Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Jennifer Lawrence: naturščik z oskarjem

Igralka meseca decembra Jennifer Lawrence in sveža nominiranka za zlati globus je letos navdušila v komediji Punca za vse.

Jennifer Lawrence je že kmalu vedela, kaj želi početi, in tako je za dosego sanj celo pustila šolo, se vrgla v igralstvo ter vztrajno ignorirala mamine nasvete naj se posveti manekenstvu. Čeprav nikoli ni študirala igre, je pri dvajsetih z vlogo v neodvisnem filmu Na sledi očetu povsem navdušila kritike ter prejela svojo prvo nominacijo za oskarja. Danes ima že štiri in en zlat kipec. Svetovno slavo je dosegla z vlogo Katniss Everdeen v franšizi Igre lakote, ki temelji na priljubljenih knjigah Suzanne Collins. To je celo sprožilo naval na treninge lokostrelstva, saj je glavna junakinja znana po svojih lokostrelskih sposobnostih. A to ni edina franšiza, v kateri je nastopila, leto prej se je predstavila kot Mystique v Možeh X.

Izredno priljubljena igralka je zaradi svoje spontanosti in obnašanja pritegnila množico oboževalcev, a po nekaj ne prav uspešnih filmih (mati!, Potniki), je nekoliko poniknila tudi njena priljubljenost, tako si je vzela nekaj časa stran od kamer in se vrnila s filmom Dont Look Up režiserja Adama McKaya, ki ga že od nekdaj obožuje. Vmes je ustanovila tudi producentsko podjetje ter kot producentka sodelovala tudi pri najnovejšem filmu Punca za vse.

 

Punca za vse (No Hard Feelings)

Scenarij temelji na dejanskem malem oglasu, ki ga je igralki pred leti pokazal prijatelj, nato pa ji poslal še scenarij. In ker je bil ta scenarij nekaj najbolj smešnega, kar je prebrala, se je odločila za sodelovanje. V središču zgodbe je Maddie, ki se odzove na oglas staršev, da bi postala punca njunega sina Percyja. Lawrence je v intervjujih večkrat povedala, da je film namenjen zgolj zabavi in smehu, tako bo Punca za vse prava izbira za ljubitelje komedij, predvsem tistih nekoliko bolj žmohtnih.

 

Ocena na Rotten Tomatoes: 71%

 

Film je že v DKinu.

Na sledi očetu (Winters Bone)

Zgodba je postavljena v revno in ruralno pokrajino Ozark, kjer sedemnajstletnica skrbi za duševno bolno mamo in išče izginulega očeta. Jennifer se je za to vlogo naučila marsikaj, med drugim tudi odiranja veveric, pred snemanjem pa nekaj časa živela tam v podobnih razmerah kot družina, ki je v fokusu filma. Odlična, a pretresljiva in napeta zgodba z odlično fotografijo. Ogled priporočamo ljubiteljem ameriškega neodvisnega filma.

 

Ocena na Rotten Tomatoes: 94%

 

Film je na voljo v DKinu.

Za dežjem posije sonce (Silver Linings Playbook)

Za vlogo mlade vdove Tiffany je Lawrence dobila oskarja, a ni bila režiserjeva prva izbira, saj je David O. Russell menil, da je premlada. Vseeno ga je med (po režiserjevem mnenju) vljudnostnim intervjujem prepričala drugače. Režiserja je zgodba zanimala, saj ima tudi njegov sin bipolarno motnjo, tako kot glavni junak filma Pat, ki ga igra Bradley Cooper. Ko se je ob branju scenarija zjokal še Robert De Niro, ki igra Patovega očeta, se je zdelo, da ima popolno ekipo. Jennifer je postala druga najmlajša dobitnica oskarja za glavno vlogo in to povsem zasluženo. Odlično sodelovanje sta z režiserjem ponovila še dvakrat s filmoma Ameriške prevare in Joy.

 

Ocena na Rotten Tomatoes: 92%

Možje X (X-Men)

S filmom Možje X: Prvi razred je Jennnifer Lawrence stopila na pot visokoproračunskih filmov. Studio sicer z obuditvijo franšize ni bil povsem uspešen, a prvi film stvari uspešno postavi na svoje mesto, igralska ekipa pa je izjemna. Jennifer je za vlogo Mystique prihajala na snemanje kar sredi noči, saj so za njeno preobrazbo v lik, ki ima kožo modre barve, potrebovali več ur. Pri prvem filmu, ki je osredotočen na odnos med Xavierjem in Magnetom ter začetki Mož X, so razmišljali o ponovnem zagonu zgodbe, nato so z drugim delom vse skupaj postavili v predzgodbo.

 

V DKinu so na voljo vsi filmi Možje X.

Igre lakote (Hunger Games)

Z vlogo Katniss Everdeen, lokostrelke iz dvanajstega okrožja, ki namesto sestre prevzame vlogo na brutalnih Igrah lakote in sproži iskro upora v tem nepravičnem svetu, je postala svetovna filmska zvezdnica. Knjige na katerih temeljijo filmi so bile velika uspešnica med mladimi in med oboževalci knjig je bila tudi Jennifer še preden je dobila vlogo. Letos je v kino prišla predzgodba z naslovom Igre lakote: Balada o pticah pevkah in kačah, v kateri se Lawrence in njen lik Katniss ne pojavita. Priporočamo ogled na mah med prazniki.

 

V DKinu so na voljo vsi filmi Igre lakote, prav tako na HBO Max.

Ameriške prevare (American Hustle) in Joy

Ponovno sodelovanje z režiserjem Davidom O. Russellom ji je prineslo še dve nominaciji. V Ameriški prevari, ki je polna zvezdnikov, med drugim igrajo Christian Bale, Amy Adams in Bradley Cooper, je Lawrence v stranski vlogi nepredvidljive prevarantove žene. Zgodba je postavljena v pozna sedemdeseta, v središču pa sta prevaranta, ki morata sodelovati z agentom FBIja, da bi skupaj razkrili skorumpirane politike. V filmu Joy pa je ponovno prevzela glavno vlogo naslovne junakinje, uspešne podjetnice.

Filme Jennifer Lawrence lahko poiščeš z glasovnim iskanjem, v daljinec reci »Jennifer Lawrence« in že se ti bo prikazal nabor njenih filmov v videotekah in na sporedu TV kanalov. Zbrani pa so tudi v posebnem razdelku Igralka meseca – Jennifer Lawrence in tudi do sklopa Igralec/ka meseca je mogoče dostopati  z glasovnim ukazom »igralka meseca«.

 

V videoteki DKino si filme lahko ogledate doma, v udobju dnevne sobe, tako si cela družina izbrani film ali risanko, nekatere že kmalu za tem, ko zapustijo kinematografe, ogleda za pol cene kino vstopnice. Za nakup vsebin v videoteki DKino lahko porabite tudi točke zvestobe in tako strošek nakupa filma še dodatno znižate.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih FacebookInstagramTwitter in TikTok.