Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v devetih mesecih leta 2022
PONUDBA MOJ TELEKOM PODPORA
TLSG novice št. 4 november 2022
Poslovanje Skupine Telekom Slovenije v devetih mesecih leta 2022
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na svoji 6. redni seji, ki je potekala v sredo, 9. novembra 2022, obravnaval Nerevidirano poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje od januarja do septembra 2022.

Skupina Telekom Slovenije je v devetih mesecih letošnjega leta ustvarila 485,5 milijona evrov prihodkov od prodaje, skupno pa 490,3 milijona evrov poslovnih prihodkov, kar je na ravni enakega obdobja leta 2021. Skupina Telekom Slovenije dosega višje prihodke na veleprodajnem trgu ter rast na področju finančnih storitev, eZdravja in zavarovanj, povečuje pa tudi število priključkov mobilne telefonije na Kosovu, kjer je IPKO ustvaril za 7,0 milijona evrov oz. za 13 % višje poslovne prihodke kot v enakem obdobju lani. S tem, ko je Telekom Slovenije s 1. januarjem 2022 prenehal s trženjem električne energije končnim uporabnikom, se to odraža v njegovih prihodkih, prav tako se skladno s trendi v panogi znižuje število klasičnih priključkov govorne telefonije.

Na ravni Skupine Telekom Slovenije je dobiček iz poslovanja (EBIT) v devetih mesecih letošnjega leta dosegel 51,1 milijona evrov, kar je za 8 % več kot v primerljivem obdobju preteklega leta.

Dobiček iz poslovanja pred obrestmi, amortizacijo in davki (EBITDA) je na ravni Skupine Telekom Slovenije dosegel 174,8 milijona evrov. V primeru cene energentov na ravni leta 2021 bi bil EBITDA višji za 3 % glede na primerljivo obdobje 2021. EBITDA marža na ravni skupine predstavlja 36,0-odstotni delež v prihodkih od prodaje.

Po obračunu davka iz dobička z odloženimi davki je Skupina Telekom Slovenije v devetih mesecih leta 2022 ustvarila čisti dobiček v višini 39,0 milijona evrov, kar je za 3,1 milijona evrov oz. za 9 % več kot v enakem obdobju leta 2021.

