Vsebina košarice

Vaša košarica je prazna.

Samsung Galaxy A8

Andrej Jurij Pirnat
Andrej Jurij Pirnat
Pred 347 dnevi
·
Čas branja: 9
·
Poslušaj vsebino

Če ne bi vedel bolje, bi me Samsungov novi mobitel srednjega razreda, Galaxy A8, zlahka pretental, da sodi v kakšen razred višje …

Procesor
8-jedrni Exynos 7885 (2 x 2,2 GHz Cortex-A73, 6 x 1,6 GHz Cortex-A53)
Grafični procesor
Mali-G71
Delovni pomnilnik
4 GB
Notranji pomnilnik
32 GB
Razširitev pomnilnika
microSD do 256 GB
Deluje v omrežjih
2G (GPRS/EDGE), 3G (HSDPA), 4G/LTE
Zaslon
Super AMOLED, 14,22 cm (5,6 palca), 2220 x 1080 slikovnih pik, 441 ppi, 16 milijonov barv, razmerje stranic 18,5 : 9, prekriva 75,6 % površine sprednje ploskve
Glavna kamera
16 MP, f/1.7, samodejno ostrenje, ročno ostrenje s pritiskanjem na zaslon, zaznavanje obrazov, HDR, LED-bliskavica, panorama
Sprednja kamera
dvojna (16 MP + 8 MP), f/1.9, možnost širokokotnih fotografij
Video
1080p s 30 sličicami na sekundo; spredaj 1080p
Baterija
Li-Ion 3000 mAh, hitro polnjenje
Operacijski sistem
Android 7.1.1 Nougat
Dimenzije
149,2 mm (v) × 70,6 mm (š) × 8,4 mm (d)
Teža
172 g
SIM-kartica
nano SIM (plus možnost dodatne nanoSIM-kartice
Galaxya8 1
Galaxya8 2

Še preden se je polegel prah lanskoletne sezone na področju mobilne telefonije, že se je začela nova. Ko bi bilo vsaj tako tudi pri televizijski seriji Igra prestolov, kjer je razmik med sezonami vedno večji (8. sezona bo na sporedu šele enkrat leta 2019!). Pri mobilni telefoniji je ravno nasprotno. Tukaj proizvajalci komaj čakajo, da pokažejo svoje nove aparate. Kako tudi ne bi, ko je javnost vsako leto bolj neučakana. Mobiteli so danes verjetno najbolj iskane in zaželene tehnološke naprave, zato proizvajalci radi ustrežejo povpraševanju. In če smo bili že lani priča številnim izjemnim modelom, se letos obeta še bolj pestro leto.

Znanilec tega je že prvi v vrsti, Samsungov najnovejši mobitel srednjega razreda, Galaxy A8. Ta predstavlja nekakšen most med lanskoletno generacijo in prihajajočo letošnjo, ki bo prve glavne igralce pokazala že čez dober mesec dni na svetovnem kongresu mobilne telefonije (MWC). Čeprav so ga lansirali v začetku novega leta, Galaxy A8 še vedno nekako spada k družini Samsungovih osmic (S8, S8+ in Note8), hkrati pa nasleduje Galaxyja A5 in naznanja prihajajočo družino devetic. Samsungovi lanskoletni paradni konji so bili sicer izjemni v vseh pogledih, že na prvi pogled pa so prepričali s svojo futuristično obliko, s katero so tudi določili nove dizajnerske smernice na področju mobilne telefonije. Po njih so se bili “prisiljeni” zgledovati vsi konkurenti, ki so se želeli resno boriti za kos mobilne pogače. Tako so z velikim zaslonom, ki sega skoraj do robov ohišja, svoje najbolj zmogljive mobitele opremili pri Applu, Huaweiju in LG-ju, poleg tega pa tudi številni kitajski in drugi Slovencem manj znani proizvajalci (OnePlus, Xiaomi, Essential Phone …). Zdaj pa se očitno ta dizajn premika tudi v nižje cenovne razrede.

Galaxya8 3

Dizajn in zaslon

Da je Galaxy A8 tesen sorodnik Galaxyja S8, je očitno že na prvi pogled. Brez zadržkov bi novi Samsungov mobitel lahko poimenovali kar Galaxy S8 mini. Ne samo zaradi njegovega videza, ampak tudi tehničnih karakteristik. Ampak o tem nekoliko pozneje. Najprej si poglejmo njegovo zunanjo lupino. Kot sem nekako napeljal že v uvodu, Galaxy A8 krasi velik zaslon, ki se razprostira skoraj po celotni sprednji ploskvi mobitela. Ni sicer povsem identičen kot pri S8, saj se na levem in desnem robu ne “preliva” prek ohišja, a podobnost je vseeno izjemna.

