Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Varnost domačega omrežja

·
Čas branja: 2 minuti
·
Poslušaj vsebino

Danes je večina pametnih naprav skoraj neprekinjeno priklopljenih na internet. Zelo pogosto za to uporabimo kar priročno domače omrežje WiFi.

Predlagamo, da si ustvarite dve omrežji, eno za člane vaše družine oziroma gospodinjstva, drugo pa za vaše obiske oziroma goste. Na voljo bo vašim gostom, ki se bodo lahko vanj po želji povezali s svojimi napravami ter dostopali do spleta, ne pa tudi do vašega domačega omrežja, v katerega so povezane vaše osebne naprave. S tem preprečite, da bi gostje pomotoma ali namerno dostopali do podatkov, shranjenih na vaših napravah.

Velja pa opomniti, da naj ima tudi omrežje WiFi za goste vključeno geslo za prijavo. Signal omrežja WiFi namreč lahko seže tudi do sosedov in bližnjih javnih površin, zato je pomembno, da se je vanj možno povezati le z geslom.

Zelo pomembno je, da na omrežnem WiFi-usmerjevalniku zamenjate prednastavljeno tovarniško geslo in pri tem sledite smernicam za dobra gesla. Največ napadov na domača omrežja in vanje povezane naprave se namreč zgodi prav zaradi tovarniško nastavljenih gesel za dostop do usmerjevalnika, ki so po možnosti enaka za vse naprave istega tipa ali pa zelo enostavna. Takšna gesla ne nudijo primerne varnosti, zato jih spremenite.

Hkrati poskrbite še za redne programske nadgradnje WiFi-usmerjevalnika in druge omrežne opreme, ki ste si jih zagotovili, s čimer boste še dodatno izboljšali varnost svojega domačega omrežja.

Vse informacije o nastavitvah domačega WiFi omrežju lahko dobite v Centru za pomoč uporabnikom Telekoma Slovenije na številki 080 1000 ali na e-naslovu tehnicna.pomoc@telekom.si. S storitvijo Varen splet lahko dodatno zaščitite vaše domače omrežje.

Za nasvete in dodatna vprašanja smo vam na voljo

Obrnite se na naše strokovne svetovalce

Pišite nam

Pišite nam na tehnicna.pomoc@telekom.si.

Pokličite nas

Dosegljivi smo na telefonski številki 080 1000.

Si Cert Logo 434Px

Si.cert odzivni center

SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team) je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost.

Safe Si Logo 434Px

Safe.si središče za pomoč

SAFE.SI od leta 2005 deluje kot nacionalna točka osveščanja otrok in najstnikov o varni rabi interneta in mobilnih naprav.

Varni Na Internetu Logo 434Px

Varni na internetu

Projekt Varni na internetu izvaja nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes.