem zagotavljate ažurnost zavarovanih podatkov. Nič ne pomaga, če varnostno kopijo naredite enkrat, nato pa pozabite shranjevati nove podatke, ki so nastali po prvem kopiranju.

Delo vam pri tem lahko olajšajo številni sistemi oziroma rešitve, ki vaše podatke z računalnika, tablice ali mobitela samodejno prenašajo v spletno hrambo (t. i. rešitve v oblaku so recimo Sync, zelo razširjena je Dropbox, pa iCloud itn).

Te rešitve pa vam tudi omogočajo delitev recimo videov ali fotografij sorodnikom ali prijateljem. Omogočajo pa tudi pripravo ali urejanje vsebin s strani več ljudi, kar je še posebej priporočljivo za šolske oz. študijske projekte ali naloge.

Si Cert Logo 434Px

Si.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe Si Logo 434Px

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni Na Internetu Logo 434Px

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.