Čeprav ne gre za pretirano velik mobitel, so ga pri Samsungu, zaradi novega dizajnerskega jezika, uspeli opremiti s kar 14,2-centimetrskim oziroma 5,6-palčnim zaslonom. Ta se lahko pohvali z visoko ločljivostjo 2220 x 1080 slikovnih pik in gosto posejanostjo slikovnih pik (441 ppi), ki je sicer bolj značilna za mobitele višjega razreda. Zaslon sicer sloni na tehnologiji OLED, kar v praksi pomeni živahne barve, visoko svetilnost in zelo dober kontrast, ki naredi sliko jasno razločno. To najbolj pride do izraza pri večpredstavnostnih vsebinah, kot so filme in igre, še bolj pa morda pri branju. Črke besedila so ostre, branje pa je zaradi tega prijetnejše in manj utrujajoče za oči. Zaradi svoje visoke ločljivosti in kakovosti slike pa je zaslon primeren tudi za predvajanje vsebin v navidezni resničnosti. Tako lahko na primer mobitel uporabite tudi v navezi s Samsungovimi očali Gear VR. Samsung je trenutno nesporen kralj, kar zadeva zaslonsko tehnologijo na mobilnih napravah, in to se seveda odraža tudi pri Galaxyju A8.

Galaxya8 4

Zaslon je, kot že rečeno, zdaj tudi večji kot pri predhodnih predstavnikih Samsungove serije A. Njegove stranice so zdaj v razmerju 18,5 proti 9, tako da bodo imeli nekateri videi oziroma filmi ob sliki nekaj črnega robu. Večina je namreč še vedno narejena za bolj klasično razmerje 16 proti 9. Pri uporabi to sicer ne zmoti in verjetno tega sploh ne boste opazili. Imate pa možnost, da tako pri igrah kot filmih “raztegnete” sliko čez celoten zaslon. Veliko se jih zna ob tem samodejno prilagoditi novi postavitvi, tiste vsebine, ki niso optimizirane za to razmerje stranic, pa bodo morda ob robovih malce potlačene ali pa bodo segale prek roba zaslona, tako da bo delček slike odrezan. Sam sem slednje opazil le v redkih primerih in še tam, kjer sem, ni bilo pretirano moteče. Sicer pa je to “raztezanje” slike le opcijsko, tako da se na koncu sami odločite, kakšna postavitev vam je ljubša.

Velikost zaslona pa ne vpliva le na sliko, ampak tudi na zunanje fizične elemente mobitela. Tako na sprednji strani ni več čitalnika prstnih odtisov in osrednje fizične tipke. Slednja je sicer še prisotna, ampak le v virtualni obliki, čitalnik prstnih odtisov pa je zdaj vgrajen na hrbtni strani. Tako kot pri Galaxju S8. So pa pri Samsungu očitno upoštevali tarnanje uporabnikov glede lokacije čitalnika pri zmogljivejšem bratu. Pri Galaxyju S8 je ta nekoliko nerodno postavljen desno od fotoaparata, zaradi česar ga uporabniki dostikrat zgrešijo in prst namesto nanj položijo na fotoaparat. Pri Galaxyju A8 so to popravili in čitalnik postavili pod fotoaparat, tako kot številni drugi proizvajalci, pri katerih se je ta postavitev izkazala za odlično. Pri držanju mobitela v eni roki namreč prst (predvidoma kazalec) navadno pomaknemo od spodaj navzgor, s čimer najprej dosežemo čitalnik in ga tako ne polagamo po pomoti na fotoaparat. Prvič pri Samsungovih mobitelih pa sem tudi dobil občutek, da je čitalnik prstnih odtisov resnično odziven. Moja dozdajšnja izkušnja je bila, da vsake toliko zataji. Zlasti če prsta ne položimo točno nanj ali če je malce umazan. Pri Galaxyju A8 teh težav nisem imel. Mobitel se je odklenil, ko sem prst položil na čitalnik.

Galaxya8 5

Samsungov novi mobitel je sicer oblečen v steklo, tako kot njegovi premijski sorodniki. To mu daje eleganten videz, vendar obenem pomeni tudi, da je bolj dovzeten za hude poškodbe, saj steklo zelo rado poči ob bližnjem srečanju s tlemi, in je magnet za prstne odtise. V dlani ima sicer mobitel kar dober oprijem, vseeno pa priporočam, da ga zavijete še v kakšen zaščitni etui. Predvsem zato, da se izognete morebitnim poškodbam. Ne bo pa se vam treba izogibati vodi. Galaxy A8 je namreč vodoodporen. V največ meter in pol globoko vodo ga lahko potopite za kar pol ure. Vodoodpornost tako počasi postaja standard tudi v srednjem razredu.