DOKUMENTI
Poročilo o poslovanju Skupine Telekom Slovenije in družbe Telekom Slovenije, d.d., za obdobje januar - september 2022
Klikni za prenos .pdf dokumenta
Finančni koledar za leto 2023
Klikni za prenos dokumenta
SPOROČILA ZA MEDIJE
2. 11. 2022
Telekom Slovenije in Xiaomi se pridružujeta ozaveščanju moških o raku prostate
22. 9. 2022
V Goriških brdih se zaključuje prva sezona pilotnega projekta pametnega vinogradništva z daljinskim nadzorom škodljivcev
20. 9. 2022
Rak pri otrocih je še vedno tabu tema, zato Telekom Slovenije z donacijo pomaga Junakom 3. nadstropja
POSLOVNE NOVICE
35. skupščina delničarjev
Na 35. Skupščini delničarjev Telekoma Slovenije, ki je potekala 9. septembra 2022, so delničarji odpoklicali člane nadzornega sveta – predstavnike delničarjev Iztoka Černošo, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in dr. Jurija Toplaka. Za člane nadzornega sveta – predstavnike delničarjev so izvolili mag. Alenko Čok Pangeršič, mag. Matejo Čuk Orel, Marka Boštjančiča in mag. Žigo Debeljaka, in sicer za mandatno obdobje štirih let, ki je začelo teči z dnem izvolitve na skupščini.
Prva redna seja nadzornega sveta
Člani Nadzornega sveta Telekoma Slovenije so 14. septembra 2022 na svoji 1. redni seji po skupščini družbe za predsednika nadzornega sveta izvolili mag. Žigo Debeljaka. Namestnika predsednika ostajata mag. Karla Pinter kot predstavnica kapitala in Drago Kijevčanin kot predstavnik zaposlenih. Nadzorni svet je na novo imenoval člane komisij nadzornega sveta.
Imenovanje uprave Telekoma Slovenije
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je na 3. redni seji, ki je potekala 3. oktobra 2022, za predsednika uprave družbe imenoval Boštjana Košaka, ki je štiriletni mandat nastopil 4. oktobra 2022. Na 4. redni seji, ki je potekala 11. oktobra 2022, je nadzorni svet na predlog predsednika uprave za članico uprave za finančno področje imenoval Irmo Gubanec, za člana uprave za komercialno področje pa Boštjana Škufco Zaverška, na 5. redni seji, ki je potekala 19. oktobra 2022, pa je za članico uprave za tehnologijo imenoval Vesno Prodnik. Irma Gubanec je štiriletni mandat nastopila 12. oktobra 2022. Boštjan Škufca Zaveršek, ki bo hkrati podpredsednik uprave, in Vesna Prodnik štiriletni mandat nastopita 14. novembra 2022. Pri oblikovanju uprave je bil v celoti uveljavljen mandatarski sistem predsednika uprave. Nadzorni svet verjame, da upravo sestavljajo visoko usposobljeni in strokovni posamezniki z bogatimi izkušnjami na področju telekomunikacij, ki bodo Skupino Telekom Slovenije uspešno vodili in razvijali v prihodnjih letih.
Sprememba pri vodenju odvisne družbe
Nadzorni svet Telekoma Slovenije je 21. oktobra 2022 podal soglasje k imenovanju Irme Gubanec na mesto direktorice družbe TSmedia, in sicer z dnem 22. oktober 2022. Irma Gubanec, ki je članica uprave Telekoma Slovenije, bo družbo TSmedia vodila do imenovanja novega direktorja.
Prenehali smo z uporabo mobilne tehnologije 3G
S 30. septembrom 2022 smo prenehali z uporabo mobilne tehnologije tretje generacije (3G); to je sestavni del našega trajnostnega delovanja ter tehnološke in razvojne optimizacije omrežja. V Telekomu Slovenije omrežje načrtujemo in nadgrajujemo na način, da uporabnikom ne glede na tehnologijo zagotavljamo najboljšo uporabniško izkušnjo. Tehnologija 3G oz. UMTS se je za govorno komunikacijo in prenos podatkov pričela uporabljati pred 20 leti, omogočala pa je občutno nižje hitrosti prenosa podatkov, kot jih omogočajo sodobnejše ter energetsko in tehnološko učinkovitejše tehnologije četrte in pete generacije, prek katerih v našem omrežju poteka 99 % vsega mobilnega prometa.
Inovativna platforma industrijskega interneta stvari v oblaku
Skupaj z Metronikom smo naredili nov korak pri razvoju rešitev interneta stvari in razvili inovativno platformo industrijskega interneta stvari (IIoT) v oblaku, ki je namenjena spremljanju in optimizaciji delovanja proizvodnih strojev. Platforma industrijskim podjetjem omogoča spremljanje delovanja strojev v realnem času ter njihovo boljšo izkoriščenost in razpoložljivost, pa tudi prediktivno vzdrževanje. Rešitev smo poimenovali IIoT360. Platforma proizvajalcem in uporabnikom strojev zagotavlja zajem, prenos, varno shranjevanje, obdelavo ter prikaz podatkov za spremljanje in optimizacijo delovanja strojev.
Število kibernetskih napadov se povečuje
Strokovnjaki v našem Operativnem centru kibernetske varnosti še vedno zaznavajo povečevanje števila kibernetskih in varnostnih incidentov. Tako smo v zadnjem letu obravnavali za petino več kibernetskih napadov kot v letu pred tem, ki je bilo po številu napadov rekordno. Najpogostejši vzroki varnostnih incidentov so zlonamerna programska oprema (črvi, trojanci ipd.) in izsiljevalski virusi (ransomware), ki jih napadalci žrtvi največkrat dostavijo s pomočjo spletnega ribarjenja (phishing) ali prek ranljivosti programske opreme. Sledijo napadi DDoS ter izguba, razkritje in kraja podatkov, zaznavamo pa tudi velik porast zlorab ali poskusov zlorab prijavnih podatkov (gesel, osebnih podatkov, podatkov plačilnih kartic), vedno več je poskusov skeniranja zunanjega in internega omrežja.
