Nerevidirano poročilo o poslovanju za obdobje od januarja do septembra 2021
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 4 november 2021
Nerevidirano poročilo o poslovanju za obdobje od januarja do septembra 2021
Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih letošnjega leta dosegla 486,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,1 milijona evrov oz. za 1 % več, kot v devetih mesecih leta 2020. Skupina v letu 2021 dosega višje prihodke mednarodnih govornih storitev in prodaje mobilnega blaga. Skupno je Skupina Telekom Slovenije ustvarila 489,7 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je 4,1 milijona evrov oz. za 1 % več od doseženih v primerljivem obdobju leta 2020.

Dobiček iz poslovanja (EBIT) je v devetih mesecih letošnjega leta dosegel 47,5 milijona evrov, kar je za 18 % več, kot v primerljivem obdobju preteklega leta. Ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 bi bil EBIT v letu 2021 za 39 % višji glede na primerljivo obdobje preteklega leta.

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je na ravni Skupine Telekom Slovenije dosegel 174,0 milijona evrov, kar je za 5 % več, kot v primerljivem obdobju leta 2020. Ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 bi bil EBITDA v letu 2021 za 9 % višji glede na primerljivo obdobje preteklega leta. EBITDA marža na ravni skupine predstavlja 35,7-odstotni delež v prihodkih od prodaje.

Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je Skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih leta 2021 ustvarila čisti dobiček v višini 35,9 milijona evrov, kar je 8,5 milijona evrov oz. za 31 % več, kot v enakem obdobju leta 2020. Ob upoštevanju enkratnih dogodkov v letu 2020 bi bil čisti dobiček v letošnjem letu za 36 % višji glede na primerljivo obdobje preteklega leta.

Skupina Telekom Slovenije je še naprej finančno stabilna, ob tem pa glede na razmere na trgu svoje poslovne aktivnosti prilagaja spremenjenim okoliščinam ter skrbno spremlja in ocenjuje tveganja na področju dobavnih verig, kreditnega tveganja, delovanja sistemov in dobičkonosnosti posameznih storitev ter sprejema ustrezne ukrepe.

Nadzorni svet Telekoma Slovenije je podal soglasje k imenovanju mag. Tomaža Seljaka za glavnega izvršnega direktorja družbe IPKO Telecommunications LLC, in sicer za mandatno obdobje dveh let, ki prične teči 4. 11. 2021.

