Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Vse, kar morate vedeti pred odhodom v tujino

Igor Harb
Igor Harb
Pred 25 dnevi
·
Čas branja: 5 minut
·
Poslušaj vsebino

Da ne bi cel dopust zaskrbljeno opazovali porabe, smo pripravili uporabne namige in pregled možnosti za gostovanja v partnerskih omrežjih Telekoma Slovenije.

Poletje je čas za počitnice, ko številni odpotujemo v tujino in v vse bolj povezanem svetu to vključuje tudi pogosto uporabo mobitela in drugih komunikacijskih naprav.

NEO tudi v tujini

Večina nas mobilne telefone uporablja tako za službene namene kot za zabavo in osebno komunikacijo. In medtem ko lahko na dopustu poslovne funkcionalnosti izklopimo, nam cel kup drugih pride še kako prav. Navigacija, poslušanje glasbe, fotografiranje in snemanje videa, gledanje filmov, igre, branje knjig ali poslušanje zvočnih knjig in še bi se našlo. Pri tem je dobro vedeti, da v celotni Evropski uniji lahko uporabljamo video storitve, na katere smo naročeni, vključno z NEO. Z aplikacijo NEO si lahko na mobitelu ogledamo TV program, vključno z ogledom nazaj in vsebinami, ki smo jih posneli, tako da tudi na dopustu ne zamudimo nobene tekme ali napete nadaljevanke, otroci pa si lahko ogledajo Živ žav.

Gostovanje kot doma

Zaradi določil evropske ureditve Gostovanje kot doma, imamo vsi naročniki storitev pri operaterjih s sedežem v Evropski uniji tudi določeno količino storitev na voljo med gostovanjem v drugih državah EU-tarife. Te vključujejo države Evropske unije, Islandijo, Norveško, Liechtenstein in Gibraltar. Svoje razpoložljive količine minut, sporočil in podatkov lahko preverite na Mojem Telekomu, ob prvi prijavi v omrežje tujega operaterja pa boste o tem prejeli tudi sporočilo SMS. Za uporabnike paketov Naj in SUPR in druge z neomejenim številom klicev in sporočil, to pomeni brezplačne klice v Slovenijo med gostovanjem v celotni EU, omejitve pri prenosu podatkov v EU pa se razlikujejo glede na paket. Klici na telefonske številke drugih držav EU, tudi tiste v kateri gostujete, so obračunani kot klici v tujino.

Tujina Gostovanje Harb Jul23 Clanek2

HR-internet in zakupi EU

Največ Slovencev dopustuje na Hrvaškem, zato Telekom Slovenije svojim naročnikom ponuja možnost zakupa dodatnih količin prenosa podatkov po posebej ugodnih cenah. Opcija HR-internet tako za 9,95 EUR/mesec prinaša dodatnih 30 GB, če potrebujete manj količin ali za krajši čas, pa se lahko odločite tudi za zakupa dodatnih količin prenosa podatkov po posebej ugodnih cenah. HR-internet Plus, ki za 5,99 EUR za obdobje 1 tedna prinese 15 GB prenosa podatkov. Če se odpravljate v katero drugo državo EU in potrebujete večje količine prenosa podatkov od tistih, ki so vključene v vaš paket, lahko izberete katerega od zakupov za EU; na voljo so količine od 1 GB do 100 GB, pa tudi GB na dan in še nekatere druge. Zakup lahko vklopite prek sporočila SMS ali na Mojem Telekomu, kjer najdete tudi podrobne informacije o vsakem posameznem zakupu. Pri tem ni treba počakati, da prispete v tujino, temveč lahko storitev vklopite že med pripravami na dopust za datum v prihodnosti. Za plačilo opcije lahko izkoristite tudi točke programa zvestobe.

Balkan 7 in Balkan internet

Opciji Balkan sta na voljo za uporabnike, ki želijo brezskrbno uporabljati mobilni telefon med potovanjem v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni Gori, Severni Makedoniji, na Kosovem ali Albaniji. Nedavno prenovljeni opciji prinašata večje količine podatkov oziroma klicev in sporočil SMS. Tako opcija Balkan 7, ki je na voljo za 9,90 EUR, sedaj vključuje 500 minut klicev ali sporočil in 1 GB prenosa podatkov, Balkan internet pa za 12 EUR kar 10 GB prenosa podatkov. Obe opciji sta tedenski in na voljo tako naročnikom, kot tudi uporabnikom predplačniških paketov Mobi ali IZI. Za plačilo opcije lahko izkoristite tudi točke programa zvestobe.

Gostovanje v Združenem kraljestvu

Zaradi Brexita Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske (ZK) ni več del EU-tarife in tako se klici in prenos podatkov med gostovanjem v tej državi ne štejejo v zakupe znotraj paketa. Vseeno pa je gostovanje v ZK precej ceneje kot v drugih državah izven EU. Dohodni klici so brezplačni, cena klica v Slovenijo ali EU je 0,15 EUR/minuto, sporočilo SMS stane 0,05 EUR, prenos podatkov pa se obračuna po 0,0049 EUR/MB. To pomeni, da bi za eno uro poslušanja glasbe prek pretočne storitve za prenos podatkov odšteli okrog 50 centov, za eno uro navigacije pa približno 20 centov. Za ogled filma ali posodobitev programske opreme pa se je vsekakor bolje povezati v omrežje WiFi.

WiFi za klice

Uporaba omrežij WiFi (oz. WLAN) je nasploh priporočljiva za zniževanje stroškov med gostovanjem, sploh ob potovanju v državah izven EU. Ta omrežja, ki so običajno na voljo brezplačno v hotelih, letoviščih, kampih, kongresnih centrih, na vlakih in drugod, pa ne omogočajo zgolj brezplačnega prenosa podatkov, temveč z uporabo storitve VoWiFi tudi brezplačne klice. Ta kratica pomeni »Voice over WiFi«, tj. klic prek WiFi in preusmeri klice prek interneta, namesto prek mobilnega omrežja. To pomeni, da se klici in sporočila SMS obračunavajo po isti tarifi, kot če bi bili povezani v omrežje Telekoma Slovenije in da so klici v Slovenijo za naročnike z neomejenimi klici brezplačni. Storitev lahko aktivirate prek sporočila SMS ali na Mojem Telekomu, med uporabo pa se prikaže posebna ikona v statusni vrstici. Storitev VoWiFi mora biti podprta v mobilnem telefonu in je odvisna tudi od kakovosti signala omrežja WiFi.

Tujina Gostovanje Harb Jul23 Clanek1

Previdno na križarjenju in v zraku

Še ena posebnost, na katero je treba biti pozoren, so omrežja v Območju 4. To vključuje Severno Korejo in pa gostovanja na letalih in ladjah in v satelitskih omrežjih. Ta gostovanja so izjemno draga – klic je 6,10 EUR/minuto, prenos podatkov pa 1,3 EUR/100 KB. Čeprav Severna Koreja ni visoko na seznamu turističnih destinacij, pa križarjenja in leti z letali so. Dodatna previdnost pa velja že v pristaniščih, saj se lahko telefon v bližini križarke poveže v njeno omrežje, čeprav smo še na trdnih tleh. Če takega gostovanja ne nameravate uporabljati, priporočamo storitev Prepoved neprizemnih omrežij, ki jo aktiviramo s sporočilom SMS na 1917. Da bi se izognili neprijetnim presenečenjem med gostovanjem, si lahko vklopite limit paketnega prenosa podatkov, ob obiskih držav s posebej visokimi cenami gostovanja pa lahko izberete tudi blokado prenosa podatkov v tujini. Obe storitvi lahko vklopite prek sporočila SMS ali Mojega Telekoma.

Turistično zavarovanje Brezskrbni

Da bo pot v tujino zares brez skrbi, pa lahko izberete še Turistično zavarovanje Brezskrbni, ki ga omogočata Telekom Slovenije in Zavarovalnica Sava. Gre za zdravstveno zavarovanje, ki pokriva območje celega sveta in vključuje vse nujne zdravstvene storitve ter podporo svetovalcev v klicnem centru, ki so vam na voljo 24/7. Ključna prednost je samodejna aktivacija ob prehodu meje, ob prvi prijavi v omrežje tujega operaterja, in plačilo zgolj za število dni, ko ste v tujini. Zavarovanje Brezskrbni lahko sklenete na Mojem Telekomu.

Spremljajte Tehnik na družbenih omrežjih FacebookInstagramTwitter in TikTok.