Strojna in programska oprema

Mobitel poganja Samsungov lasten osemjedrni procesor Exynos 7785, ki se po zmogljivosti uvršča malce nad zlato povprečje. To pomeni, da se mu zna rahlo kolcati predvsem pri grafično naprednejših igrah, sicer pa nima težav. Znižanje kakovosti grafike v 3D-igrah mi je sicer svetoval tudi program za merjenje zmogljivosti AnTuTu, ki velja za enega najboljših na tem področju. Na drugih področjih pa zatikanja nisem zaznal. Vse je delovalo tako kot mora. Aplikacije so se odpirale hitro, njihovo delovanje je bilo gladko, prav tako preklapljanje med njimi. Zasluge za to pa ne gredo le procesorju, ampak tudi veliki količini delovnega pomnilnika. Tega ima kar štiri gigabajte. Toliko ga imajo ponavadi mobiteli višjega razreda. Galaxy A8 res pozitivno preseneča na vsakem koraku. Tudi s podporo navidezni resničnosti. Zaradi kakovostnega zaslona z visoko ločljivostjo in spodobnih strojnih komponent lahko namreč mobitel uporabljate tudi v navezi s Samsungovimi očali za navidezno resničnost Gear VR. Če se že Samsungov predstavnik srednjega razreda lahko pohvali s takšnimi karakteristikami, komaj čakam, da vidim, kaj bo prinesel novi paradni konj Galaxy S9, katerega izid je že tik za vogalom.

Galaxya8 6

Na tem mestu bi izpostavil še zvočnik Galaxyja A8. Ima enega, nameščen pa je na desni stranici nad gumbom za vklop. Ta postavitev v primerih, ko mobitel držite pokonci, ni idealna, saj ga marsikdaj prekrijete z roko, se pa zato izkaže za odličnega, ko imate mobitel postavljen v horizontalni ravni, torej med gledanjem videov in igranjem iger. V teh primerih zvoka nikoli ne boste ponesreči zadušili z dlanjo, tako kot se to rado dogaja, če so zvočniki nameščeni na spodnji ali zgornji stranici ali celo na sprednji ploskvi. Pohvala Samsungu za iskanje novih, bolj optimalnih rešitev. Škoda le, da niso malce več truda vložili še v kakovost zvoka.

Še ena pohvalna stvar, ki je sicer marsikdo ne bo opazil oziroma mu je vseeno zanjo, je podpora dvema SIM-karticama. Da, to ima že veliko mobitelov, a ne na takšen način kot A8. Tu namreč drugi SIM-kartici ni treba deliti prostora s pomnilniško kartico. Pri večini drugih mobitelov, ki podpirajo uporabo dveh SIM-kartic, se mora uporabnik odločiti, ali bo uporabljal dve SIM-kartici ali eno SIM-kartico in pomnilniško kartico. Pri Galaxyju A8 pa je dovolj prostora za vse tri, saj ima tri reže. Tako niste prisiljeni v sklepanje kompromisov.

Galaxya8 7

Všeč pa mi je tudi, da se je Samsung znebil fizičnega gumba za priklic digitalnega asistenta Bixbyja. Ta je bil namreč prisoten pri lanski Samsungovi sveti trojici (S8, S8+ in Note8). Težava je bila v tem, da so uporabniki ta gumb velikokrat pritisnili pomotoma, saj je bil postavljen precej nerodno, hkrati pa jih je večina še vedno raje kot Bixbyja uporabljala (in uporablja) Googlovega digitalnega asistenta, ki je prisoten na mobitelih z Androidom. Samsung je najbrž svoji lastni umetni pameti namenil fizični gumb zato, da bi jo nekako “forsiral” v uporabo, vendar je imelo na koncu vse to le negativen učinek. To potrjuje tudi odsotnost omenjenega gumba pri Galaxyju A8.

Bixby je sicer še vedno prisoten in s tem ni nič narobe. Konec koncev ima kar nekaj uporabnih funkcij, če pa komu ni všeč, pa tako ali tako lahko raje uporablja Googlovega asistenta. Ali pa nobenega. Ali pa oba. Po želji. Osebno se mi pri Samsungovem digitalnem pomočniku najbolj dopade t. i. Bixbyjev vid, ki je na voljo prek fotoaparata. S pritiskom na ikono očesa v spodnjem desnem kotu Bixby “odpre svoje oči” in analizira okolico, ki jo vidi. Tu imate potem dve možnosti. Da zajamete sliko in pustite Bixbyju, da na spletu poišče podobne rezultate (na primer slikate grad in potem poišče slike drugih gradov), ali da ga uporabite kot turističnega vodnika. Bixby namreč zna prepoznati okolico do te mere, da ve, kje se nahajate, in vam posledično prikaže znamenitosti, ki so v bližini. V mojem preizkusu in sprehodu po Ljubljani je zadeva delovala odlično. Še boljše pa je, ko vklopite pogled v živo, kjer vam pokaže točne lokacije znamenitosti in drugih “vročih” točk, vrednih obiska, ter vas vodi do njih.

Galaxya8 8

Aha, ko sem že ravno pri programski opremi. Na Galaxyju A8 teče Android 7.1.1 Nougat, kar je po pravici povedano rahlo razočaranje, saj je zdaj že kar nekaj časa zunaj novejša različica 8.0 Oreo. Škoda, mislim da bi Samsung tukaj lahko namestil najnovejši Android. Res pa je, da naj bi bil ta kmalu na voljo za prenos. Sama uporabniška izkušnja je sicer prijetna, tako kot je bila že pri Galaxyju S8. Samsung se je v zadnjih letih močno izboljšal na tem področju in Galaxy A8 to potrjuje. Meniji so pregledni in všečni, na voljo je veliko različnih tem za ozadje, med aplikacijami pa ni veliko odvečnih, ki bi le tratile prostor na mobitelu.

Kamera in fotoaparat

Veliko bolj poseben pa je Galaxy A8 na področju fotografije. Pravzaprav je kar pionir med svojimi sorodniki. Je namreč prvi Samsungov mobitel z dvojno kamero − na sprednji strani. Da, Galaxy A8 ima za selfije namenjeno kar dvojno kamero (en senzor 16 MP in drugi senzor 8 MP). Ta zasnova omogoča t. i. živi fokus, kar pomeni, da lahko določate zamegljenost ozadja tudi po tem, ko ste fotografijo že zajeli, poleg tega pa tudi širokokotni selfi. Pri tem načinu najprej fotografirate sebe, nato pa mobitel rahlo rotirate desno in levo, da samodejno zajame še vašo bližnjo okolico. Na ta način se lahko v nedogled igrate s portretno fotografijo in res ustvarite takšno, kot si želite. Spredaj manjka le še LED-bliskavica.

Galaxya8 Fotogalerija

Kaj pa glavni fotoaparat? Ta ima en objektiv (16 MP) in je soliden. Najbolje se seveda obnese na dnevni svetlobi, presenetljivo dobro fotografijo pa zna včasih narediti tudi zvečer. Pogoj je le izjemno mirna roka. Na voljo je tudi način HDR, ni pa optične stabilizacije oziroma je ta na voljo le pri snemanju videoposnetkov. Edina pomanjkljivost, ki sem jo opazil med fotografiranjem, je občasna težava s fokusiranjem, zlasti pri makrofotografiji, torej pri bližnjih posnetkih. Tam kar nekajkrat nisem mogel izostriti objekta, ki sem ga želel.

So pa toliko bolj navdušujoče funkcionalnosti, ki olajšajo fotografijo oziroma naredijo izkušnjo bolj zanimivo. Tako lahko na primer kot sprožilec uporabite tipko za uravnavanje glasnosti (včasih še kako priročno), fotoaparatu pa lahko tudi glasovno ukazujete. V angleščini, seveda (smile, cheese, capture, shoot, record video). Ker je od prihoda Instagrama zelo priljubljeno fotografiranje zajtrkov, malic in kosil, pa so pri Samsungu dodali tudi poseben način za fotografiranje hrane, ki izostri krožnik, njegovo okolico pa zamegli.

Galaxya8 9

Na voljo je tudi nekoliko okleščen profesionalni način, s katerim lahko ustvarite še lepše fotografije, znotraj aplikacije za fotografiranje pa je na voljo še nekaj načinov “sodobnejšega” fotografiranja. Tako lahko kar med fotografiranjem ustvarite sliko GIF, ustvarite spektakularne športne fotografije (z manj zameglitve) ali pa posnamete selfi z glavno kamero. Pri slednjem na zaslonu najprej izberete območje, kjer naj bi bil vaš obraz, obrnete mobitel, in če je vaš obraz v izbranem območju, se fotoaparat samodejno sproži.

Sklepna beseda

Kar težko je verjeti, kaj vse je Samsungu uspelo “stlačiti” v mobitel srednjega razreda. Za Galaxy A8 skoraj drži tisti rek “ima vse, kar imajo veliki”. Pohvali se lahko namreč s številnimi lastnostmi, ki jih sicer najdemo pri mobitelih najvišjega razreda. Ima odličen velik zaslon, spektakularno sodobno podobo, dober procesor, zanimiv dvojni fotoaparat za selfije in številne druge bombončke, zaradi katerih pusti konkurenco v vzvratnem ogledalu. Trenutno bi težko našli boljši mobitel za ta denar. Galaxy A8 je namreč (skoraj) kot premijski Galaxy S8, le da nosi precej nižjo ceno.

Oglejte si še ostale fotografije, posnete z mobitelom Samsung Galaxy A8, ki so nastale med testom, na TViN Shrambi.