DOKUMENTI
Poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar – september 2021
Klikni za prenos .pdf dokumenta (1,97 MB)
SPOROČILA ZA MEDIJE
20. 10. 2021
Operativni center kibernetske varnosti Telekoma Slovenije zaznava vedno večje število kibernetskih napadov
18. 10. 2021
Skupaj z družbo ELES povezujemo polnilno, energetsko in IKT-infrastrukturo s sistemsko rešitvijo e-polnilnic
POSLOVNE NOVICE
Imenovanje predstavnikov zaposlenih v nadzorni svet
Svet delavcev Telekoma Slovenije je na mesto predstavnikov zaposlenih v Nadzornem svetu Telekoma Slovenije za mandatno obdobje štirih let, ki prične teči s 14. novembrom, imenoval Draga Kijevčanina, Dušana Piška in Jano Žižek Kuhar. Navedeni predstavniki so člani nadzornega sveta tudi v obstoječem mandatnem obdobju, v katerem se predstavnikom zaposlenih mandat izteče 14. novembra 2021.
Program odkupa lastnih delnic
Skupščina delničarjev Telekoma Slovenije je na 33. seji, ki je potekala 18. junija 2021, upravi družbe podelila pooblastilo za pridobivanje lastnih delnic. Skladno s sklepom skupščine družba objavlja Program odkupa lastnih delnic, ki ga je 20. oktobra 2021 sprejela uprava družbe, nadzorni svet družbe pa ga je potrdil 4. novembra 2021. Program velja za čas veljavnosti pooblastila skupščine, to je do 18. junija 2022. O nadaljnjih aktivnostih v zvezi s pridobivanjem lastnih delnic bo družba redno obveščala javnost.
Vabljeni k izpolnitvi vprašalnika za deležnike Skupine Telekom Slovenije
Skladno s priporočili za finančno in nefinančno poročanje in ker želimo še izboljšati uporabniško izkušnjo naših deležnikov, vas prosimo za vašo povratno informacijo. Vljudno vas vabimo k izpolnitvi kratkega vprašalnika, s pomočjo katerega nas zanima, na kakšen način pridobivate informacije o Skupini Telekom Slovenije, kaj vas o nas najbolj zanima in kaj morda še pogrešate pri obveščanju. Vprašalnik je na voljo tukaj.
V Telekomu Slovenije imamo najboljše mobilno omrežje
Družba OpenSignal, ki predstavlja neodvisen globalni standard za merjenje kakovosti mobilnih omrežij in ki kakovost omrežja meri na podlagi transparentne metodologije in dejanske uporabniške izkušnje, je letos drugič objavila rezultate za Slovenijo. Merjenje je potekalo med 1. junijem in 29. avgustom 2021, rezultati pa so – tako kot predhodno merjenje – pokazali, da imamo v Sloveniji najboljše mobilno omrežje. Naše mobilno omrežje je bilo najboljše v vseh sedmih kategorijah: video izkušnja, igranje iger, uporaba govornih aplikacij, hitrost od uporabnika, hitrost do uporabnika, 4G dostopnost in 4G pokritost.
Pridobili smo status VMware Cloud Verified
V Telekomu Slovenije smo kot edino podjetje z lokacijo podatkovnega centra v Sloveniji pridobili status Cloud Verified proizvajalca programske opreme VMware, ki potrjuje kakovost naše ponudbe storitev v oblaku. Pridobljeni status predstavlja pomembno prednost na trgu, hkrati pa dokazuje, da uspešno sledimo strategiji na področju zagotavljanja vrhunske uporabniške izkušnje in digitalizacije poslovanja.
Sodelujemo v evropskem projektu 5G-IANA
Kot edini telekomunikacijski operater sodelujemo v evropskem projektu 5G-IANA (Intelligent Automotive Network Applications), ki se je pričel letos poleti. S partnerji v projektu na osnovi različnih scenarijev razvijamo odprto platformo, ki bo v prihodnje omogočala hitrejše uvajanje celovitih tehnoloških storitev na različnih področjih avtomobilske industrije, mobilnosti in cestne infrastrukture. V projektu sodeluje šestnajst partnerjev iz osmih evropskih držav.
Eno leto prvega omrežja 5G
V Telekomu Slovenije smo kot edini operater v Sloveniji v letu 2020 uporabnikom omogočili komercialno uporabo omrežja pete mobilne generacije (5G). Po enem letu izkušnje kažejo, da uporabniki prednosti, ki jih prinaša 5G, predvsem še višje hitrosti prenosa podatkov, z veseljem izkoriščajo. S 5G se dodatno povečuje poraba mobilnega prenosa podatkov, število mobitelov, ki omogočajo 5G, pa se na trgu povečuje, s čimer se nenehno povečuje tudi število 5G uporabnikov. Imamo največje 5G omrežje v Sloveniji, s katerim trenutno pokrivamo 34 % prebivalcev.
