Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Cena

Meritev hitrosti internetne povezave

Podrobnejše informacije glede internetnih hitrosti in izvajanja meritev preverite v dokumentu Informacije o dostopu do odprtega interneta - fiksno omrežje

Internetna povezava je na voljo za vse naprave, ki so povezane na modem Telekoma Slovenije.
Za pravilno meritev hitrosti morajo biti izpolnjeni naslednji pogoji:

 • Naprava (oziroma računalnik), na kateri se izvaja meritev, mora biti povezana neposredno z mrežnim kablom (UTP) v enega izmed mrežnih izhodov (Ethernet LAN) modema.
 • V času izvajanja meritev je lahko na modem povezan le računalnik, na katerem izvajate meritev. Vse druge naprave, povezane s kablom ali brezžično, je treba izklopiti oziroma na njih prekiniti povezavo. To vključuje tudi morebitne TV-komunikatorje.
 • Priporočljivo je, da na modemu in računalniku, na katerem izvajate meritev, brezžično omrežje začasno izključite.
 • Na računalniku, na katerem izvajate meritev, se v času merjenja hitrosti ne sme izvajati nobena druga aplikacija ali storitev (priporočljivo je, da izključite tudi požarni zid in protivirusni program).
 • 1

  Računalnik, na katerem boste izvedli meritev, z mrežnim kablom priklopite neposredno v mrežni izhod (LAN) na modemu. Vse preostale naprave (TV-komunikatorji, drugi računalniki, dodaten usmerjevalnik/mrežno stikalo, brezžično povezane naprave …) izklopite iz mrežnih izhodov modema oziroma na njih prekinite povezavo z modemom.

 • 2

  Pred meritvijo računalnik ponovno zaženite in se prepričajte, da se ne izvajajo programi oziroma aplikacije, ki lahko vplivajo na internetno povezavo (na primer odjemalec Torrent, sinhronizacija v oblak – na primer DropBox, Google Drive, iCloud – in tudi požarni zid ter protivirusni program).

 • 3

  V spletnem brskalniku odprite stran https://www.akostest.net/sl/. Test začnite s klikom na Start. Po končanem testu se prikaže rezultat:

  Pritočna hitrost ali download je hitrost v smeri k vam v megabitih na sekundo (Mbps).

  Odtočna hitrost ali upload je hitrost v smeri proti internetu v megabitih na sekundo (Mbps).

  Ping ali odzivni čas (v milisekundah): nižja vrednost je boljša. Običajni odzivni čas ne sme presegati 50 milisekund.

 • 4

  Meritev izvedite večkrat. Nekajodstotno odstopanje v izmerjeni hitrosti je zaradi značilnosti transportnega protokola TCP običajno.

Za dodatne informacije se lahko obrnete na Tehnično pomoč uporabnikom na brezplačno številko 080 1000 ali na e-naslov tehnicna.pomoc@telekom.si.