Celje na poti pametnega mesta
Mestna občina Celje je v sodelovanju s Telekomom Slovenije ter podjetjema Imovation in Nomago začela vzpostavljati napredno centralno digitalno platformo, ki bo uporabnikom omogočala pridobitev vseh potrebnih informacij za optimalno uporabo prevoznih sredstev. Mestna občina Celje bo z enotno mobilno aplikacijo omogočala oddaljeno plačevanje parkirnine, koriščenje javne izposoje koles KolesCE ter mestnega potniškega prometa CeleBUS in subvencionirane vstopnice IJPP za vlak/avtobus. Storitve bodo vključene postopno, celoten sklop rešitev pa bo predvidoma vzpostavljen do poletja prihodnje leto.
Donacija za osveščanje o raku dojk
V oktobru, mednarodnem mesecu osveščanja o raku dojk, smo skupaj s Samsungom Združenju Europa Donna Slovenija predali donacijo v višini 10.000 evrov. Združenje Europa Donna, ki že 25 let skrbi za osveščanje o raku dojk ter nudi podporo bolnicam in njihovim svojcem ob diagnozi raka, podpiramo že 15 let. Skupno smo v teh letih združenju za osveščanje o raku dojk donirali 150.000 evrov. V letošnjem oktobru sta bila po posebej znižani ceni na voljo mobitela Samsung Galaxy A13 2022 in Samsung Galaxy A53 5G 128 GB.
Filmi 33. Liffa tudi letos na NEO
Ljubitelji filmov si bodo lahko med 9. in 20. novembrom na 33. Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu (Liffe) ogledali okoli 90 filmov domače in tuje produkcije. 13 filmov letošnjega festivala bo našim naročnikom na voljo tudi na TV-platformi NEO.
Vabljeni k izpolnitvi vprašalnika za deležnike Skupine Telekom Slovenije
Skladno s priporočili za finančno in nefinančno poročanje in ker želimo še izboljšati uporabniško izkušnjo naših deležnikov, vas prosimo za povratno informacijo. Vljudno vas vabimo k izpolnitvi kratkega vprašalnika, s pomočjo katerega želimo izvedeti, na kakšen način pridobivate informacije o Skupini Telekom Slovenije, kaj vas o nas najbolj zanima in kaj pogrešate pri obveščanju tako s strani družbe kot skupine. Vprašalnik je dostopen tukaj.
PRODAJNE NOVICE
Paketi NEO po enotni ceni
Da so paketi NEO, ki med drugim omogočajo hiter fiksni internet tudi s hitrostmi do 2 Gbit/s, napredno TV-izkušnjo z več kot 230 TV-programi in možnost igranja iger v oblaku, še lažje dostopni, je na voljo posebna akcijska ponudba. Paketi NEO A, NEO B in NEO C so novim naročnikom 12 mesecev na voljo po enotni ceni od 28 evrov mesečno.
Preberi več
Nov Telekomov center v Cityparku
V nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani smo odprli nov Telekomov center. V njem od sredine septembra uporabnikom na enem mestu zagotavljamo celovito in pregledno ponudbo mobilnih in fiksnih storitev za zasebno in poslovno uporabo ter nudimo pestro ponudbo naprav in dodatne opreme. Vabljeni od ponedeljka do petka od 9. do 21. ure in ob sobotah od 8. do 21. ure.
Največ športnih vsebin
Naročniki televizije Telekoma Slovenije lahko spremljajo vodilne športne lige in tekmovanja. Košarkarski navdušenci lahko naše najboljše košarkarje, na čelu z Luko Dončićem, spremljajo v ligi NBA, naše kolesarje na najpomembnejših kolesarskih dirkah in klasikah, ljubiteljem nogometa pa so na voljo najboljše nogometne lige - španska La Liga, italijanska Serie A, nemška Bundesliga, francoska Ligue 1 in najpopularnejša liga na svetu – angleška Premier League. Gledalci lahko najbolj atraktivne poteze vsake tekme preprosto poiščejo s funkcijo Vrhunci oz. s prevrtavanjem s sličicami.
Preberi več
V okviru projekta »E-oskrba na domu« so zapolnjena vsa razpoložljiva mesta
Skupaj z Zvezo društev upokojencev Slovenije, s katero smo bili izbrani za izvajalca projekta ministrstva za zdravje »E-oskrba na domu«, v okviru katerega je storitev E-oskrba upravičencem do 30. septembra 2023 v celoti sofinancirana iz sredstev Evropskega socialnega sklada, smo zapolnili vsa razpoložljiva mesta. Vse zainteresirane, ki so ali pa še bodo oddali vlogo za uporabo E-oskrbe v okviru navedenega projekta, sproti evidentiramo po vrstnem redu prejetja vlog.
Preberi več
NAPOVED DOGODKOV
9. - 20. 11. 2022 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe
30. 11. 2022 Prednovoletno srečanje poslovnih partnerjev Skupine Telekom Slovenije
Z veseljem se bomo odzvali na vaša dodatna vprašanja, želje ali predloge, ki nam jih lahko sporočite na naslova IR@telekom.si ali PR@telekom.si.

Prijava na TLSG-novice je možna prek naše spletne strani www.telekom.si.
Sledite Telekomu Slovenije na družbenih omrežjih
                                  
080 8000
NAROČILA IN INFORMACIJE
 
info@telekom.si
IMATE VPRAŠANJE? PIŠITE NAM
To elektronsko sporočilo ste prejeli, ker ste se naročili na prejemanje TLSG novic Telekoma Slovenije.


Če v prihodnje tovrstnih obvestil ne želite prejemati, kliknite odjava.

Ogled sporočila v brskalniku
Telekom Slovenije, d.d., Cigaletova ulica 15, SI-1000 Ljubljana