30 let mobilne telefonije v Sloveniji
Letos mineva natanko 30 let, odkar smo v Sloveniji dobili mobilno telefonijo, ki nam je v marsičem spremenila življenja. Prvi mobiteli so bili težki nekaj kilogramov, njihova cena visoka, številka je bila vezana na aparat, saj SIM-kartic ni bilo, prav tako ne SMS-sporočil ali interneta. V 30-ih letih smo naredili ogromen tehnološki preskok in razvoj, katerega nosilca sta bila Telekom Slovenije in njegova odvisna družba Mobitel. Navdušujejo nas vedno nove tehnologije in storitve.
Ustvarjamo zeleno prihodnost
S tem, ko mobitele menjamo za sodobnejše, se nam v predalih nabirajo tisti, ki so nam že odslužili. Zato vse uporabnike mobilne telefonije vabimo, da na katerokoli naše prodajno mesto prinesejo odslužene mobitele, v Telekomu Slovenije pa bomo poskrbeli za njihovo reciklažo. Za prinesene odslužene mobitele bomo naslednje leto v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Slovenije in podjetjem Treecelet v Sloveniji posadili 1000 medovitih dreves. Medovite rastline čebelam in ostalim opraševalcem zagotavljajo kakovostno hrano za preživetje.
V Novem mestu smo vzpostavili pametni sistem Sitium
15. oktobra 2021 je potekala otvoritev pametnega sistema Sitium v Novem mestu. Gre za sistem enotne mestne kartice, ki jo v Telekomu Slovenije nudimo v okviru rešitev pametnih mest, s katerimi uporabnikom omogočamo lažje, bolj fleksibilno in udobnejše koriščenje programov občin in javnih storitev. Tako fizično kartico kot mobilno aplikacijo Sitium uporabniki polnijo prek pametne denarnice VALÚ.
PRODAJNE NOVICE
Inovativno turistično zavarovanje Brezskrbni
V Telekomu Slovenije smo razvili in omogočili tehnično rešitev, prek katere Zavarovalnica Sava našim naročnikom mobilnih storitev omogoča novost na slovenskem zavarovalniškem trgu – prvo turistično zavarovanje s plačilom po načelu »plačaj, kolikor gostuješ«. Uporabnikom smo omogočili enostavno aktiviranje storitve na daljavo, zavarovalna premija pa se obračuna samodejno, in sicer za čas, ko je mobilna številka uporabnika prijavljena v omrežjih tujih operaterjev. Turistično zavarovanje Brezskrbni se uporabnikom obračuna po zaključku potovanja, in sicer na računu za komunikacijske storitve.
Preberi več
Mobilni paketi Naj obogateni z dodatnimi količinami gigabajtov
Ob prvi obletnici 5G-omrežja smo naročnikom mobilnih paketov Naj s 1. oktobrom 2021 znatno povečali količine prenosa podatkov. Med uporabniki izjemno priljubljen mobilni paket Naj 5G vključuje 800 GB prenosa podatkov, kar je skoraj 3-krat več kot doslej. Količino prenosa podatkov v paketu Naj B smo povečali na 200 GB (prej 70 GB), v paketu Naj C pa na 500 GB (prej 140 GB). Paket Naj A po novem vključuje 10 GB prenosa podatkov (prej 2 GB), dodali smo mu tudi neomejene pogovore in sporočila v vsa slovenska omrežja in v državah območja EU-tarife.
Preberi več
SUPR mobilni paket za mlade
Od 1. septembra 2021 mladim ponujamo novost na slovenskem trgu – SUPR mobilni paket, ki s svojo inovativnostjo, atraktivnostjo in nizko ceno odgovarja potrebam mladih po hitri in varni komunikaciji kjerkoli in kadarkoli. Posebnost SUPR mobilnega paketa je, da se količina gigabajtov v njem vsak mesec povečuje, poleg tega pa ob vključenih 100 GB nudi možnost neomejenega interneta med vikendi ali med tednom, vključuje pa tudi neomejene klice in sporočila.
Preberi več
Vse za digitalizacijo podjetja na enem mestu
Telekom Slovenije je zanesljiv partner podjetnikov, saj na enem mestu nudi vse potrebno za digitalizacijo podjetja. Poleg varnih in zmogljivih storitev v prvem omrežju Slovenije zagotavlja celovito in skrbno podporo ter ugodne cene.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
10. - 21. november 2021 32. Ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana